Διεθνή

ΟΗΕ: Σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη Λιβύη – Το μνημόνιο με την Τουρκία σε πρώτο πλάνο

ΟΗΕ: Σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη Λιβύη – Το μνημόνιο με την Τουρκία σε πρώτο πλάνο
ΟΗΕ: Κεκλεισμένων των θυρών η συνεδρίαση - Από τη Ρωσία το αίτημα για το Συμβούλιο.

ΟΗΕ: Το αίτημα για τη σύγκλιση του Συμβουλίου έγινε από τη Ρωσία, με σκοπό να συζητηθεί η κλιμακούμενη ένταση στην περιοχή, ενώ παράλληλα θα συζητηθεί και η συμφωνία της Τρίπολης με την Άγκυρα για τα θαλάσσια σύνορα. Το αίτημα της Μόσχας, επισήμως αφορά τη διεξαγωγή της διεθνούς συνόδου για τη Λιβύη που ελπίζει να οργανώσει η Γερμανία στο Βερολίνο πριν από τα τέλη Ιανουαρίου. Ακόμη όμως δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία. Στην συνεδρίαση θα γίνει αναφορά στα μνημόνια κατανόησης της Τουρκίας με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, που αφορούν στην αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη χώρα, αλλά και τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Επιπλέον, θα συζητηθεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ της κυβέρνησης και του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος προσπαθεί να καταλάβει την Τρίπολη από τον περασμένο Απρίλιο.

Δεν αποκλείεται επίσης κάποιο μέλος του Συμβουλίου να θέσει στο τραπέζι και την εμπλοκή Ρώσων μισθοφόρων –κάτι που διαψεύδει η Μόσχα– που στηρίζουν τον Χάφταρ. Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι έχει ήδη αρχίσει «σταδιακά» η αποστολή Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη. Συνολικά, 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 33 τραυματίστηκαν το Σάββατο σε αεροπορική επιδρομή σε μια στρατιωτική σχολή στην πρωτεύουσα της Λιβύης, σύμφωνα με την GNA.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments