Κόσμος

Ιράκ διαδηλώσεις: Άγριες συγκρούσεις στο κέντρο της Βαγδάτης

Ιράκ διαδηλώσεις: Άγριες συγκρούσεις στο κέντρο της Βαγδάτης
Ιράκ διαδηλώσεις: Ξέφυγε η κατάσταση στη Βαγδάτη, με διαδηλωτές να συγκρούονται με δυνάμεις ασφαλείας στο κέντρο της πόλης.

Ιράκ διαδηλώσεις: Ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, κάνοντας χρήση χημικών και πραγματικών πυρών, συγκρούστηκαν με εκατοντάδες διαδηλωτές στο κέντρο της Βαγδάτης σήμερα, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters και πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας.

Τουλάχιστον 14 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, σύμφωνα με πηγές από τις δυνάμεις ασφαλείας και τις υπηρεσίες υγείας.

Το ίδιο σκηνικό είχε επαναληφθεί μερικές μέρες πριν. Συγκεκριμένα, στις 20 Ιανουαρίου έξι Ιρακινοί, μεταξύ των οποίων και δύο αστυνομικοί, σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στη Βαγδάτη και σε άλλες πόλεις, σε συγκρούσεις διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας, καθώς οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξανάρχισαν έπειτα από παύση μερικών εβδομάδων.

Τρεις διαδηλωτές υπέκυψαν τα τραύματά τους σε νοσοκομείο της Βαγδάτης αφού οι αστυνομικοί πυροβόλησαν με πραγματικά πυρά στην Πλατεία Ταγιαράν, ανέφεραν ιατρικές πηγές και πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας. Δύο από τους διαδηλωτές χτυπήθηκαν από σφαίρες ενώ ο τρίτος από ένα κάνιστρο δακρυγόνου.

Ο τέταρτος διαδηλωτής σκοτώθηκε από αστυνομικούς στην ιερή για τους σιίτες πόλη Κερμπάλα. Οι διαδηλωτές εκτόξευαν βόμβες μολότοφ και πέτρες στους αστυνομικούς οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης. Οι δυνάμεις ασφαλείας «πρέπει να σταματήσουν να στοχεύουν και να πυροβολούν, ποίοι είναι αυτοί και ποιοι εμείς; Είμαστε όλοι Ιρακινοί. Γιατί σκοτώνουν τους αδελφούς τους;», είπε μια γυναίκα που διαδήλωνε στη Βαγδάτη.

Σε άλλες πόλεις του νότιου Ιράκ, όπως στη Νασιρίγια, τη Κερμπάλα και την Αμάρα, οι διαδηλωτές έκαιγαν λάστιχα και απέκλεισαν κεντρικούς δρόμους. Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονταν γιατί, όπως λένε, ο πρωθυπουργός, Άντελ Άμπντελ Μάχντι, δεν έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις που τους έδωσε, όπως τον διορισμό μιας νέας κυβέρνησης, αποδεκτής από τον ιρακινό λαό. Η αστυνομία της Βαγδάτης ανέφερε ότι έχουν ξανανοίξει όλοι οι δρόμοι της πόλης. Δεκατέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν κοντά στην πλατεία Ταχρίρ και κάποιοι φέρουν κατάγματα και τραύματα στο κεφάλι.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play