Οικονομία

Έρχονται αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Έρχονται αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα
Οι αυξήσεις θα προσδιοριστούν τους πρώτες μήνες του νέου έτους, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ενώ επρόκειτο για μια προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι δηλώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα έφεραν ξανά στο προσκήνιο την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 700 ευρώ από το 2020, με τον υπουργό Οικονομικών να παραπέμπει τη σχετική συζήτηση στον Μάιο του νέου έτους. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί προεκλογικά πως ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται με ρυθμό διπλάσιο από την αύξηση του ΑΕΠ. Μάλιστα, όσον αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας πως υπάρχουν προεκλογικές δεσμεύσεις για διπλάσια αύξηση με βάση το ρυθμό ανάπτυξης και πως ξεκινούν οι διαδικασίες για αναθεώρησή του, ενώ η αύξηση θα προσδιοριστεί τους πρώτους μήνες του νέου έτους σημειώνοντας ότι ο στόχος για μισθό 700 ευρώ είναι πιο κοντά.

Μια τέτοια απόφαση, θα αυξήσει προς τα πάνω τις αποδοχές τουλάχιστον 700.000 – 800.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ενώ είναι πιθανή η υπογραφή και περισσότερων συλλογικών συμβάσεων που θα προβλέπουν αυξήσεις. Σύμφωνα με τον δικηγόρο-εργατολόγο κ. Γ. Καρούζο εντός του Φεβρουαρίου του 2020 θα πρέπει να ξεκινήσει η διαβούλευση για τον νέο κατώτατο μισθό. Στη διαβούλευση συμμετέχουν επιστημονικοί, ερευνητικοί και άλλοι φορείς της πολιτείας αλλά και των εργατικών και εργοδοτικών οργανώσεων.

Πλέον, οι φορείς θα κληθούν να συντάξουν έκθεση για την αξιολόγηση του ισχύοντος κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, προσθέτοντας και εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων επί των υπομνημάτων, ενώ το ΚΕΠΕ με τη σειρά του θα συγκεντρώσει τα υπομνήματα και τη τεκμηρίωση των διαβουλευομένων και θα συντάξει Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης, το οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου του 2020.

Οι φορείς καλούνται να συντάξουν έκθεση για την αξιολόγηση του ισχύοντος κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες. Θα ακολουθήσει διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων επί των υπομνημάτων, ενώ το ΚΕΠΕ θα συγκεντρώσει τα υπομνήματα και τη τεκμηρίωση των διαβουλευομένων και θα συντάξει Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος Μαΐου. Ως το τέλος Ιουνίου ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό, ο οποίος θα ισχύσει από το 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ καταγράφει αμοιβές κάτω από 700 ευρώ για έναν στους τρεις εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία:

  • Λιγότερα από 500 ευρώ εισπράττουν 406.416 εργαζόμενοι.
  • Στη ζώνη 401-600 ευρώ βρίσκονται 65.179 εργαζόμενοι. Η συγκεκριμένη ομάδα εμφανίζεται μειωμένη κατά 150.971 άτομα, γεγονός που εκτιμάται πως οφείλεται στην αύξηση του κατώτατου και στην κατάργηση του υποκατώτου μισθού.
  • Αυξημένη κατά 59.484 άτομα είναι η κατηγορία 601-700 ευρώ και φτάνει τις 233.116 άτομα.
  • Συνολικά 248.027 εργαζόμενοι λαμβάνουν κάθε μήνα 701 έως 800 ευρώ. Ο αριθμός είναι μεγαλύτερος κατά 79.737.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments