Άποψη

Με επιτάξεις και ΜΑΤ η επιστροφή στην κανονικότητα

Με επιτάξεις και ΜΑΤ η επιστροφή στην κανονικότητα
Ο Σπύρος Γκουτζάνης γράφει στο blog του στο Pagenews.gr για την επιστροφή στην κανονικότητα που εφαρμόζεται με επιτάξεις και δυνάμεις των ΜΑΤ στα νησιά.

Δεν περιποιούν τιμή στην κυβέρνηση οι εικόνες των δυνάμεων καταστολής που εστάλησαν στα νησιά προκειμένου να περιφρουρήσουν τις διαδικασίες επίταξης δημοτικών και ιδιωτικών περιουσιών, προκειμένου να δημιουργηθούν τα νέα κέντρα για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και οι επιτάξεις είναι αναγκαστικά μέτρα εκτάκτου ανάγκης. Όπως και η αποστολή δέκα ή είκοσι διμοιριών ΜΑΤ όχι για να αντιμετωπίσουν τίποτε εμπειροπόλεμους μπαχαλάκηδες, αλλά τους κατοίκους των νησιών. Φυσικά όλα αυτά μόνο κανονικότητα δεν συνιστούν. Εκτός εάν αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο εννοεί ο πρωθυπουργός την “επιστροφή στην κανονικότητα” δικαιώνοντας έτσι την αντιπολιτευτική κριτική που σημειώνει ότι για την δεξιά η κανονικότητα πάντα αυτή ήταν, αντιδημοκρατική νομοθέτηση και κρατική βία και καταστολή.

Η παραδοχή του πρωθυπουργού ότι “αιφνιδιαστήκαμε” δεν μπορεί παρά να αιφνιδίασε τον μέσο πολίτη. “Ξέρουμε τα προβλήματα, είμαστε έτοιμοι και έχουμε σχέδιο για να τα αντιμετωπίσουμε από την πρώτη ημέρα, γιατί δεν υπάρχει άλλος καιρός για χάσιμο”, έλεγε διαρκώς προεκλογικά ο πρωθυπουργός και το επαναλάμβανε και μετεκλογικά. Για επικοινωνιακούς λόγους βεβαίως, για να αναπαράγουν τα ενσωματωμένα ΜΜΕ και οι ατυχείς δημοσιογράφοι “την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα της νέας διακυβέρνησης”.

Μπορεί να ακούγεται σκληρό αλλά το προσφυγικό μεταναστευτικό είναι ένα θέμα στο οποίο η κυβέρνηση δεν είχε το περιθώριο να αιφνιδιαστεί. Κυρίως γιατί δεν ενέσκηψε επί των ημερών της. Και εάν είχε το σχέδιο θα είχε ξεκινήσει όχι μόνο από την στατική ανάλυση αλλά θα είχε συμπεριλάβει και το αρνητικό σενάριο που εν τέλει επιβεβαιώθηκε ότι ο απρόβλεπτος Ερντογάν θα απελευθέρωνε τις ροές για να προκαλέσει προβλήματα.

Η ΝΔ έκανε ακριβώς το αντίθετο, υποβάθμιζε το ζήτημα σε ένα πρόβλημα που οφείλεται στην αναποτελεσματικότητα και στην ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθως με την υψηλή ρητορική ξεσήκωνε τους τοπικούς πληθυσμούς στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, εναντίον των “συριζομαδουραίων που αγαπούν τους μετανάστες”. Λογικό είναι ότι εκείνοι οι πληθυσμοί που σε σημαντικό βαθμό μάλιστα παρασύρθηκαν από την ρητορική της και ψήφισαν τη ΝΔ, τώρα να νιώθουν και ότι εξαπατήθηκαν και να είναι εξοργισμένοι.

Κυρίως οι κάτοικοι των νησιών οι οποίοι καταλαβαίνουν ότι όπως κι αν τα βαπτίσει η κυβέρνηση κλειστά, ημίκλεισα, ελεγχόμενα, θα έχουν στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά τους και δεν θα είναι προσωρινά θα είναι μόνιμα. Ξέρουν επίσης ότι η κυβέρνηση καταφεύγει σε αυτή την επιλογή για να αποφύγει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στην ηπειρωτική Ελλάδα που πάλι η δική της ρητορική έχει προετοιμάσει.

Γιατί στην ηπειρωτική Ελλάδα οι ψηφοφόροι είναι περισσότεροι και θα χάσει πιο πολλά κουκιά. Άσε που είναι πιο κοντά στο κέντρο και δεν θα μπορεί να υποβαθμίζει επικοινωνιακά το ζήτημα με αποτέλεσμα μεγαλύτερο επικοινωνιακό κόστος. Οπότε λες ένα “αιφνιδιαστήκαμε” κατηγορείς τους “πολιτικάντηδες” των νησιών, στέλνεις τα ΜΑΤ και ξεμπερδεύεις. Επιστροφή στην κανονικότητα…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments