Αθλητισμός

Ντόπινγκ: Το σπανάκι είναι κι επίσημα ύποπτη ουσία

Ντόπινγκ: Το σπανάκι είναι κι επίσημα ύποπτη ουσία
Ντόπινγκ: Οι μελέτες έδειξαν ότι το σπανάκι θα μπορούσε να δώσει...άλλο αέρα στους αθλητές και πλέον θεωρείται ύποπτη ουσία.

Ντόπινγκ: Με το νέο έτος ήρθε και η νέα ανανεωμένη λίστα της WADA για τις απαγορευμένες ουσίες. Αυτό είναι κάτι συνηθισμένο. Ωστόσο αν δει κάποιος τη σχετική λίστα θα δει κάτι αξιοπερίεργο. Μέσα στις ουσίες που πρέπει να αποφύγουν οι αθλητές είναι το σπανάκι. Μπορεί να ακούγεται απίθανο, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Αυτό δεν είναι κάτι που ξεκίνησε τώρα.

Η ιστορία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019.Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου ολοκλήρωσαν τη σχετική έρευνά τους που διήρκεσε 10 εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα χωρίστηκαν σε 4 ομάδες, εκ των οποίων η πρώτη ήταν η ομάδα ελέγχου, η δεύτερη λάμβανε ένα υποκατάστατο, ενώ η τρίτη και η τέταρτη λάμβαναν 2 και 8 κάψουλες αντίστοιχα των 100mg εκδυστερόνης, ουσία που προέρχεται από το εκχύλισμα σπανακιού.

Τι έδειξαν οι μελέτες

Στη μελέτη τους οι επιστήμονες αναφέρουν ότι «παρατηρήθηκαν σημαντικά υψηλές αυξήσεις στη μυική μάζα στους συμμετέχοντες που έλαβαν εκδυστερόνη. Σε σχέση με τις αθλητικές επιδόσεις αναφέρθηκε σημαντική βελτίωση στην άρση βάρους». «Θεωρούσαμε ότι θα δούμε βελτίωση στην επίδοση, αλλά δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη. Προτείνουμε στη WADA να προσθέσει την ουσία στη λίστα με τις απαγορευμένες για το ντόπινγκ. Πιστεύουμε ότι από τη στιγμή που βελτιώνει τις επιδόσεις, τότε θα πρέπει να εξαλειφθεί αυτό το άδικο πλεονέκτημα», υποστήριξε τότε στα γερμανικά ARD και ARTE η Μαρία Παρ, μέλος της επιστημονικής ομάδας.

Μετά από αυτή τη μελέτη ακολούθησε μια έρευνα του εργαστηρίου αντιντόπινγκ της Ρώμης, υπό τον Φραντσέσκο Μπορέ, με παρόμοια συμπεράσματα. Οι ερευνητές δοκίμασαν την ουσία σε 46 αθλητές, για 10 εβδομάδες προπονήσεων με βάρη. Οι 23 λάμβαναν ουσίες πλασίμπο, οι υπόλοιποι ταμπλέτες εκδυστερόνης, τις οποίες λάμβαναν καθημερινά και κάθε μία ισοδυναμούσε με 4 κιλά σπανάκι. Όσοι λάμβαναν τις ταμπλέτες, τριπλασίασαν την απόδοσή τους σε σχέση με το έτερο γκρουπ συμμετεχόντων.

Η νέα λίστα με τις απαγορευμένες ουσίες του παγκόσμιου οργανισμού κατά του ντόπινγκ έγινε γνωστή ήδη από τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 και τέθηκε σε ισχύ την Πρωτοχρονιά. Η WADA ανακοίνωσε ότι η εκδυστερόνη τίθεται υπό επιτήρηση, καθώς μπορεί να απομονωθεί και να προσφέρει αξιοσημείωτη αύξηση μυικής δύναμης και να βελτιώσει τις αθλητικές επιδόσεις. Μέσα στο 2020 θα κριθεί αν το σπανάκι έχει όντως αναβολικές δυνατότητες. Αν αποδεχθεί κάτι τέτοιο τότε θα μπει με κάθε επισημότητα στη λίστα με τις απαγορευμένες ουσίες του 2021.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments