Διεθνή

Νέος Κοροναϊός: Ασία, ΗΠΑ και Αυστραλία κλείνουν τα σύνορά τους στους Κινέζους πολίτες [pics&vid]

Νέος Κοροναϊός: Ασία, ΗΠΑ και Αυστραλία κλείνουν τα σύνορά τους στους Κινέζους πολίτες [pics&vid]
Νέος Κοροναϊός: Το μέτρο αφορά και τους ταξιδιώτες από την Κίνα στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του ιού.

Νέος Κοροναϊός: Να κλείσουν τα σύνορά τους στους πολίτες της Κίνας αποφάσισαν οι ΗΠΑ, Αυστραλία και Ασία. Ο αριθμός των θανάτων από την επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα αυξήθηκε στους 259 το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020. “Δεν είναι απαραίτητο να πανικοβαλλόμαστε ανώφελα, ούτε να λαμβάνουμε υπερβολικά μέτρα”, εκτίμησε ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Σου Τσεν, δηλώνοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας “εμπιστεύεται πλήρως την Κίνα” για τα όσα κάνει προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο κοροναϊός.

Το Πεκίνο επιτέθηκε στην Ουάσινγκτον, η οποία συνέστησε στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Κίνα και να εγκαταλείψουν τη χώρα, αν βρίσκονται εκεί. “Οι λέξεις και οι πράξεις κάποιων Αμερικανών αξιωματούχων δεν βασίζονται στα γεγονότα ούτε είναι οι προσήκουσες”, κατήγγειλε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ.

Η αντίδραση από το Πεκίνο ήρθε πριν καν την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον για το κλείσιμο των συνόρων των ΗΠΑ ή την επιβολή καραντίνας στους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Κίνα και κυρίως από το επίκεντρο της επιδημίας, την πόλη Γουχάν και την επαρχία Χουμπέι. Από την Κυριακή (2.2.2020) τα μεσάνυκτα (ώρα Ελλάδας) οι αμερικανικές αρχές θα απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα των μη Αμερικανών που έχουν ταξιδέψει στην Κίνα τις 14 τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άλεξ Αζάρ.

Για τους Αμερικανούς πολίτες θα ισχύει καραντίνα έως 14 ημερών για όσους έχουν επισκεφθεί την επαρχία Χουμπέι τις δύο προηγούμενες εβδομάδες.

Στην Ασία, το Βιετνάμ ανακοίνωσε την αναστολή έκδοσης τουριστικών αδειών εισόδου για όλους τους Κινέζους αλλά και τους αλλοδαπούς που είχαν ταξιδέψει στην Κίνα τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Η Σιγκαπούρη και η Μογγολία επίσης απαγόρευσαν την είσοδο στο έδαφός τους όλων των ταξιδιωτών από την Κίνα.

Ανάλογη απαγόρευση ανακοίνωσε και η Αυστραλία

“Η Αυστραλία αποφάσισε να απαγορεύει από σήμερα την είσοδο στο έδαφός της σε όλους τους αλλοδαπούς που προέρχονται από την Κίνα στο πλαίσιο των προσπαθειών της για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κοροναϊού“, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον. Επίσης ο Μόρισον πρόσθεσε ότι η Αυστραλία αυξάνει την ταξιδιωτική της οδηγία για την Κίνα στο υψηλότερο επίπεδο και πλέον συνιστά στους πολίτες της να μην επισκέπτονται τη χώρα καθόλου.

Οι Αυστραλοί πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι Αυστραλίας εξαιρούνται από την απαγόρευση, όμως θα τίθενται σε καραντίνα για 14 ημέρες μετά την άφιξή τους. Οι αυστραλιανές αρχές έχουν εντοπίσει 10 κρούσματα του νέου κοροναϊού στη χώρα, αλλά κανέναν θάνατο. Εξάλλου η Qantas Airways και η Αir New Zealand ανακοίνωσαν σήμερα ότι διακόπτουν τις απευθείας πτήσεις τους προς την ηπειρωτική Κίνα. Η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Μαρίσα Πέιν δήλωσε ότι η Qantas θα οργανώσει πτήσεις προκειμένου να απομακρύνει κάποιους Αυστραλούς πολίτες από την επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού, όπως έχουν κάνει και άλλες χώρες.

 

Νέος Κοροναϊός: Στους 259 οι νεκροί από τον ιό

Τις τελευταίες 24 ώρες στην Κίνα 46 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κοροναϊό, με τον εθνικό απολογισμό της επιδημίας να φτάνει πλέον τους 259 νεκρούς, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο ιό στην Κίνα έχει επίσης αυξηθεί και πλέον φτάνει τους 11.791, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μετά τις επικρίσεις πολλών Κινέζων, που κατηγορούν τις αρχές της χώρας ότι καθυστέρησαν να δώσουν στη δημοσιότητα πληροφορίες για τον νέο κοροναϊό, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Γουχάν παραδέχθηκε ότι “μέμφεται τον εαυτό του” επειδή ζήτησε πολύ αργά την επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις. “Με έχει κυριεύσει ένα αίσθημα ενοχής, τύψεις”, δήλωσε ο Μα Γκουοκιάνγκ, τοπικός γραμματέας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Νέος Κοροναϊός: Διευκόλυνση στις έκτακτες εξαγωγές ιατρικού υλικού προς την Κίνα ζήτησε από την ΕΕ ο Κινέζος πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ ζήτησε από την ΕΕ να διευκολύνει τη χώρα του να αγοράσει εκτάκτως ιατρικό εξοπλισμό από τις χώρες μέλη της Ένωσης, ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική κυβέρνηση. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της κινεζικής επαρχίας Χουμπέι παρέτεινε τις διακοπές για την αργία του κινεζικού Νέου Έτους έως τις 13 Φεβρουαρίου στην προσπάθεια να περιορίσει την επέκταση του ξεσπάσματος του κοροναϊού που εμφανίστηκε πρώτη φορά στην επαρχιακή πρωτεύουσα Ουχάν, ανέφερε σήμερα η Hubei Daily.

Νέος κοροναϊός: Η Apple κλείνει τα γραφεία και τα καταστήματά της στην Κίνα

Η Apple ανακοίνωσε ότι κλείνει όλα τα επίσημα καταστήματά της και τα γραφεία της στην ηπειρωτική Κίνα ως τις 9 Φεβρουαρίου. «Για λόγους ασφαλείας και βάσει των πιο πρόσφατων συστάσεων των υγειονομικών αξιωματούχων, κλείνουμε όλα τα γραφεία της εταιρείας, τα καταστήματα και τα κέντρα επικοινωνίας στην ηπειρωτική Κίνα ως τις 9 Φεβρουαρίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Apple. Η εταιρεία «πρόσθεσε ότι ανυπομονεί να ξανανοίξει τα καταστήματά της το συντομότερο δυνατό».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Apple έκλεισε τρία καταστήματά της στην Κίνα εξαιτίας της ανησυχίας για την εξάπλωση της επιδημίας. Ήδη και άλλες πολυεθνικές εταιρείες, όπως η McDonald’s Corp, η Starbucks Corp, η Google και τα IKEA, έχουν κλείσει τα καταστήματά τους στην Κίνα για προληπτικούς λόγους, ενώ άλλες έχουν ζητήσει από τους εργαζόμενούς τους να εργάζονται από το σπίτι και να ακυρώσουν τα μη απαραίτητα επαγγελματικά ταξίδια την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments