Διεθνή

Mε Πούτιν η Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο

Mε Πούτιν η Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο
Βλαντιμίρ Πούτιν: Με παρόντα τον Ρώσο πρόεδρο θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο.

Βλαντιμίρ Πούτιν: Εξάλλου Ρωσία και Τουρκία είναι οι δύο χώρες που έχουν ετοιμάσει τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός. Παράλληλα, η Γερμανία διαψεύδει πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πίεσε την Άνγκελα Μέρκελ να μην κληθεί η Ελλάδα στο Βερολίνο. Ξαφνικά, σήμερα το μεσημέρι και ενώ όλοι γνώριζαν ότι τη Ρωσία στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη θα εκπροσωπήσει ο Σεργκέι Λαβρόφ, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα είναι παρών στην ειρηνευτική διάσκεψη στη Γερμανία.

“Κατά την παραμονή του στη γερμανική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος Πούτιν θα συζητήσει τρόπους για να επικρατήσει ηρεμία στη βορειοαφρικανική χώρα μετά από σχεδόν μια 10ετία αναταραχής, μεταξύ των οποίων και η δυνατότητα για κατάπαυση του πυρός, συμφιλίωση των δυο αντιμαχόμενων πλευρών και ευρύτερου πολιτικού διαλόγου υπό τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών”, ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Στο Βερολίνο, την προσεχή Κυριακή 19 Ιανουαρίου, θα συμμετάσχουν, σύμφωνα τα όσα είναι μέχρι στιγμής γνωστά οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη, η κυβέρνηση της Τρίπολης με πρωθυπουργό τον Φαγέζ αλ Σάρατζ και ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που αιφνιδιαστικά βρέθηκε στην Αθήνα πριν από τη Γερμανία, καθώς και οι: Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Δημοκρατία του Κονγκό, Ιταλία, Αίγυπτος, Αλγερία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Αφρικανική Ένωση και Αραβικός Σύνδεσμος. Η διάσκεψη γίνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η μη πρόσκληση της Ελλάδας σε μια διάσκεψη που θα συμμετάσχει το Κονγκό, έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Αθήνα και τέθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανία επιμένει πως δεν είναι δικό της θέμα το ποιος θα προσκληθεί, αφού η διάσκεψη γίνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Σε δημοσίευμα της, η εφημερίδα Bild υποστήριξε πως ήταν ο Ερντογάν που πίεσε τη Μέρκελ να μην προσκληθεί η Ελλάδα, κάτι που όμως διαψεύστηκε από τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments