Ελλάδα

Δημήτρης Κοντομηνάς: Ο άνθρωπος που ασφάλισε τον Νηλ Άρμστρονγκ λίγο πριν το μεγάλο ταξίδι στο φεγγάρι

Δημήτρης Κοντομηνάς: Ο άνθρωπος που ασφάλισε τον Νηλ Άρμστρονγκ λίγο πριν το μεγάλο ταξίδι στο φεγγάρι
Δημήτρης Κοντομηνάς: Η ζωή, τα πάθη και τα πλούτη του ευφυούς επιχειρηματία που κατάφερε να ασφαλίσει το πλήρωμα του «Απόλλων 11», τους πρώτους ανθρώπους που πάτησαν στη Σελήνη.

Δημήτρης Κοντομηνάς: Όπως ακούγεται πολύ συχνά στις μέρες μας, πίσω από κάτι μεγάλο σίγουρα κρύβεται και ένας Έλληνας, έτσι και στην προκειμένη περίπτωση. Ο ευφυέστατος επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς μαζί με τον συνέταιρο του Αλέξανδρο Ταμπουρά πέτυχαν κάτι που μοιάζει ακατόρθωτο φέρνοντας την Ελλάδα στο διεθνές προσκήνιο. Κατάφεραν να ασφαλίσουν τον κυβερνήτη (Neil Armstrong) και το υπόλοιπο πλήρωμα (Edwin Aldrin, Michael Collins) του «Απόλλων 11», των ανθρώπων που πάτησαν για πρώτη φορά στη Σελήνη τον Ιούλιο του 1969. Το ασφαλιστήριο μάλιστα έφτασε στα χέρια των αστροναυτών μέσω του δημοσιογράφου και συγγραφέα Φρέντυ Γερμανού.

Τι κάλυπτε το συμβόλαιο

Οι καλύψεις του συμβολαίου ήταν σαφείς. Το ασφαλιστήριο κάλυπτε τον κίνδυνο θανάτου ή εξαφανίσεως στο διάστημα και πλήρους, διαρκούς ανικανότητας των ασφαλισμένων, για συνολικό ασφαλιζόμενο κεφάλαιο 30.000 δολάρια ή 900.000 δραχμές, με ισόποση κατανομή στους αστροναύτες του «Απόλλων 11». Το συμβόλαιο υπέγραφαν για λογαριασμό της Interamerican o Δημήτρης Κοντομηνάς, τότε γενικός διευθυντής της εταιρείας, και για την Ασπίς Πρόνοια ο Αλέξανδρος Ταμπουράς, διευθύνων σύμβουλος.

«Το πρώτον εις την ιστορίαν αστρασφαλιστήριον ζωής»

«Το πρώτον εις την ιστορίαν αστρασφαλιστήριον ζωής» επιδόθηκε στους συγγενείς των αστροναυτών στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον απεσταλμένο της «Οργανώσεως Ταμπουρά», Φρέντυ Γερμανό, πριν την εκτόξευση. Ο Φρέντυ έγραψε τότε στην ανταπόκρισή του από το Cape Kennedy: «Η περιπέτεια έληξε. Το Φεγγάρι νικήθηκε. Έτσι είπε η τηλεόραση. Έτσι τηλεγραφήσαμε εμείς, οι 5.000 δημοσιογράφοι που βρεθήκαμε στην Αμερική αυτές τις δέκα απίστευτες μέρες. Ωστόσο για όλους εμάς, που ζήσαμε την ιστορία της Σελήνης απ’ την πρώτη γραμμή της μάχης, η περιπέτεια ζει πάντα. Είναι δύσκολο να ξεχάσει κανείς εκείνο το πρωινό της 16ης Ιουλίου… Δεν θα ξεχάσω εκείνη την ιαχή που έσχισε σαν λεπίδα τη σιωπή του Κέντρου Ελέγχου: Τα καταφέραμε. Φτάσαμε!».

Η ζωή και η πορεία του Mr Interamerican

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς δεν είναι από εκείνους του ανθρώπους που τα βρήκαν όλα έτοιμα στη ζωή τους. «Πάλεψε και έχτισε» έλεγαν και συνεχίζουν να λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν πολύ καλά. Γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου το 1939 και έζησε τα παιδικά του χρόνια σε μια από τις πιο φτωχικές συνοικίες τη Αθήνας, τα Σεπόλια. Κατά την ενηλικίωσή του φεύγει για σπουδές με υποτροφία στη Βηρυτό. Για να μπορέσει να ορθοποδήσει, στην φοιτητική του πορεία έκανε αρκετές δουλειές, μια εξ αυτών οι μεταφράσεις σε ασφαλιστήρια συμβόλαια. Τότε αντιλήφθηκε ότι έχει ταλέντο στις πωλήσεις και έτσι ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά με τις ασφάλειες.

Το 1963 επιστρέφει στην Ελλάδα και με πολύ θέρμη για εργασία αναλαμβάνει την ίδρυση και την γενική διεύθυνση του υποκαταστήματος της AMERICAN LIFE. Το 1969 και αφού είχε μερικά χρόνια εμπειρίας στην φαρέτρα του, ιδρύει μαζί με τον Αλέξανδρο Ταμπουρά την Interamerican. Μόλις -το 1971- η εταιρεία του μετατράπηκε σε ανώνυμη ξεκίνησε το «παιχνίδι» της ίδρυσης μιας αυτοκρατορίας. Άμεσα ξεκίνησε να αναπτύσσει τους επιχειρηματικούς του ορίζοντες δημιουργώντας πολλές ακόμα επιχειρήσεις. Μερικές από αυτές ήταν η Interbank, την οποία εξαγόρασε η Eurobank, η Ευρωκλινική, και η Novabank. Επίσης ήταν ιδρυτής εταιρείας με πολλά αεροπλάνα και ελικόπτερα όπως και της εταιρείας βιολογικών καλλιεργειών GreenFarm. Σήμερα είναι ο πρόεδρος του ομίλου DEMCO που περιλαμβάνει μια πλειάδα από εταιρείες, όπως μια από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές εταιρείες στην Ελλάδα, τα Village.

Τι έγινε με τον Alpha

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς πλέον δεν είναι μέτοχος του ALPHAκαι του ραδιοφωνικού σταθμού Alpha 98.9, στα οποία ο επιχειρηματίας επένδυσε πολύ μεγάλα κεφάλαια. Στα τέλη Οκτωβρίου του 2018 ο Όμιλος Βαρδινογιάννη μέσω της Motor Oil εξαγόρασε το 50,1% του Alpha και ο σταθμός μετακόμισε στις εγκαταστάσεις του Star (ιδιοκτησίας Βαρδινογιάννη) στη Κάτω Κηφισιά.

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2019 η οικογένεια Βαρδινογιάννη εξαγόρασε και το υπόλοιπο ποσοστό και σήμερα κατέχει το 100% του σταθμού. Συγκεκριμένα η κόρη του Δημήτρη Κοντομηνά κατείχε το 49,9% των μετοχών. Από την πώλησή, η οικογένεια εισέπραξε περίπου 4,45 εκατομμύρια ευρώ και από αυτά τα χρήματα, περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν σε παλιό μέτοχο του Alpha με τον οποίο υπήρχαν δικαστικές εκκρεμότητες.

Σε κάθε επιχειρηματικό βήμα πότε δεν είσαι σίγουρος ότι θα επιτύχεις, έτσι και ο γνωστός επιχειρηματίας φαίνεται πως έκανε ένα μικρό λάθος καθώς δεν δούλεψε πολύ στο μυαλό του την επιλογή να προχωρήσει στην αγορά του Άρη Θεσσαλονίκης το 1998. Τελικά οι προσδοκίες των πολλών ότι με την παρουσία του η ομάδα θα «απογειωθεί» δεν επαληθεύτηκαν και ο επιχειρηματίας αποχώρησε το 2001.

Συλλέκτης και αλτρουιστής

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς είναι λάτρης των παλαιών αυτοκινήτων, των ρολογιών, των σπάνιων βιβλίων αλλά και των έργων τέχνης. Του επιχειρηματία του αρέσουν επίσης οι εξορμήσεις στα ελληνικά νησιά, όπως η Μύκονος ενώ λατρεύει και το θέατρο, δεν είναι λίγες οι φορές που ο φωτογραφικός φακός τον έχει εντοπίσει να παρακολουθεί παραστάσεις. Ο πρόεδρος της DEMCO έχει δείξει πολλές φορές τις φιλανθρωπικές του ευαισθησίες. Για την αλτρουιστική του δράση έχει τιμηθεί με την ύψιστη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς ανακηρυσσόμενος «μέγας ευεργέτης» από τον Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου, Σεραφείμ.

Ο επιχειρηματίας είναι χαμηλών τόνων και δεν έχει απασχολήσει στο παρελθόν, είναι ένας άνθρωπος με τεράστια οικονομική επιφάνεια χωρίς να επιδεικνύει τα πλούτη του. Έχει στην κατοχή του αρκετά ακίνητα, ένα από αυτά βρίσκεται πίσω από το Προεδρικό Μέγαρο αλλά έχει και το τεράστιο κτήμα του στη Βαρυμπόμπη στο οποίο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα μια από τις πιο πολυσυζητημένες ήταν η δεξίωση του γάμου του Αντώνη Ρέμου. Επιπρόσθετα έχει στην κατοχή του και πολυτελές κότερο -την Quintessa- με την οποία λατρεύει να γυρνάει τις θάλασσες τα καλοκαίρια, ενώ επίσης φημολογείται ότι έχει φιλοξενήσει και τους Πιτ – Τζολί. Ο “Mr Interamerican” είναι από εκείνους τους ανθρώπους που όταν θίγονται θα βγουν και θα μιλήσουν με πλήρη αυθορμητισμό και χωρίς περιστροφές , κάτι που ο επιχειρηματίας απέδειξε όταν το 2016 “εισέβαλε” στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη και επιτέθηκε σκληρά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τις τηλεοπτικές άδειες. 

Οι γυναίκες της ζωής του

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς είναι από τους άνδρες που είχαν αρκετές κατακτήσεις στη ζωή τους. Όταν ήταν νέος παντρεύτηκε την πρώτη σύζυγό του, την Φρίντα, οι φήμες μάλιστα έλεγαν ότι εκείνη τον ενέταξε στα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας. Μαζί απέκτησαν μια κόρη, την Μαρία. Το 2003 η Φρίντα έφυγε από τη ζωή νικημένη από τον καρκίνο. Η κόρη τους μετά από κάποια χρόνια παντρεύτηκε και ο πατέρας της, την μετέφερε στην εκκλησία με μια jaguar αντίκα του 1969. Σήμερα μάλιστα έχει και δύο εγγόνια. Μετά από καιρό ο επιχειρηματίας αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας και ήρθε κοντά με την φυσικοθεραπεύτρια Πόλυ Ζησοπούλου, η οποία ήταν χωρισμένη και είχε ένα αγόρι από τον πρώτο της γάμο. Μαζί έμειναν 7 χρόνια.

Έπειτα ήρθε και η σχέση με την συνεργάτιδά του Σίσσυ Παπαδήμα, η οποία κράτησε 3 χρόνια. Στη συνέχεια έγιναν κουμπάροι του Ανδρέα Μικρούτσικου και της Δήμητρας Ρουμπέση, ενώ όλοι μαζί συμμετείχαν σε κοσμικά γεγονότα και κυκλοφορούσαν στα πιο όμορφα νησιά με την εντυπωσιακή θαλαμηγό «Quintessa». Έπειτα ήρθε στη ζωή του η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, η τότε παρουσιάστρια του Alpha, του καναλιού που διοικούσε ο ισχυρός επιχειρηματίας. Η σχέση τους κράτησε δύο χρόνια και στη συνέχεια αποφάσισαν να περπατήσουν σε διαφορετικά μονοπάτια.

Η λόρι ο καβγάς και τα ασφαλιστικά μέτρα

Η τελευταία επίσημη σχέση του επιχειρηματία ήταν με την καθηγήτρια Λόρι Χόλκομπ. Μαζί είχαν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης. Μια σχέση που δεν κράτησε πολύ και τώρα εκείνη έχει κινηθεί νομικά εναντίον του ζητώντας μηνιαία διατροφή 50.000 ευρώ. Βέβαια η σχέση τους ήταν ιδιαίτερα θυελλώδης καθώς πριν τον χωρισμό προηγήθηκαν πολλά και σοβαρά. Σύμφωνα με πηγαδάκια που σχολιάζουν τα όσα συνέβησαν στο εξωτερικό πριν ο επιχειρηματίας επιστρέψει στην Ελλάδα από την Αμερική, κάνουν λόγο για έναν πολύ μεγάλο καβγά. Το καλοκαίρι του 2019 ο επιχειρηματίας παραμένει στην Ελλάδα μαζί με την σύντροφό του Λόρι και τον Σεπτέμβρη επιστρέφουν μαζί στη Νέα Υόρκη, όπου εκεί ο Δημήτρης Κοντομηνάς υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση ουρολογικής φύσεως.

Όταν πήρε εξιτήριο μαζί με την σύντροφό του αποφάσισαν να διαμείνουν στο ξενοδοχείο «Ritz Carlton». Όλα στην αρχή κυλούσαν ομαλά μέχρι που ένα τηλεφώνημα στα μέσα του Σεπτέμβρη στον πρόεδρο της DEMCO τον τάραξε και καβγάδισε με την Λόρι. Οι πληροφορίες λένε ότι το τηλεφώνημα ήταν άκρως προσωπικό και αφορούσε στην σύντροφό του. Εκείνος αποχώρησε από τη σουίτα προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Άμεσα η Λόρι Χόλκομπ κάλεσε την αστυνομία και μίλησε για κράτηση ή και για απαγωγή του. Από πλευράς του ο πρώην πρόεδρος του Alpha TV έκανε φραγή εισερχομένων κλήσεων και έτσι έχασε κάθε επαφή με την ίδια, συγγενείς και φίλους. Βέβαια, λίγο πριν την φραγή, είχε επικοινωνήσει με την προσωπική του ιατρό ζητώντας της να του φέρει τα φάρμακά του. Εκείνη του απάντησε πως πρώτα να επιστρέψει στο ξενοδοχείο και μετά θα του τα δώσει. Αυτός εκνευρίστηκε μόλις άκουσε αυτά τα λόγια και την έπαψε από τα καθήκοντά της.

Πληροφορίες μάλιστα από πρόσωπα που πρόσκεινται στον επιχειρηματία ανέφεραν ότι όταν η αστυνομία κλήθηκε να τον εντοπίσει, τον βρήκε σε χαλαρές στιγμές σε ξενοδοχείο φίλης του στην ίδια περιοχή. Οι αστυνομικοί του ζήτησαν να επιστρέφει στο ξενοδοχείο, εκείνος αρνήθηκε και τους δήλωσε ότι είναι Έλληνας επιχειρηματίας και επισκέπτεται συχνά την Αμερική για δουλειές. Οι αστυνομικοί μόλις διαπίστωσαν ότι είναι καλά στην υγεία του και δεν τον είχε απαγάγει κανείς, αποχώρησαν.

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς μόλις αντιλήφθηκε ότι την κλήση στην αστυνομία έκανε η Λόρι αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα μαζί με την φίλη του που τον φιλοξένησε στο ξενοδοχείο και στο σπίτι της. Μάλιστα ενώ στην αρχή ακύρωσε το εισιτήριο επιστροφής που είχε για την Λόρι στη συνέχεια ανακάλεσε την ακύρωση και το κράτησε για να επιστρέψει μαζί με την φίλη του.

Σύμφωνα με όσα γράφονται από την πλευρά της Λόρι Χόλκομπ στα ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του επιχειρηματία, αναφέρεται ότι χρησιμοποίησε τη σχετική κράτηση του εισιτηρίου της  για να επιστρέψει μαζί του στην Ελλάδα η εν λόγω φίλη του, και πρόσθεσε ότι την άφησε σύξυλη στη Νέα Υόρκη, χωρίς καμία απολύτως δικαιολογία ή προειδοποίηση.

Η μεγάλη του αγάπη , Μαρία Κοντομηνά

Η μεγαλύτερή του όμως αγάπη δεν είναι άλλη από την κόρη του. Ο επιχειρηματίας απέκτησε την Μαρία με την πρώτη του σύζυγο την Φρίντα. Μια δυναμική και εντυπωσιακά μορφωμένη γυναίκα. Μόλις τελείωσε το κολέγιο Αθηνών έφυγε για την Αμερική με απώτερο στόχο την μόρφωση. Έκανε μεταπτυχιακό στο New York University στον κλάδο Διοίκησης Επιχειρήσεων και Marketing αλλά και στα οικονομικά. Ενώ επίσης θα ήταν αστοχία να παραλείψουμε το γεγονός ότι έχει μεγάλη αγάπη στις ξένες γλώσσες με αρκετές από όσες γνωρίζει να τις μιλά άπταιστα.

Είναι μια κοσμογυρισμένη φιγούρα που ενώ βρίσκεται μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης δεν δυσκολεύεται να παρακολουθεί την μόδα που την λατρεύει εξίσου με τις ξένες γλώσσες. Πολλοί που δεν την γνωρίζουν την θεωρούν σοβαρή και απόμακρη. Αντίθετα είναι ανοιχτόκαρδη και έτοιμη να ακούσει το οτιδήποτε. Τέλος διακρίνεται από φιλανθρωπικά αισθήματα όπως και ο πατέρας της.

Στο νοσοκομείο ο Δημήτρης Κοντομηνάς

Το αφιέρωμα για τη ζωή και την πορεία του επιχειρηματία δημιουργήθηκε με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην υγεία του 80χρονου επιχειρηματία. Ο άλλοτε ισχυρός άντρας του Alpha, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας τις τελευταίες εβδομάδες και παρακολουθείται από ειδική ομάδα ιατρών σε μονόκλινο δωμάτιο του νοσοκομείου «Υγεία». Η εισαγωγή του στο νοσοκομείο κρίθηκε απαραίτητη μετά την επιστροφή του από την Αμερική.

Η τελευταία φορά που συνεργάτες και φίλοι ήρθαν σε επαφή μαζί του ήταν η 10η Οκτωβρίου και, έκτοτε, οι μόνοι που διατηρούν άμεση πρόσβαση στον επιχειρηματία είναι η κόρη του, ο σύζυγός της και τρία στελέχη της εταιρείας DEMCO. Στην αρχή τα συμπτώματα δεν κρίθηκαν ιδιαίτερα σοβαρά και ο επιχειρηματίας παρέμεινε στο Κτήμα της Βαρυπόμπης, έχοντας σε 24ωρη βάση εξειδικευμένο γιατρό σε επιφυλακή. Όμως η υγεία του τελικά επιδεινώθηκε ραγδαία και οι γιατροί αποφάσισαν την εισαγωγή του στο ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Η κόρη του, Μαρία Κοντομηνά, και ο σύζυγος της Αριστοτέλης Τζιαμπίρης ζήτησαν τη συνδρομή το Βασίλη Κολιάτσου, καθηγητή Παθολογίας, Νευρολογίας και Ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins της Βαλτιμόρης. Επικεφαλής της ιατρικής ομάδας είναι ο καθηγητής Δημήτρης Λινός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του «Υγεία» που παρακολουθεί στενά τον 81χρονο επιχειρηματία. Οι γιατροί συστήνουν στον κύκλο του κ. Κοντομηνά να τον επισκέπτονται αποκλειστικά δικοί του άνθρωποι, με φειδώ, σε μία περίοδο με αρκετές διακυμάνσεις για τον ίδιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments