Διεθνή

Δέρνουμε σπίτι: Η ενδοοικογενειακή βία στις μέρες του κορωνοϊού

Δέρνουμε σπίτι: Η ενδοοικογενειακή βία στις μέρες του κορωνοϊού
Δέρνουμε σπίτι: Κάποιοι φαίνεται πως έχουν μπερδέψει το μένουμε σπίτι με το δέρνουμε σπίτι.

Δέρνουμε σπίτι: Οι συνθήκες καραντίνας και ο περιορισμός στο σπίτι οδήγησαν σε έκρηξη της ενδοοικογενειακής βίας στην Κύπρο, με τα αδιαφιλονίκητα θύματα να είναι οι γυναίκες και τα παιδιά. Κάποιοι μένουν σπίτι για να προφυλάξουν και να προφυλαχθούν για τον κορωνοϊό και πληγώνουν όποιον είναι μέσα σ’ αυτό.

Για κάποιες γυναίκες είναι εφιάλτης η συνύπαρξη στο σπίτι. Πόσο μάλλον για τα παιδιά.

Στις 17 Μαρτίου ο Κυπριακός Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) εξέδωσε μέσω του ιστοχώρου του, domviolence.org.cy μία ανακοίνωση που ενημερώνει για επιδείνωση της ενδοοικογενειακής βίας στην Κύπρο. Ο περιορισμός λόγω Covid-19 δημιουργεί εύφορο έδαφος για επιδείνωσή της. Ο οργανισμός παρατήρησε 30% αύξηση στις τηλεφωνικές κλήσεις προς τη Γραμμή Βοήθειας 1440 μέσα σε οκτώ μόλις μέρες, μετρώντας από την πρώτη μέρα που επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: «Από τις 09 Μαρτίου 2020 που επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Κύπρο μέχρι και σήμερα 17/03 σύμφωνα με το σύστημα καταγραφής κλήσεων της Γραμμής Βοήθειας 1440 παρατηρείται αύξηση της τάξης του 30% με τις κλήσεις να φθάνουν στις 750 , έχουν γίνει 5 νέα αιτήματα για εισδοχή σε χώρους φιλοξενίας και 4 νέα αιτήματα για ατομική συμβουλευτική παρουσιάζοντας ανησυχητικά αυξητική τάση. Όπως διαπιστώνεται, ο περιορισμός ως μέτρο πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης της εξάπλωσης του ιού COVID-19 μπορεί ταυτόχρονα να αποτελέσει εργαλείο στα χέρια των δραστών για αύξηση της συχνότητας, της έντασης και της επικινδυνότητας της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών».

«Οι γυναίκες περιορίζονται στο σπίτι με τον κακοποιό τους»

Κάτω από συνθήκες κοινωνικής κρίσης, όπως και αυτή του αναγκαστικού περιορισμού, οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας αυξάνονται εφόσον οι γυναίκες περιορίζονται στο σπίτι με τον κακοποιό τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Oι γυναίκες απομονώνονται ακόμη περισσότερο από την κοινωνική ζωή, την εργασιακή ζώνη αλλά και από την κοινωνική στήριξη. Αυτά εντείνουν την εξουσία των δραστών με αποτέλεσμα την απόκτηση μεγαλύτερου ελέγχου στη ζωή των γυναικών και επιδείνωση της σφοδρότητας της βίας» επισημαίνει ο ΣΠΑΒΟ.

«Παράλληλα, εν μέσω της υποχρεωτικής καραντίνας σε σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων που το αντικείμενο του κύκλου εργασιών τους προσελκύει στερεοτυπικά κυρίως γυναίκες, ενισχύεται το αίσθημα της οικονομικής ανασφάλειας μέσα από τη μείωση των απολαβών αλλά και του φόβου απέλασης των θέσεων εργασίας, στοιχείο που αποτελεί συχνά σημαντικό παράγοντα παραμονής ή και επιστροφής στο κακοποιητικό σύντροφο/σύζυγο αλλά και επιδείνωσης της κακοποίησης που δέχονται οι γυναίκες».

Ο κατ’ οίκον περιορισμός, εργαλείο στα χέρια των δραστών:

Η Επιστημονική Διευθύντρια του ΣΠΑΒΟ, Δρ. Άντρη Ανδρόνικου, μίλησε το πρωί της Πέμπτης στην εκπομπή «Alpha Καλημέρα». Όσοι ειδικεύονται στο φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, γνωρίζουν πως η αύξησή της παρατηρείται σε περιόδους που η οικογένεια που δυσλειτουργεί, συνυπάρχει πιο πολύ. Οι γιορτές, οι αργίες, οι καλοκαιρινές διακοπές και οι ώρες μακριά από υποχρεώσεις δεν σημαίνουν ανάπαυλα για όλους.

«Αναμέναμε αυτή την αυξητική τάση απέναντι στα περιστατικά βίας που έπρεπε να διαχειριστούμε» επισημαίνει η κα Ανδρόνικου. «Αυτή τη στιγμή ο περιορισμός που έχει τεθεί ως μέτρο πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης της επιδείνωσης εξάπλωσης αυτού του ιού, ταυτόχρονα αποτελεί και εργαλείο στα χέρια των δραστών. Γυναίκες για μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκονται στο σπίτι κι επομένως απομονώνονται ακόμη περισσότερο από την κοινωνική ζωή και από τους χώρους εργασίας τους με αποτέλεσμα ο έλεγχος που έχουν στη ζωή των γυναικών οι δράστες να γίνεται ακόμη μεγαλύτερος με αποτέλεσμα την επιδείνωση της βίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments