Πως Να

Πώς να βοηθήσετε κάποιον που παθαίνει κρίση πανικού

Πώς να βοηθήσετε κάποιον που παθαίνει κρίση πανικού
Πώς να: Κάποιος που παθαίνει κρίση πανικού χάνει τον έλεγχο της σκέψης και του σώματός του, και νιώθει ότι βιώνει κάποια καρδιακή προσβολή ή ακόμη και ότι πεθαίνει.

Πώς να: Η κρίση πανικού είναι ένα αιφνίδιο επεισόδιο φόβου και άγχους που συνοδεύεται από σοβαρές σωματικές αντιδράσεις. Ο φόβος αυτός δεν απορρέει από κάποιον πραγματικό κίνδυνο ή προφανή αιτία.  Πολλοί άνθρωποι βιώνουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους κρίση πανικού. Όταν όμως το πρόβλημα συνεχίζεται και οι κρίσεις πανικού επιμένουν για μεγάλο διάστημα, τότε ίσως πρόκειται για διαταραχή πανικού.

Η ίδια η κρίση πανικού δεν είναι απειλητική για τη ζωή. Ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει την ποιότητά της, καθώς πολύ συχνά το άτομο νιώθει το φόβο ότι μπορεί να ξανασυμβεί, με αποτέλεσμα να κλείνεται στον εαυτό του ή να αποφεύγει τις κοινωνικές συναναστροφές. Οι υπάρχουσες θεραπείες είναι πολύ αποτελεσματικές και βοηθούν τον ασθενή να απαλλαγεί από τα δυσάρεστα συμπτώματα.

«Μια κρίση πανικού ισοδυναμεί με μια σωματική εμπειρία στην οποία παίρνει μέρος όλο το σώμα», αναφέρει η Κάτλι Γκόρντον, σύμβουλος ψυχικής υγείας με έδρα την Καλιφόρνια. «Στην κυριολεξία το σώμα προετοιμάζεται για δράση…»

Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια μιας κρίσης πανικού

«Συνήθως, κάποιος που βιώνει κρίση πανικού θα το περιέγραφε ως μια υπερβολικά τραυματική εμπειρία που τον εμποδίζει από το να λειτουργήσει φυσιολογικά». λέει η Γκόρντον. Μπορεί ακόμα να μιλήσει για καρδιά που χτυπά να σπάσει και πίεση αίματος που ανεβαίνει στα ουράνια. «Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο αυτός που το βιώνει να νομίζει ότι έχει πάθει έμφραγμα». Αν στην πραγματικότητα δεν ξέρετε τι είναι αυτό που σας συμβαίνει, τότε θα πρέπει να συμβουλευθείτε γιατρό.

Δώστε στο άτομο που βιώνει κρίση πανικού να καταλάβει ότι δεν είναι μόνος/η

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να σας κάνουν να αισθανθείτε απίστευτα μόνος, ακόμα κι αν είστε περιτριγυρισμένοι από πολύ κόσμο. Για την ακρίβεια αυτό μπορεί να τους σας τρομάξει πιο πολύ. «Αν κάποιος που γνωρίζετε βιώνει κρίση πανικού, το πρώτο πράγμα που θα κάνετε είναι να έρθετε σε οπτική επαφή μαζί τους», λέει η Γκόρντον. Πείτε τους να σας κοιτάξουν στα μάτια και διαβεβαιώστε τους ότι είστε εκεί μαζί τους. Κρατήστε του το χέρι, πιάστε τον από τον ώμο και διαβεβαιώστε τους ότι είστε εκεί μαζί τους.

Εστιάστε τους την προσοχή στο παρόν

Δεδομένου του ότι η κρίση πανικού συνήθως έχει να κάνει με το μέλλον, καλό είναι να εστιάσετε την προσοχή εκείνου που τη βιώνει στο παρόν. Ξεκινήστε παίρνοντας βαιθές ανάσες μαζί τους με εισπνοή και εκπνοή να διαρκεί δυο «μετρήματα». Συνεχίστε να τους κοιτάτε στα μάτια και να τους διαβεβαιώνετε: «Βρίσκομαι εδώ μαζί σου». Στη συνέχεια ενθαρρύνετέ τους να ασκήσουν και τις πέντε αισθήσεις τους. Για παράδειγμα, ζητήστε τους να ανακαλύψουν 20 πράγματα στο δωμάτιο.

Ρωτήστε τους αν μπορούν να ακούσουν τη φωνή σας.

Χτυπήστε ελαφρά τον αριστερό τους μηρό, μετά τον δεξί και ξανά πάλι το ίδιο με ρυθμό, κάτι που παραπέμπει στη διέγερση του δεξιού κι αριστερού τμήματος του εγκεφάλου στη φάση του REM ύπνου. Σύμφωνα με την Γκόρντον, αυτή η προσέγγιση είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας που μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους να αντιμετωπίσουν και να συνέλθουν από τραυματική εμπειρία.

Ζητήστε τους να εστιάσουν σ′ ένα μέρος του σώματός τους που το αισθάνονται ουδέτερο

Όταν κάποιος βιώνει κρίση πανικού εστιάζει στην καρδιά του που χτυπά σαν τρελή, κι αυτό δημιουργεί περισσότερο πανικό. Ζητήστε στον ασθενή να εστιάσει σε ουδέτερο σημείο του σώματός του, όπως το πόδι ή το χέρι, λέει η Γκόρντον.

Ζητήστε τους να «μεταφερθούν» σ′ ένα σημείο που αισθάνονται ασφαλείς

Όταν νιώσετε ότι έχετε βοηθήσει αρκετά στο να αντιμετωπιστεί αρχικά η κρίση πανικού, εστιάστε την προσοχή εκείνου που την έχει βιώσει σε ένα μέρος που αισθάνεται ασφαλής κι ήρεμος. Ζητήστε του να μεταφερθεί νοερά εκεί και ρωτήστε τον πως θα σιαθανόταν αν βρισκόταν εκεί, ποιος θα ήθελε ιδανικά να ήταν μαζί του και ποιο το προφίλ του ανθρώπου που θα ήλεθε να του κάνει παρέα εκεί.

Αν, ωστόσο, ο άνθρωπος που έχει πάθει κρίση πανικού τη βιώνει σε συστηματική βάση, θα πρέπει να αναζητήσει την κατάλληλη θεραπεία, καθώς επίσης και φαρμακευτική αγωγή. Κι εσείς θα πρέπει να το προτείνετε δείχνοντας ενσυναίσθηση. «Σε είδα να υποφέρεις και σε καταλαβαίνω» θα πρέπει να πείτε και στη συνέχεια να ρωτήσετε αν κάνει κάτι γι′ αυτό. «Μπορούμε να κάνουμε πολλά για το άγχος προτού γίνει κρίση πανικού», λέει η Γκόρντον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play