Πολιτική

Κρίσιμο ταξίδι στις ΗΠΑ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Όλο το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Κρίσιμο ταξίδι στις ΗΠΑ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Όλο το πρόγραμμα του πρωθυπουργού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τράμπ σε μια περίοδο διεθνούς αναταραχής.

Η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί έρχεται να επισκιάσει την κρίσιμη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ. Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει καλα ότι ταξιδεύει σε μια σε μία περίοδο μεγάλης διεθνούς αναταραχής, αλλά είναι διατεθείμενος να θίξει σημαντικά θέματα στον χρόνο που θα έχει με τον Ντόναλντ Τράμπ.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο και θα έχει μαζί του συζήτηση για τουλάχιστον δυο ώρες όπου θα του θέσει τα κρίσιμα ελληνικά ζητήματα τα οποία είναι η τουρκική προκλητικότητα, η σημαντικότητα της τριμερής συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού EastMed που υπεγράφη στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα, ενώ θα συζητήσουν και για αμερικανικές επενδύσεις που μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα.

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκεται επίσης η ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε συνεργασία με τις HΠΑ, μέσω και της αναβάθμισης των F16, ενώ στο τραπέζι των συνομιλιών θα τεθεί και η προοπτική αγοράς F35, καθώς και η συμπαραγωγή drones.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Πρώτος σταθμός του Μητσοτάκη είναι το Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα, όπου υπάρχει σημαντική παρουσία ομογενών, με καταγωγή κυρίως από την Κάλυμνο και τα Δωδεκάνησα. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη μέσα σε έναν αιώνα Έλληνα πρωθυπουργού, μετά τον Ελευθέριο Βενιζέλο που είχε επισκεφθεί στις 30 Ιανουαρίου 1922 την εκεί ελληνική παροικία.

Ανήμερα των Θεοφανίων ο πρωθυπουργός θα παρακολουθήσει την τελετή Αγιασμού των Υδάτων, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου. Την Τρίτη το πρωί θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του Atlantic Council, της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης για θέματα διεθνών σχέσεων. Στις 10:15’ τοπική ώρα (17:15’ ώρα Ελλάδας), ο Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε πάνελ με τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ντέιμον Γουίλσον. Στη συνέχεια, θα έχει συνάντηση εργασίας με τη νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, με την οποία θα συζητήσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας με στόχο τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, στις 14:00’ τοπική ώρα (21:00’ ώρα Ελλάδας). Παράλληλα με την κατ’ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ, θα πραγματοποιηθούν στον Λευκό Οίκο και διευρυμένες συναντήσεις των δύο αντιπροσωπειών.

Την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις επαφές του στην αμερικανική πρωτεύουσα με επίσκεψη στη Γερουσία, όπου αρχικά θα συναντηθεί με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων. Θα ακολουθήσει συνάντηση με τη διακομματική ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτουν ομογενειακές οργανώσεις. Αργότερα, θα συναντήσει Αμερικανούς επενδυτές. Τον δρόμο της επιστροφής θα πάρει μετά το βράδυ της Τετάρτης (ξημερώματα ώρα Ελλάδος), με το δείπνο που παραθέτουν προς τιμήν του ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Οι δυο τους θα δεξιωθούν το πρωθυπουργικό ζεύγος στο περίφηµο Roosevelt Room του Στέιτ Ντιπάρτµεντ, παρουσία 300 προσκεκληµένων, οι οποίοι είναι µέλη της πολιτικής, επιχειρηματικής, οικονομικής και δημοσιογραφικής ελίτ της Ουάσιγκτον.

Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στις ΗΠΑ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, o Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments