Άποψη

Λεφτά υπάρχουν για το θρησκευτικό κολέγιο της Βοστώνης αλλά όχι για την δημόσια Παιδεία

Λεφτά υπάρχουν για το θρησκευτικό κολέγιο της Βοστώνης αλλά όχι για την δημόσια Παιδεία
Ο Σπύρος Γκουτζάνης μέσω του προσωπικού του blog στο pagenews.gr σχολιάζει τη κίνηση της κυβέρνησης να επιχορηγήσει με δύο εκατομμύρια ευρώ ιδιωτικό θρησκευτικό κολέγιο με έδρα τη Βοστώνη.

Αν η πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων, τότε η απόφαση του πρωθυπουργού να επιχορηγήσει με 2 εκατομμύρια ευρώ ένα ιδιωτικό θρησκευτικό κολέγιο της Βοστώνης την ώρα που περικόπτει δαπάνες για την δημόσια παιδεία στην Ελλάδα, είναι αποκαλύπτικη του χαρακτήρα της κυβέρνησης των αρίστων.

Η είδηση δυστυχώς δεν είναι κάποιο από τα fake news, που σύμφωνα με την νεοσύστατo “Παρατηρητήριο fake news”, της ΝΔ, διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού δεν διαψεύστηκε.

Κατά την επίσκεψή του στο Τάρπον Σπρίνγκς της Φλώριντα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε στον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, την οικονομική ενίσχυση της Θεολογικής Σχολής της Βοστώνης. Είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός: «Θέλω να γνωρίζετε, Σεβασμιώτατε, ότι η ελληνική Πολιτεία θα στηρίξει από κοντά το έργο σας. Θα στηρίξει και οικονομικά τη θεολογική σχολή στη Βοστώνη, έτσι ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε απρόσκοπτα το δημιουργικό και ουσιαστικό σας έργο»… Ο πρωθυπουργός δεν αποκάλυψε το ύψος της επιχορήγησης.

Το αποκάλυψε όμως χθες ο προσφάτως παραιτηθείς υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης με tweet στο οποίο επιδοκιμάζει την απόφαση του πρωθυπουργού “να επιχορηγεί με 2 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο την Θεολογική σχολή, ένα κρίσιμης σημασίας ίδρυμα για το μέλλον της ομογένειας μας”. Η θεολογική σχολή είναι ένα πανάκριβο ιδιωτικό κολέγιο που τα τελευταία χρόνια έχει πνιγεί στα σκάνδαλα και στην κακοδιαχείριση και που σύμφωνα με τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης και μόνο το ακίνητο στο οποίος εδρεύει αξίζει αρκετές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Σε αυτό σπουδάζουν περί τους 100 σπουδαστές στο σάιτ του Κολλεγίου αναφέρεται ότι μόνον τα δίδακτρα είναι 21.940 δολάρια, χωρίς τα έξοδα διαβίωσης. Η ίδια η Αρχιεπισκοπή είναι υπό έρευνα από τις αμερικανικές αρχές για την κατασπατάληση ποσών που προορίζονταν για την ανοικοδόμηση ναού στο Grand Zero.

Το θέμα έχει το πραγματικό του σκέλος που δίνεται από την σύγκριση ορισμένων μεγεθών. Έτσι όπως ανέφερε ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ, είναι το ποσό της επιχορήγησης του Ιόνιου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου -το καθένα-, που έχουν από 15.000 φοιτητές. Δηλαδή το χρεοκοπημένο ελληνικό κράτος θα δώσει 2 εκατομμύρια ευρώ για 150 σπουδαστές ενός πολυτελούς κολεγίου στην Αμερική, όσα και η ετήσια επιχορήγηση ενός ολόκληρου Πανεπιστημίου.

Χειρότερη είναι η επόμενη σύγκριση που προκύπτει από τον επίσης πρώην υπουργό Κώστα Γαβρόγλου ο οποίος αναφέρει ότι “δύο εκατομμύρια ευρώ ακριβώς ήταν το κονδύλιο που είχε συμπεριληφθεί για την λειτουργία των 65 Διετών Προγραμμάτων Σπουδών σε 14 Πανεπιστήμια για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Θα υπήρχε ελεύθερη εισαγωγή και θα έπαιρναν τα παιδιά αυτά επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Σε αυτά θα σπούδαζαν κάθε χρόνο 1500 νέοι, δηλαδή 3000 την διετία. Θα δίδασκαν κατά 30% μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων και οι υπόλοιποι θα ήταν άτομα με εμπειρία στον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο”. Το πρόγραμμα ανεστάλη λόγω περικοπής δαπανών.

Το θέμα ανέδειξε πρώτος ο Νίκος Ξυδάκης ο οποίος σημείωνε ότι “Την ίδια ώρα φθίνουν ιστορικές έδρες ελληνικών σπουδών σε σημαντικά ακαδημαϊκά κέντρα ανά την υφήλιο. Και οι τεράστιας πολιτικής σημασίας ελληνικές υποτροφίες προς ξένους σπουδαστές από τα Βαλκάνια και τη Μ. Ανατολή, στο ναδίρ”.

Υπάρχει όμως και το συμβολικό σκέλος που ίσως είναι και το σημαντικότερο καθώς δείχνει την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης και δη του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν διστάζει να εμφανίζεται γαλαντόμος τοις εξόδοις του ελληνικού λαού, προκειμένου να επιχορηγήσει ένα ιδιωτικό θρησκευτικό κολέγιο πολυτελείας, πνιγμένο στα σκάνδαλα, προκειμένου να καλλιεργήσει τις ψηφοθηρικές δημόσιες σχέσεις του με την ομογένεια των ΗΠΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments