Ελλάδα

Χρύση Αυγή: Απαλλαγή όλων για “εγκληματική οργάνωση” πρότεινε η εισαγγελέας

Χρύση Αυγή: Απαλλαγή όλων για “εγκληματική οργάνωση” πρότεινε η εισαγγελέας
Χρύση Αυγή: Η εισαγγελέας της υπόθεσης πρότεινε την απαλλαγή όλων των κατηγορούμενων για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Χρύση Αυγή: Την πλήρη απαλλαγή όλων των κατηγορούμενων για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης πρότεινε η εισαγγελέας. Η εισαγγελέας, υιοθετώντας σχεδόν το σύνολο των υπερασπιστικών ισχυρισμών των 68 κατηγορουμένων, ζήτησε την απαλλαγή τους.  Κατά την εισαγγελέα, αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, η επίθεση σε βάρος μαθητή στο Παλαιό Φάληρο και η αντίστοιχη ενέργεια στο στέκι Αντίπνοια.

Με αυτό τον τρόπο η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, Αδαμαντία Οικονόμου υποστηρίζει ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν γνώριζε, ούτε είχε δώσει εντολή για να γίνει κάποια κακουργηματική πράξη. Αναφερόμενη στις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, η κ. Οικονόμου είπε ότι είτε δεν είχαν ιδία γνώση και εξέφραζαν απόψεις , κρίσεις, συμπεράσματα, είτε όσον αφορά τους προστατευόμενους, ότι οι ισχυρισμοί τους συνίστατο σε αοριστίες, εικασίες, ανακρίβειες και γεγονότα «που δεν αντέχουν στη λογική».

Μετατροπή των κατηγοριών σε πλημμέλημα ζήτησε η εισαγγελέας

Θυμίζουμε ότι εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για την δίκη της Χρυσής Αυγής είχε ζητήσει νωρίτερα την Τετάρτη (18.12.2019) την μετατροπή των κατηγοριών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος Αιγυπτίων αλιεργατών και την επίθεση σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ. Σύμφωνα με την εισαγγελέα για την επίθεση σε βάρος Αιγυπτίων αλιεργατών «αν οι δράστες είχαν ανθρωποκτόνο σκοπό θα τον είχαν υλοποιήσει. Θα είχαν επιμείνει παρά τις εκκλήσεις του παθόντος. Θα είχαν φροντίσει οι δράστες να σχεδιάσουν διαφορετικά το εγκληματικό αποτέλεσμα».

Σχετικά με την επίθεση σε μέλη του ΠΑΜΕ το 2013 στο Πέραμα, η εισαγγελέας ζήτησε και πάλι τη μετατροπή της κατηγορίας για τους τέσσερις κατηγορουμένους στη συγκεκριμένη υπόθεση. Ειδικότερα, πρότεινε τη μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη, δηλαδή σε πλημμέλημα. Μάλιστα, όπως επισήμανε για την απλή σωματική βλάβη θα πρέπει να παύσει υφ’ όρων η ποινική δίωξη λόγω του ν. 4411/2016.

Γιώργος Ρουπακιάς: Ένοχος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Αντίθετα, η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή των υπολοίπων 17 κατηγορουμένων της δολοφονίας Φύσσα από τα αδικήματα της άμεσης συνέργειας στη δολοφονία και της απλής συνέργειας. Μάλιστα, η εισαγγελέας ανέφερε στην πρότασή της πως μέσα στο όχημα του Γιώργου Ρουπακιά εκείνο το βράδυ, δεν βρίσκονταν ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, ο οποίος κατηγορείται για άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία του 34χρονου μουσικού.

«Ο Ρουπακιάς αποφάσισε και εκτέλεσε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση το έγκλημα. Πρόθεσή του ήταν να φονεύσει τον παθόντα, του κατάφερε με μανία πολλαπλά χτυπήματα στο σώμα του» είπε η εισαγγελέας. Σύμφωνα με την ίδια ο δράστης χρησιμοποίησε το μαχαίρι του και έπληξε τον Παύλο Φύσσα δυο φορές στο ύψος της καρδιάς.

Η εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη, ως αβάσιμου, του ισχυρισμού που προέβαλλε ο Ρουπακιάς, σύμφωνα με τον οποίο εκείνο το βράδυ βρίσκονταν σε άμυνα: «Δεν είναι βάσιμος ο ισχυρισμός του ότι δέχθηκε επίθεση. Είχε αποφασίσει τον εγκληματικό του σκοπό, έπληξε τον παθόντα με απόλυτη επιτυχία», είπε η εισαγγελέας και ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα που υπέβαλλε ο κατηγορούμενος περί μεταβολής της κατηγορίας του. Με τα δεδομένα αυτά η εισαγγελέας ζητήσει να κηρυχτεί ένοχος ο Ρουπακιάς, όπως ακριβώς κατηγορείται ήτοι για ανθρωποκτονία με δόλο.

Σε ό, τι αφορά στον κατηγορούμενο Ιωάννη Καζαντόγλου, ο οποίος κατηγορείται για άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία και τους λοιπούς κατηγορουμένους της δολοφονίας Φύσσα, 16 συγκατηγορουμένους του για απλή συνέργεια η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή τους. Μεταξύ άλλων, η εισαγγελέας ανέφερε «οι ανωτέρω κατηγορούμενοι δεν μπορούσαν να αντιληφθούν την ανθρωποκτόνο πρόθεση Ρουπακιά. Η εμφάνιση του Ρουπακιά στο σημείο, ήταν συμπτωματική στο σημείο της δολοφονίας. Αν υπήρχε σχέδιο ο Ρουπακιάς θα ήταν ήδη στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, χωρίς να χρειάζεται προηγούμενο τηλεφώνα».

Ακόμη η εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν υπήρξε εντολή από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Μεταξύ άλλων, η εισαγγελέας επικαλούμενη στοιχεία της αποδεικτικής διαδικασίας αλλά και μαρτυρικές καταθέσεις ανέφερε στην αγόρευσή της: «Δεν ακούστηκαν φράσεις που να δείχνουν ότι δόθηκε εντολή για τη δολοφονία Φύσσα. Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι η δολοφονία Φύσσα ήταν προσχεδιασμένη από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Δεν προέκυψε ότι δόθηκε εντολή από αυτή. Άλλωστε ποιοι θα ήταν το όφελος για τη Χρυσή Αυγή. Αν πράγματι ήταν προσχεδιασμένη η δολοφονία Φύσσα γιατί την διέπραξαν σε κεντρικό σημείο και όχι κάποια άλλο βράδυ σε άλλο απόμερο σημείο ώστε το έγκλημα να μη γίνει ορατό». Έξω από τον δικαστηρίου η Μάγδα Φύσσα είπε ότι «Δεν είδαν τίποτα όλο αυτό το διάστημα; Αθωώνουν τους εγκληματίες. Ποσό να αντέξουμε;».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments