Οικονομία

Χρήστος Σταϊκούρας θεσμοί: Στην τελική ευθεία η πέμπτη αξιολόγηση

Χρήστος Σταϊκούρας θεσμοί: Στην τελική ευθεία η πέμπτη αξιολόγηση
Χρήστος Σταϊκούρας θεσμοί: Σε εξέλιξη βρίσκεται από σήμερα η διαβούλευση της κυβέρνησης με τους πιστωτές για την πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, που η ελληνική πλευρά θέλει να στεφθεί με επιτυχία προκειμένου να μπει στην τελική ευθεία η διαπραγμάτευση για μια πολιτική συμφωνία χαλάρωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Χρήστος Σταϊκούρας θεσμοί: Οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια προηγήθηκαν τις επόμενες μέρες. Από σήμερα η διαβούλευση περνά σε ανώτερο επίπεδο, και την αυλαία ρίχνει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, που συναντάται με τους επικεφαλής των θεσμών και προϊσταμένων των τεχνικών κλιμακίων (τα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συντονίζονται από τον κ. Κούτος, τεχνοκράτη της Κομισιόν, μετά την αποχώρηση του Ντέκλαν Κοστέλο ενώ από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συμμετέχει ο Φρ. Ντρούντι και από τον ESM ο Ν. Τζιαμαρόλι).

Οι συζητήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν την Παρασκευή οπότε και θα υπάρξει ανακοινωθέν από την πλευρά των θεσμών για την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Την ίδια μέρα με ενδιαφέρον αναμένει η αγορά και την ετυμηγορία του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch και είναι μεγάλο ζητούμενο η απόσπαση μιας αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου. Η ολοκλήρωση των συνομιλιών με τους θεσμούς – και το θετικό σήμα που θα πρέπει να δώσουν για την πρόοδο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης – η απόφαση της Fitch και οι περιφερειακές ιταλικές εκλογές την Κυριακή οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, είναι ορόσημα που πρέπει να ξεπεραστούν για να αξιολογηθεί πότε θα γίνει η πρώτη ομολογιακή έκδοση του ελληνικού δημοσίου στις αγορές.

Πρόκειται για μια κίνηση που καλώς εχόντων των πραγμάτων, στις αγορές, δεν φαίνεται να αργεί καθώς μόλις βρεθεί παράθυρο ασφαλείας, είναι όλα έτοιμα για την υλοποίηση της ακόμη και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Το είδος της έκδοσης είναι ένα ακόμη στοίχημα καθώς στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα σενάρια όπως η έκδοση 15ετούς ομολόγου, ή ομολόγου μικρότερης διάρκειας εάν κριθεί πως οι κινήσεις πρέπει να είναι πιο προσεκτικές. Οι τελικές αποφάσεις θα σταθμιστούν μέσα στις επόμενες μέρες ανάλογα πάντα και μόνο με την κατάσταση που θα διαμορφώνεται στις αγορές.

Η ατζέντα της αξιολόγησης:

Στο επίκεντρο της τρέχουσας αξιολόγησης βρίσκονται όλες οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, με αιχμή στην πρόοδο που γίνεται για το νέο ενιαίο πτωχευτικό πλαίσιο για τους ιδιώτες που θα πρέπει να τρέξει με γρήγορο ρυθμό, ενόψει και της ολοκλήρωσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας στο τέλος Απριλίου, το πλαίσιο των πλειστηριασμών και την πορεία των σχεδίων μείωσης των κόκκινων δανείων. Επιδίωξη των θεσμών είναι να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα για να ενισχυθεί η παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία προκειμένου να υποστηριχθεί η επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και η βιωσιμότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στο τραπέζι βρίσκεται και η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων με έμφαση στην αγορά ενέργειας και στα μεγάλα εμβληματικά έργα, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Στόχος είναι η Κομισιόν να συντάξει μια θετική έκθεση που θα δημοσιευθεί στις 27 Φεβρουαρίου και στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου να είναι όλες οι προϋποθέσεις στο τραπέζι ώστε να κλιμακωθεί σταδιακά η συζήτηση για τα πλεονάσματα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play