Ελλάδα

Γρίπη νεκροί: Πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους σε τέσσερις ημέρες – Στους 13 ο συνολικός αριθμός των θυμάτων

Γρίπη νεκροί: Πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους σε τέσσερις ημέρες – Στους 13 ο συνολικός αριθμός των θυμάτων
Γρίπη νεκροί: Πέντε άνθρωποι έχουν φύγει από τη ζωή τις τελευταίες τέσσερις ημέρες εξαιτίας της γρίπης. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέβηκε στους 13. Οι επτά θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και οι έξι σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Γρίπη νεκροί: Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 59 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά, τα 50 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 25 είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) βρίσκεται επί ποδός για την ολοένα και αυξανόμενη τάση των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης, που αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Όπως υπογραμμίζει σε σχετικό δελτίο Τύπου ο ΕΟΔΥ, «η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη Α, η οποία καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί». Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ επισημαίνει πως η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στην χώρα για τις προσεχείς εβδομάδες, ενώ αυξημένη κυκλοφορία του ιού θα υπάρχει όπως κάθε χρόνο τουλάχιστον έως τα μέσα Μαρτίου. Κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.

Τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:

  • Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (πχ κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
  • Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.
  • Ο εμβολιασμός, που αποτελεί το πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη, με προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
  • O ΕΟΔΥ τονίζει την ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με το αντιγριπικό εμβόλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και κατά την περίοδο της γρίπης.

Σε επιφυλακή τα σχολεία σε Καλάβρυτα και Σαμοθράκη:  

Στο μεταξύ, με απόφαση Δημάρχου και λόγω αυξημένων κρουσμάτων αναπνευστικών λοιμώξεων με υψηλό πυρετό, βήχα και μυαλγίες, σε Καλάβρυτα και Σκεπαστό, τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε Καλάβρυτα και Σκεπαστό θα παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020. Την ίδια ώρα στη Σαμοθράκη, επίσης με απόφαση Δημάρχου, κατόπιν εισηγήσεως της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κλειστό έμεινε το Δημοτικό Σχολείο Καμαριώτισσας, λόγω έξαρσης της εποχικής γρίπης. Θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση για τη λειτουργία του σχολείου και των δομών την Παρασκευή,24/01/2020 και τη Δευτέρα,27/01/2020. Με απόφαση του Δημάρχου διακόπτεται και η λειτουργία του παιδικού σταθμού Σαμοθράκης από 23/1/2020 μέχρι τις 27/1/2020 λόγω της εποχικής νόσου.

Στο σπίτι θα πρέπει να κάθονται οι μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί που παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης. Όπως επισημαίνει το υπουργείο Υγείας, με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της εποχικής γρίπης, έχει ξεκινήσει η περίοδος αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα. Τονίζεται εκ νέου η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments