Διεθνή

Κορωνοϊός: Ασταμάτητη η εξάπλωση της πανδημίας

Κορωνοϊός: Ασταμάτητη η εξάπλωση της πανδημίας
Κορωνοϊός: Mε ραγδαίους ρυθμούς συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων και των νεκρών από τον κορωνοϊό σε όλον τον πλανήτη. Στην Ελλάδα 695 πολίτες νοσούν ενώ 17 έχουν χάσει τη ζωή τους. Ο υπουργός υγείας ζήτησε σήμερα από όλους του Έλληνες να επιδείξουν κοινωνική ευθύνη, αλληλεγγύη και πατριωτισμό και να μείνουν σπίτι.

Κορωνοϊός: Ακόμη μια μέρα που ο πλανήτης μετρά κρούσματα και νεκρούς από το φονικό “χτύπημα” του κορωνοϊού. Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τον διαδραστικό χάρτη του Johns Hopkins University 372.563 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 168 χώρες. Οι νεκροί ανέρχονται σε 16.381 ενώ έχουν ιαθεί 100.885 πολίτες. 

Ελλάδα: 71 νέα κρούσματα σήμερα – 695 συνολικά – 17 νεκροί

Σύμφωνα με την ενημέρωση του λοιμωξιολόγου και εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσίοδρα, 71 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό των πολιτών που έχουν νοσήσει να ανέρχεται πλέον σε 695. Παράλληλα, στους 17 έχουν αυξηθεί οι νεκροί, αφού τα ξημερώματα κατέληξε και ένας 78χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Ο άτυχος 78χρονος άφησε την τελευταία του πνοή στις 5:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηλικιωμένος έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. Λίγο νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι έχασε τη ζωή του ένας 64χρονος που νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.

Ακόμη 114 άτομα νοσηλεύονται, ενώ 35 είναι διασωληνωμένοι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 74% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενα νοσήματα. Επιπλέον ο κ. Τσιόδρας είπε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έχουν προσβληθεί 8.000 με 10.000 πολίτες.

Ανακοινώσεις για τις ενέργειες του υπουργείου Υγείας στη μάχη αντιμετώπισης του κορωνοϊού έκανε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Όπως είπε, οι κλίνες ΜΕΘ για τον κορωνοϊό είναι συνολικά 2.058, ενώ υπογράμμισε ότι θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν. Επίσης, ο υπουργός υγείας ζήτησε από όλους του Έλληνες να επιδείξουν κοινωνική ευθύνη, αλληλεγγύη και πατριωτισμό και να μείνουν σπίτι. «Πριν από δύο μήνες το ΕΣΥ είχε 565 κλίνες ΜΕΘ, σε αυτό προσθέσαμε 80 από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση της γρίπης. Έχουμε προσθέσει στο σύστημα 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία καθώς και ολόκληρο το ΝΙΜΙΤΣ που θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο για τον κορωνοϊό» τόνισε.

Διευκρινήσεις για δημόσιο και επιβάτες ΙΧ:

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε διευκρινήσεις σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι οι πολίτες θα πρέπει να πηγαίνουν σε δημόσιες υπηρεσίες μόνο για εξαιρετικό λόγο.

«Το Δημόσιο θα δέχεται σε εξαιρετικές κατεπείγουσες περιπτώσεις κατόπιν ραντεβού», τόνισε χαρακτηριστικά. Για την κίνηση φορτηγών τροφοδοσίας απαιτείται βεβαίωση του εργοδότη και δελτίο αποστολής ή σχετικό δελτίο κίνησης. Οι καλλιεργητές πρέπει να δώσουν βεβαίωση εργοδότη σε όλους τους υπαλλήλους τους ημεδαπούς ή αλλοδαπούς. Ο κ. Χαρδαλιάς είπε για το θέμα του ορίου των δύο επιβατών ανά ΙΧ ότι υπάρχουν εξαιρέσεις για τα ανήλικα τέκνα, ή για μετάβαση σε τελετή και μόνο αν είναι συγγενείς Α βαθμού.

Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και ΗΠΑ μετρούν τις “πληγές” τους:

Την ίδια ώρα Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν μάχη με τον χρόνο για να περιορίσουν την εξάπλωση της διασποράς της νόσου. Στη γειτονική μας Ιταλία ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στη χώρα είναι πλέον 63.927. Οι νεκροί έφτασαν τους 6.077 ενώ 7.432 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 59.138 και είχαν χάσει την ζωή τους, συνολικά, 5.476 άνθρωποι και 7.024 είχαν ιαθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 601 ασθενείς και καταγράφηκαν 4.789 νέα κρούσματα. Σημειώνεται, πως 408 ασθενείς ήταν αρνητικοί στον ιό, 3.204 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 20.692 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Ισπανία. Η χώρα ζει το δικό της δράμα. Σε 24 ώρες οι θάνατοι έφτασαν τους 462. Το σύνολο των νεκρών έφτασε τους 2.182. Τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι 33.089. Τις τελευταίες 24 ώρες τα νέα κρούσματα είναι 4.517. Σημειώνεται ότι η Ισπανία έχει αυξήσει την ικανότητα πραγματοποίησης διαγνωστικών τεστ. Σύμφωνα με τα στοιχεία τουυπουργείου Υγείας, 3.355 έχουν ιαθεί και 2.355 βρίσκονται στην εντατική. Η περιοχή της Μαδρίτης είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο με περισσότερα από 10.000 κρούσματα και περισσότερους από 1.200 νεκρούς (το 60% του συνόλου των θανάτων στην χώρα).

Στη Γαλλία στους 186 ανέρχονται οι θάνατοι μέσα σε διάστημα 24 ωρών, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 860. Η αύξηση των κρουσμάτων φτάνει το 28% την ώρα που η χώρα μπαίνει στη δεύτερη εβδομάδα αποκλεισμού της. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, πρόσθεσε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε στα 19.856, δηλαδή αυξήθηκε κατά 20% μέσα σε μία ημέρα. Σύμφωνα με τον Βεράν, 2.082 άνθρωποι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση και χρειάζονται μηχανική υποστήριξη.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στις Ηνωμένες Πολιτείες η μία μετά την άλλη πολιτεία μπαίνει σε καραντίνα. Σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις που έκαναν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC), καταγράφηκαν 33.453 κρούσματα του νέου κορωνοϊού, μια αύξηση 18.185 κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη καταμέτρηση, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 199 και ανέρχεται πλέον σε 400.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η πανδημία επιταχύνεται

Σημειώνεται, πως σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους, μαζί με άλλους ειδικούς παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, ενημερώνοντας για την κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως με τον ιό.  Σύμφωνα με τον επικεφαλής, έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 340.000 κρούσματα του COVID-19 σε όλο τον κόσμο, ενώ έχουν καταγραφεί και περισσότεροι από 14.700 θάνατοι.

Όπως σημείωσε ακόμη ο κ. Τέντρος, η εξάπλωση του κορωνοϊού επιταχύνεται και σχεδόν σε κάθε χώρα του πλανήτη υπάρχει τουλάχιστον ένα κρούσμα. «Πρέπει να περάσουμε στην επίθεση. Το να μιλάμε για φάρμακα που μπορούν να θεραπεύσουν τον ιό, αλλά χωρίς να έχουμε αποδείξεις για τη χρήση τους, καλλιεργούμε ψεύτικες ελπίδες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments