Διεθνή

Δίσεκτο έτος: Αφιερωμένο στη 29η Φεβρουαρίου το σημερινό Doodle της Google

Δίσεκτο έτος: Αφιερωμένο στη 29η Φεβρουαρίου το σημερινό Doodle της Google
Δίσεκτο έτος: H 29η Φεβρουαρίου δεν είναι μια συνηθισμένη ημέρα και η Google αφιέρωσε το σημερινό της Doodle σε αυτή.

Δίσεκτο έτος: Η Google συνηθίζει να αφιερώνει τα Doodle της σε σημαντικά πρόσωπα ή γεγονότα που έχουν σημαδέψει τον κόσμο. Το σημερινό Doodle αφορά την 29η Φεβρουαρίου. Η συγκεκριμένη μέρα έχει κάτι ιδιαίτερο σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες μέρες του μήνα. Αυτό γιατί ο Φεβρουάριος δεν έχει κάθε χρόνο 29 μέρες.

Η 29η Φεβρουαρίου εμφανίζεται κάθε τέσσερα χρόνια. «Δίσεκτο» ονομάζουμε το έτος που αριθμεί 366 ημέρες, αντί των 365 που έχουν τα κοινά. Αυτό συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια, όταν προσθέτουμε ένα 24ωρο, προκειμένου να διορθωθούν οι ατέλειες του πολιτικού ημερολογίου σε σχέση με το αστρονομικό. Αν δεν συνέβαινε αυτή η διόρθωση, σε βάθος χρόνου θα είχαμε τον Ιανουάριο καλοκαίρι και τον Ιούλιο χειμώνα. Για να βρούμε ποιο έτος είναι δίσεκτο, δεν έχουμε παρά να το διαιρέσουμε με το 4. Αν διαιρείται ακριβώς, σημαίνει ότι είναι δίσεκτο και το έτος αυτό έχει 366 ημέρες.

Η γέννηση της ημέρας

Η 29η Φεβρουαρίου «γεννήθηκε» όταν ο αστρονόμος Σωσιγένης, αποφάσισε σε ένα έτος διάρκειας 365 ημερών να προσθέτει μια μέρα ανά τέσσερα χρόνια. Μέχρι τότε, το ρωμαϊκό ημερολόγιο είχε 355 μέρες και πρόσθετε έναν μήνα 22 ημερών ανά διετία, ώσπου ο Ιούλιος Καίσαρας, όταν έγινε αυτοκράτορας, έδωσε εντολή στον Σωσιγένη να βελτιώσει το όλο σύστημα.

Ωστόσο υπάρχει και ένα κακό με τη συγκεκριμένη ημέρα. Όσοι έχουν γεννηθεί στις 29 Φεβρουαρίου “χάνουν” τα γενέθλια τους. Από στατιστική άποψη, η πιθανότητα γέννησης την 29η Φεβρουαρίου είναι μία στις 1.461.  Ως σπάνια ημέρα η ίδια, η 29η Φεβρουαρίου, έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Ασθενειών.

Δείτε το σημερινό Doodle

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments