Κόσμος

Else Lasker-Schüler: Η Google αφιερώνει το σημερινό Doodle στην γνωστή ποιήτρια

Else Lasker-Schüler: Η Google αφιερώνει το σημερινό Doodle στην γνωστή ποιήτρια
Else Lasker-Schüler: Η Google αφιέρωσε το σημερινό της Doodle στην γνωστή Γερμανίδα ποιήτρια.

Else Lasker-Schüler: Η Google συνηθίζει να αφιερώνει τα Doodle της σε σημαντικές προσωπικότητες που έχουν σημαδέψει στον κόσμο. Κάθε φορά υπάρχει μια σημαντική αφορμή. Μπορεί να είναι γέννηση, θάνατος ή κάποιο σημαντικό έργο. Το σημερινό Doodle (7/2) είναι αφιερωμένο στην γνωστή Γερμανίδα   ποιήτρια, συγγραφέα και σκιτσογράφο. Η Else Lasker-Schüler συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους ανθρώπους του πνευματικού κόσμου, που έχουν γράψει έργα τους στη γερμανική γλώσσα.

Θεωρείται δε ως ένα εξέχων μέλος της καλλιτεχνικής κοινότητας του Βερολίνου, η οποία επηρέασε σημαντικά την πορεία του γερμανικού μοντερνισμού. Μια μέρα σαν τη σημερινή το μακρινό 1937, μια ελβετική εφημερίδα δημοσίευσε το Mein blaues Klavier (Το μπλε πιάνο μου), το περίφημο ποίημα της Else Lasker-Schüler, στο οποίο αναφέρεται το σκίτσο του σημερινού Doodle που είναι εικονογραφημένο από την καλλιτέχνιδα Cynthia Kittler.

Η Elisabeth Schüler γεννήθηκε στη γερμανική πόλη Elberfeld, στις 11 Φεβρουαρίου του 1869, και ανατράφηκε σε μια εξέχουσα εβραϊκή οικογένεια. Απέκτησε σημαντική μόρφωση μέσα στο σπίτι, από την μητέρα της, η οποία την ενθάρρυνε να πειραματιστεί και να διερευνήσει τα καλλιτεχνικά της ενδιαφέροντα. Το 1894, η Schüler παντρεύτηκε τον Jonathan Lasker και μετακόμισε στο Βερολίνο, όπου αργότερα δημοσίευσε τα πρώτα της ποιήματα. Εντάχθηκε στους καλλιτεχνικούς κύκλους του Βερολίνου, συναναστρεφόμενη κορυφαίους λογοτέχνες της πόλης.

Όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έφυγε για την Ιερουσαλήμ όπου και εγκαταστάθηκε. Συνέχισε να γράφει ποιήματα ·εκεί δημιούργησε το σπουδαίο Mein blaues Klavier. Τον Ιανουάριο του 1945 υπέστη καρδιακή προσβολή και κηδεύτηκε στους πρόποδες του ‘Όρους των Ελαιών.

Δείτε το Doodle

Διαβάστε Eπίσης

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play