Ελλάδα

Πλατεία Ομονοίας: Νέες εικόνες από την ανάπλαση – Γκαζόν γύρω από το συντριβάνι [pics& vid]

Πλατεία Ομονοίας: Νέες εικόνες από την ανάπλαση – Γκαζόν γύρω από το συντριβάνι [pics& vid]
Πλατεία Ομονοίας: Σε λίγες μέρες θα γίνουν τα επίσημα αποκαλυπτήρια της νέας πλατείας και κάθε μέρα όσοι περνούν από εκεί βλέπουν και κάτι διαφορετικό.

Πλατεία Ομονοίας: Λίγη υπομονή ακόμα θα πρέπει να κάνουν οι Αθηναίοι για να δουν τη νέα όψη της ιστορικής πλατείας στην Ομόνοια. Τα αποκαλυπτήρια της νέας πλατείας θα γίνουν εντός Φεβρουαρίου, στα οποία θα επισημοποιηθεί και η επιστροφή του πελώριου σιντριβανιού, το οποίο οι περισσότεροι θυμούνται από τις παλιές ελληνικές ταινίες.

Τις τελευταίες ημέρες όσοι περνούν δίπλα από τα έργα ανάπλασης της Πλατείας, είδα και ένα καινούριο στοιχείο. Γύρω από το τεράστιο συντριβάνι της πλατείας προστέθηκε γκαζόν. Όπως φαίνεται και από τα βίντεο και τις φωτογραφίες στα social media, το γκαζόν τοποθετήθηκε περιμετρικά του σιντριβανιού δημιουργώντας ακόμη περισσότερη περιέργεια για το πώς θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Οι εργασίες για την ολοκλήρωση της νέας πλατείας Ομονοίας γίνονται με γοργούς ρυθμούς και μάλιστα την κατάλληλη στιγμή, αν σκεφτεί κανείς πόσο η πλατεία έχει χάσει την αισθητική και την ζωντάνια της εδώ και χρόνια.

Η επιστροφή του σιντριβανιού

Σημειώνεται πως αρχικός στόχος της διαπλασης της πλατείας Ομονοίας είναι να επιστρέψει αυτό το τεράστιο σιντριβάνι που παραπέμπει στις δεκαετίες ’60 και ’70 όταν η Ομόνοια δέχθηκε την τελευταία της διαμόρφωση πριν τον ορυμαγδό που προκάλεσαν τα έργα του Μετρό στη δεκαετία του ’90.

Οι άλλες εκπλήξεις

Τα μόνα στοιχεία που είναι γνωστά, προέρχονται από τις συνοπτικές αναφορές που έκαναν οι υπεύθυνοι των εταιρειών-δωρητών στα σημειώματα που κοινοποίησε η δημοτική αρχή όταν έγινε η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 31/10/2019. Με βάση λοιπόν όσα ανέφεραν οι χορηγοί, πάνω στην πολύπαθη κεντρική πλατεία θα εγκατασταθεί:

  • Σιντριβάνι με διάμετρο 30 μέτρων, 13 πίδακες νερού, 188 δέσμες νερού και 90 υποβρύχιους προβολείς.
  • Ένας πίδακας που θα εξακοντίζει νερό σε ύψος 20 μέτρων θα βρίσκεται στο κέντρο του σιντριβανιού.
  • Τέσσερις πίδακες θα βρίσκονται σε ακτίνα 12 μέτρων και θα πετούν νερό σε ύψος 14 μέτρων.
  • Άλλοι οκτώ πίδακες θα βρίσκονται σε ακτίνα 17 μέτρων και θα πετούν νερό σε ύψος 8 μέτρων.
  • Περιφερειακά στα 30 μέτρα και μέσα από κυκλικό αγωγό θα πετάγονται 188 δέσμες νερού με ύψος κορυφής τα 5 μέτρα

Σε ιστό θα τοποθετηθεί ανεμόμετρο που θα ενημερώνει την κεντρική μονάδα ελέγχου να μειώνει το ύψος των πιδάκων όταν η ταχύτητα του ανέμου θα ξεπερνά κάποια όρια. Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα της διασποράς υδάτων ήταν έντονο όταν υπήρχε το σιντριβάνι παλιότερα αλλά και όταν επιχειρήθηκε να λειτουργήσει το ύψους 15 μέτρων γλυπτό του Ζογγολόπουλου που έμεινε τελικώς ανενεργό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments