Πολιτική

Βουλή – ΛΑΡΚΟ: Τελευταία ευκαιρία η τροπολογία για την εταιρία

Βουλή – ΛΑΡΚΟ: Τελευταία ευκαιρία η τροπολογία για την εταιρία
Βουλή - ΛΑΡΚΟ: Στη Βουλή καταθέτει το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος τη νομοθετική ρύθμιση που ανοίγει τον δρόμο για τη εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ.

Βουλή – ΛΑΡΚΟ: Κατατίθεται άμεσα στη Βουλή η τροπολογία, με την οποία επιχειρείται να δοθεί η τελευταία ευκαιρία για τη συνέχιση της δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ με την θέση της εταιρίας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, μείωση του κόστους και των μισθών και άμεση προκήρυξη διαγωνισμού για την πώληση του εργοστασίου και των ορυχείων, με στόχο την ολοκλήρωση της πώλησης εντός 12μήνου. Ρητά προβλέπεται στο κείμενο της τροπολογίας ότι αν η διαδικασία δεν ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα, τότε ο διαχειριστής θα είναι υποχρεωμένος να καταθέσει αίτηση πτώχευσης.

«Η πρόταση που καταθέτουμε σήμερα είναι η τελευταία ευκαιρία για να παραμείνει εν ζωή η δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ, καθώς έχει φτάσει στο μη περαιτέρω και η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», επισημαίνει σε σχετικές δηλώσεις ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης και προσθέτει: «Επιδιώκουμε την διατήρηση του υγιούς ιστού της δραστηριότητας και την ανάληψή της από ιδιώτη επενδυτή. Αυτό θα γίνει μέσω μιας διαδικασίας που θα είναι γρήγορη, νομικά στέρεα, συμβατή με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά το δυνατόν ηπιότερη για το προσωπικό. Πιστεύουμε ότι η ρύθμιση θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε ο νέος επενδυτής να προχωρήσει στις απαραίτητες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό της εξόρυξης και της παραγωγής της ΛΑΡΚΟ ώστε να εισέλθει σύντομα σε αναπτυξιακή τροχιά, επ’ ωφελεία των εργαζομένων, της τοπικής κοινωνίας και εντέλει της εθνικής οικονομίας συνολικά».

Το υπουργείο υπενθυμίζει σε σχέση με την κατάσταση της εταιρίας, ότι η ΛΑΡΚΟ χρωστά πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ σε προμηθευτές, εργολάβους, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία (από αυτά 350 εκατομμύρια είναι το χρέος προς τη ΔΕΗ).

Κατά την τετραετία 2015-2018 έχει καταγράψει σωρευτικές ζημίες 148 εκατομμυρίων ευρώ και το 2019 εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη χειρότερο, αφού απειλείται με πρόστιμα της τάξης των 50 εκατομμυρίων για περιβαλλοντικές παραβάσεις και επιπλέον η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράνομες κρατικές ενισχύσεις, ύψους 135 εκατομμυρίων ευρώ προς την εταιρεία. Παρ ‘όλα αυτά, όπως τονίζεται, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν υπέστησαν καμία περικοπή των μισθών τους: το μέσο ετήσιο μισθολογικό κόστος προσεγγίζει τα 44.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ για τους πιο υψηλόμισθους (με μεγάλη προϋπηρεσία), υπερβαίνει τα 73.000 ευρώ. Σημειώνεται δε, ότι ο βασικός λόγος που η κυβέρνηση επιδιώκει να αποτρέψει το σενάριο της πτώχευσης είναι οι εργαζόμενοι.

Το σχέδιο δράσης για τη διάσωση της μεταλλευτικής / μεταλλουργικής δραστηριότητας περιλαμβάνει:

  • Εγκατάσταση εντός του Μαρτίου Ειδικού Διαχειριστή, ο οποίος υποχρεούται να μειώσει το μισθολογικό κόστος κατά 25% μεσοσταθμικά, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης επιδομάτων εορτών, αδείας και παραγωγής (πριμ) που προβλέπονται από οποιαδήποτε διάταξη. Διευκρινίζεται ότι οι περικοπές θα επηρεάσουν κατά κύριο λόγο τους παλαιούς και υψηλόμισθους εργαζομένους των 2.000-3.000 ευρώ και άνω, ενώ οι αποδοχές των νέων και των χαμηλόμισθων θα παραμείνουν αμετάβλητες.
  • Εκταμίευση μίας -τελευταίας- κρατικής επιχορήγησης για διασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας της εταιρείας.
  • Ξεκαθάρισμα των περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να προκηρυχθεί διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για το σύνολο ή μέρος του ενεργητικού (εργοστάσιο και ορυχείο Λάρυμνας, ορυχεία Καστοριάς και Εύβοιας).
  • Η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 12 μηνών από την εγκατάσταση του διαχειριστή (δηλαδή ως τον Μάρτιο του 2021), με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments