Ελλάδα

Κορωνοϊός κινητά: Σχολαστικό καθάρισμα τονίζει ο Σωτήρης Τσιόδρας

Κορωνοϊός κινητά: Σχολαστικό καθάρισμα τονίζει ο Σωτήρης Τσιόδρας
Κορωνοϊός κινητά: «Καθαρίστε σχολαστικά τα κινητά», προειδοποιεί ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Κορωνοϊός κινητά: Τον κίνδυνο που διατρέχουμε από τον κορωνοϊό εξαιτίας των κινητών τηλεφώνων αλλά και των επιφανειών στις οποίες ο ιός παραμένει από τρεις ώρες έως τρεις ημέρες, επισημαίνει μέσω Twitter ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας. Ο κ. Τσιόρδας σημειώνει ότι το πλύσιμο των χεριών δεν είναι αρκετό αλλά απαραίτητος είναι και ο καθαρισμός του κινητού, ενώ τονίζει ότι ο ιός μένει για πολλές ώρες σε επιφάνειες.

Και τα δυο tweet του επιστήμονα προέρχονται από το Business Insider.

Ο νέος κορωνοϊός ζει σε επιφάνειες για “ώρες έως μέρες” αναφέρεται στο άρθρο. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Hospital Infection εξέτασε τη διάρκεια ζωής άλλων κορωνοϊών που βρέθηκαν σε ανθρώπους σε διάφορες επιφάνειες. Ο κορωνοϊός του SARS -σε θερμοκρασία 68 βαθμών Φαρενάιτ, 20 βαθμοί Κελσίου- διαρκεί για δύο ημέρες σε χάλυβα, τέσσερις ημέρες σε ξύλο και γυαλί, πέντε ημέρες σε μέταλλο, πλαστικό και κεραμικά. Ο SARS επιβιώνει μόνο μεταξύ δύο και οκτώ ωρών σε αλουμίνιο και λιγότερο από οκτώ ώρες σε λατέξ, γράφεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.

Σύμφωνα με αυτό, τα ευρήματα πιθανόν να ισχύουν για τον νέο κορωνοϊό, καθώς οι ομαλές, μη πορώδεις επιφάνειες, όπως τα πόμολα, μεταφέρουν ευκολότερα τους ιούς. Επιφάνειες όπως τα χρήματα, τα μαλλιά και το ύφασμα δεν επιτρέπουν στους ιούς να επιβιώσουν για αρκετό χρονικό διάστημα οι μικροί καθώς μπορούν να παγιδεύσουν το μικρόβιο και να εμποδίσουν τη μεταφορά του.

“Τα κέρματα θα μεταδώσουν τον ιό καλύτερα από τα χαρτονομίσματα, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί”τονίζουν οι ερευνητές.

Όσον αφορά τα κινητά, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύουν το ευρύ κοινό να πλένουν συχνά τα χέρια τους και να απολυμαίνουν τα συχνά αγγιζόμενα αντικείμενα και επιφάνειες. Μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το κινητό. Ο συγκεκριμένος καθαρισμός όμως μπορεί να είναι δύσκολος, δεδομένου ότι πολλά από τα τυπικά προϊόντα καθαρισμού που χρησιμοποιούνται συνήθως για απολύμανση θα μπορούσαν ενδεχομένως να βλάψουν την κινητή συσκευή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments