Διεθνή

Eurogroup: Ώρα μηδέν για τη σωτηρία της Ευρώπης

Eurogroup: Ώρα μηδέν για τη σωτηρία της Ευρώπης
Eurogroup: Κρίσιμες ώρες για το μέλλον της ευρωζώνης, με τους υπουργούς Οικονομικών να καλούνται να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα σε Βορρά και Νότο προκειμένου η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού. "Υπάρχουν ακόμα διαφορές αλλά εκτιμάται ότι θα καλυφθούν" τονίζει ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Eurogroup: Σήμερα στις 18:00 οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω τηλεδιάσκεψης καλούνται να συνεδριάσουν εκ νέου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Οι ίδιοι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στις μαραθώνιες διαβουλεύσεις που είχαν Τρίτη και Τετάρτη σε μία μεγαλύτερη στήριξη των οικονομιών τους που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Μάριο Σεντένο, ο στόχος του σημερινού συμβουλίου «συνεχίζει να είναι» η δημιουργία «ισχυρού ευρωπαϊκού δικτύου ασφαλείας» για να αντιμετωπιστούν «οι συνέπειες» που θα έχει η πανδημία στην απασχόληση, για τις επιχειρήσεις και στα δημοσιονομικά των χωρών-μελών, αλλά και να καταρτιστεί σχέδιο για την «ανάκαμψη» της Ευρώπης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και αξιωματούχους μία διαμάχη της Ιταλίας με την Ολλανδία, σχετικά με τους όρους που θα έπρεπε να συνοδεύουν τη χορήγηση πιστώσεων στις χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μπλόκαρε την πρόοδο για τη συμφωνία σε ένα πακέτο μέτρων ύψους μισού τρισεκατομμυρίων ευρώ. Για τη στήριξη των οικονομιών που σηκώνουν το βάρος από τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη αναστείλει τους περιορισμούς για την κρατική βοήθεια και επέτρεψε στα κράτη-μέλη να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες και το δημόσιο χρέος τους.

H Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία λένε ότι αυτό δεν αρκεί και έχουν προβάλει τη συζήτηση για μεγαλύτερη στήριξη ως μία υπαρξιακή δοκιμασία αλληλεγγύης που μπορεί να διασπάσει την Ένωση.

Οι άλλες προτάσεις που συζητούνται περιλαμβάνουν τις πιστωτικές γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ύψους 2% του ΑΕΠ μίας χώρας ή 240 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά. Οι όροι για την πρόσβαση σε αυτές τις πιστωτικές γραμμές παραμένουν ένα αγκάθι. Μία άλλη επιλογή είναι η χορήγηση επιπλέον εγγυήσεων ύψους 25 δισεκατομμύρια, ευρώ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε αυτή να μπορεί να δανείσει επιπλέον 200 δισεκατομμύρια ευρώ στις επιχειρήσεις.

Χρήστος Σταϊκούρας: Υπάρχουν ακόμα διαφορές, εκτιμάται ότι θα καλυφθούν

«Υπάρχουν ακόμα διαφορές μεταξύ των κρατών – μελών της ευρωζώνης, παρά τη σημαντική πρόοδο, αλλά εκτιμάται ότι θα καλυφθούν έως αύριο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, για την ολονύκτια συνεδρίαση του Eurogroup που διακόπηκε. Η δήλωση του υπουργού, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει ως εξής: «Η συνεδρίαση του Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία, παρά το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος πάνω σε ένα πιο φιλόδοξο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τη μετέπειτα ανάταξη της οικονομίας. Υπάρχουν ακόμα διαφορές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα καλυφθούν μέχρι αύριο».

Την ίδια ώρα, ηχηρή απάντηση στο στρατόπεδο των «φειδωλών» έστειλε με συνέντευξή του στη γερμανική Bild o πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε.

«Η Γερμανία δεν θα έχει κανένα όφελος εάν η Ευρώπη βυθιστεί στην ύφεση. Όλες οι χώρες θα υποστούν τις συνέπειες. Καμία χώρα δεν θα κερδίσει από την αδυναμία της Ευρώπης και έχουμε την μεγαλύτερη αδυναμία από την εποχή του πολέμου. Οι οικονομίες μας βρίσκονται ενώπιον μια σκληρής δοκιμασίας», είπε μεταξύ άλλων ο Κόντε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε επίσης τη χαλάρωση των κανόνων δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Πρέπει να αναπτύξουμε χρηματοπιστωτικά εργαλεία και να αποκτήσουμε ικανότητες αντίδρασης. Δεν ζητάμε από την Γερμανία και την Ολλανδία να υποχρεωθούν να πληρώσουν τα χρέη μας. Ζητάμε την χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων. Διαφορετικά θα πρέπει να ξεγράψουμε την Ευρώπη και ο καθένας θα κάνει αυτό που νομίζει σωστό. Μια ταχεία ανάκαμψη είναι θετική για όλους».

«Δεν επιτρέπεται να πούμε στο τέλος η επιχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής απεβίωσε. Η Γερμανία και η Ιταλία πρέπει να αλληλοβοηθηθούν. Όλοι οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να αλληλοβοηθούνται. Ευρώπη δεν σημαίνει μόνο οικονομία, στην Ευρώπη ανήκει και η αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Πρέπει να πάμε στη μάχη όλοι μαζί», τόνισε.

Τι αναφέρει σήμερα ο γερμανικός Τύπος για το Eurogroup:

«Και πάλι επικράτησαν οι εθνικές ματαιοδοξίες. Ιδίως η Ολλανδία επιμένει να αποδεσμευτούν χρήματα από την ομπρέλα προστασίας του ευρώ, μόνον εάν δανειολήπτες όπως η Ιταλία και η Ισπανία πληρούν αυστηρούς όρους. Αλληλεγγύη όμως είναι κάτι άλλο. Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο χρειάζονται χρήματα γρήγορα. Δεν χρειάζονται μαθήματα για τον πώς πρέπει να οργανώσουν το πολιτικό τους σύστημα μετά την κρίση. Τουλάχιστον οι υπουργοί Οικονομικών θέλουν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις», γράφει η εφημερίδα Frankfurter Rundschau.

 H οικονομική εφημερίδα Handelsblatt προειδοποιεί: «Εάν εδραιωθεί η εντύπωση ότι ο πλούσιος βορράς εγκαταλείπει τον νότο, ο οποίος έχει πληγεί σκληρά από την κρίση, αυτό θα είναι επικίνδυνο για το κοινό νόμισμα. Τότε, θα μπορούσε να υπάρξει ένα κερδοσκοπικό κύμα επιθέσεων εναντίον της Ιταλίας και της Ισπανίας, το οποίο θα επισκιάσει όλα όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα και  θα φέρει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε δύσκολη θέση. Η απώλεια εμπιστοσύνης στο ίδιο το ευρώ θα μπορούσε να είναι η μοιραία συνέπεια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments