Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: 72 νέα κρούσματα σήμερα – 2.081 συνολικά – 93 νεκροί [infographic]

Κορωνοϊός Ελλάδα: 72 νέα κρούσματα σήμερα – 2.081 συνολικά – 93 νεκροί [infographic]
Κορωνοϊός Ελλάδα: Ακόμη 3 άτομα θρηνεί η χώρα μας λόγω του κορωνοϊού - Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 72 - 2.081 πολίτες έχουν προσβληθεί συνολικά από τον ιό.

Tα νέα κρούσματα και οι νεκροί στη χώρα μας από τον κορωνοϊό ανακοινώθηκαν για ακόμα μία μέρα από τις αρχές. Τα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο είναι 72, και πλέον τα κρούσματα στο σύνολο τους στην Ελλάδα είναι 2.081, σύμφωνα με την ενημέρωση από το λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτων infographic. Οι θάνατοι έφτασαν τους 93, αφού σήμερα έφυγαν από τη ζωή άλλοι 3 συμπολίτες μας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι. Από αυτά, θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα, ενώ συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Στους 93 οι νεκροί στη χώρα – Πέθανε ένας 87χρονος

Όλο και αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα από τον νέο κορονοιό covid – 19. Σήμερα Σάββατο οι νεκροί έφτασαν τους 93 έφτασαν αφού σύμφωνα με πληροφορίες ένας 87χρονος άφησε την τελευταία του πνοή. Ο ηλικιωμένος είχε βαρύ ιστορικό με χρόνια νεφρική νόσο.Ο άνδρας πέθανε την Παρασκευή στις 23:30 το βράδυ στο Θριάσιο νοσοκομείο και ο θάνατός του δηλώθηκε σήμερα.

Το απόγευμα της Παρασκευής ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 56 νέα κρούσματα, 2.011 συνολικά και 77  άτομα διασωληνωμένα. Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα κρούσματα που εντοπίστηκαν στον οικισμό Νέα Σμύρνη των Ρομά στη Λάρισα. Ο λοιμοξιολόγος διάβασε αποσπάσματα από την ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Διεθνή Ημέρα των Ρομά στις 8 Απριλίου και έκανε λόγο για την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά.a6005292-93b8-40d3-93ca-e8cd97c21d1a

«Με ενότητα θα ξεπεράσουμε την πανδημία»

«Οι συμπολίτες μας δεν θα μείνουν μόνοι τους, θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, μίσος, φόβο ή διαιρέσεις. Με ενότητα θα ξεπεράσουμε την πανδημία. Χαιρετώ τους συμπολίτες μας στη Λάρισα που τους συνάντησα για την υπεύθυνη στάση τους. Είμαστε μαζί τους και είναι μαζί μας» είπε χαρακτηριστικά.

«Φυσικά και η Ελλάδα έχει δημοκρατικές ευαισθησίες και για αυτό βρεθήκαμε κοντά τους και μας αγκάλιασαν και εμείς αισθανθήκαμε δικοί τους άνθρωποι. Όπου υπάρχει φτώχεια παρατηρούνται φαινόμενα τύπου Μπρούκλιν και Κουινς, ανθρώπων που δεν έχουν την κατάλληλη φροντίδα υγείας. Τους συχωρούμε τα 5 λεπτά που ήταν κοντά μας, σε απόσταση μικρότερη από 2 μέτρα, γιατί ήταν από αγάπη. Περισσότερο η αγάπη μας μετρούσε. Θα μας βοηθήσουν, τους έχω εμπιστοσύνη» είπε, αναφορικά με την επίσκεψη του ιδίου και του κ. Χαρδαλιά στον οικισμό και την συνομιλία που είχαν με τους κατοίκους.

Τρία νέα κρούσματα στον οικισμό των Ρομά στη Λάρισα

Τρία επιπλέον κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν ανάμεσα στα 133 δείγματα που ελήφθησαν από την περιοχή του οικισμού των Ρομά στη συνοικία της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έκανε λόγο για αισιόδοξα στοιχεία εξηγώντας ότι τα δείγματα αυτά εξετάστηκαν σε τοπικό επίπεδο ενώ εκκρεμούν τα αποτελέσματα από 200 δείγματα που έλαβε ο ΕΟΔΥ.

Την ίδια ώρα ανησυχία προκαλεί η καταγγελία του Δημάρχου Κιλελέρ, την οποία μεταφέρει το onlarissa.gr, σύμφωνα με την οποία εκατοντάδες Ρομά από τη Νέα Σμύρνη έχουν μετακινηθεί από την περασμένη Πέμπτη όταν υπήρχαν οι πρώτες φήμες για καραντίνα στην περιοχή κυρίως σε χωριά κοντά στη Λάρισα, όπου υπάρχουν κάποιες οικογένειες Ρομά. Εν τω μεταξύ από νωρίς το πρωί του Σαββάτου συνεργεία του Δήμου Λαρισαίων, έστησαν τις υποδομές από τις οποίες θα γίνεται η τροφοδοσία των κατοίκων της Νέας Σμύρνης που διαμένουν εντός του χώρου καραντίνας.

Αναλυτικά, η τροφοδοσία θα γίνεται από τα παρακάτω σημεία:

  • Σωκράτους και Πλάτωνος
  • Αρχιμήδους και Πλάτωνος
  • Τέρμα Πλάτωνος και Βοιωτίας
  • Δανάης και Aεροδρομίου
  • Δανάης και Αρχιμήδους
  • Ροδιάς και Καραμανλή

Μέτρα για τον οικισμό Νέας Σμύρνης Λάρισας, με περίμετρο τους 4 όμορους Δήμους

Μετά το πρώτο κρούσμα στον οικισμό και τους ελέγχους που έδειξαν ότι σε 29 δείγματα τα 20 βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό αποφασίστηκε η Νέα Σμύρνη Λάρισα να τεθεί σε καραντίνα, οι νοσούντες να μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας εκτός καραντίνας υπό ισχυρή επιτήρηση, ενώ σε ξενοδοχεία έχουν μεταφερθεί όσοι κάτοικοι της περιοχής ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για προληπτικούς λόγους.

Επίσης αποφασίστηκε:

  • Η αναστολή των λαϊκών αγορών για 14 ημέρες στη Θεσσαλία
  • Η απαγόρευση άσκησης κάθε μορφής πλανόδιου εμπορίου
  • Η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων σε Τύρναβο, Φάρσαλα και Σοφάδες Καρδίτσας.
  • Ο ορισμός 4 διαμεσολαβητών στις περιοχές αυτές μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και ρομά.
  • Οριστικοποιήθηκε το πλάνο τροφοδοσίας του οικισμού νέας Σμύρνης σε τρόφιμα, φάρμακα υγειονομικό υλικό
  • Η ενίσχυση των δυνάμεων της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής και του ΕΣΥ στην περιοχή
  • Το κλείσιμο της δομής μεταναστών στο Κουτσόχερο, γιατί προέκυψε συσχέτιση με τον οικισμό σε καραντίνα

Μέχρι τις 27 Απριλίου κλειστές επιχειρήσεις και καταστήματα

Κλειστές έως τις ‪27 Απριλίου‬ θα παραμείνουν όλες οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στους ΚΑΔ και έχουν κλείσει προσωρινά για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Η απόφαση δημοσιεύθηκε σήμερα στο ΦΕΚ, καθώς στις 11 Απριλίου έληγε η προηγούμενη σχετική απόφαση, και από το μέτρο εξαιρούνται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ ‘ οίκον (e-shop κτλ.) που προσφέρουν οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στους 67 πληττόμενους ΚΑΔ.

Επίσης παρατείνεται η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας όλων των οργανωμένων παραλιών (δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών), των χιονοδρομικών κέντρων, των αγορών των άρθρων 37 και 38 του ν. 4497/2017 (Α ́ 171) και των αναβατήρων (τελεφερίκ). Καθώς επίσης και όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων γυμναστικής, και των αθλητικών ομίλων.2882019-1

Επίσης απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops- in-a-shop), που βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, εξαιρουμένων των σουπερ μάρκετ και των φαρμακείων, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.

Αντιθέτως επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες αλλά και η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων της χώρας.2882812-1

Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων δεν απαγορεύεται, οι διοικήσεις τους οφείλουν να διασφαλίζουν την τήρηση, κατά την προσέλευση των καταναλωτών, της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 15 τ.μ. και την ελάχιστη απόσταση των 2 μέτρων μεταξύ τους, καθώς και του μη σχηματισμού ουράς άνω των 5 ατόμων. Επίσης δεν απαγορεύεται η διενέργεια εργασιών χωρίς την παρουσία κοινού στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων απαγορεύεται διά της παρούσας.

Ωστόσο σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ ομαλοποιείται η κατάσταση στην αγορά με τους κρεοπώλεις να αναμένουν άνοδο στις πωλήσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα. Στην αγορά επίσης υπάρχει επάρκεια σε γάντια, μάσκες και αντισηπτικά.

Άνοιξε ο καιρός και αυξήθηκαν οι παραβάσεις – 2.451 μόνο χθες

Στη βεβαίωση 2.451 παραβάσεων του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού, προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. χθες, Παρασκευή 10 Απριλίου, σε όλη την Ελλάδα.Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι χθεσινές παραβάσεις σημειώθηκαν στις εξής περιοχές:

  • 913 στην Αττική,
  • 287 στη Θεσσαλονίκη,
  • 180 στη Δυτική Ελλάδα,
  • 175 στην Κεντρική Μακεδονία,
  • 153 στην Κρήτη,
  • 120 στην Πελοπόννησο,
  • 118 στα Ιόνια Νησιά,
  • 98 στη Θεσσαλία,
  • 89 στη Στερεά Ελλάδα,
  • 80 στο Νότιο Αιγαίο,
  • 76 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  • 68 στο Βόρειο Αιγαίο,
  • 60 στην Ήπειρο
  • και 34 στη Δυτική Μακεδονία.
elegxos-1-2-1200x800

Σημειώνεται, ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί 31.592 παραβάσεις σε όλη τη χώρα και έχουν επιβληθεί ισάριθμα πρόστιμα 150 ευρώ. Παράλληλα, όσον αφορά τη λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.), παρά την σχετική απαγόρευση, από την έναρξη του μέτρου, την Πέμπτη 12 Μαρτίου, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί σε όλη την Ελλάδα 394 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 378 άτομα. Όπως επισημαίνει η ΕΛΑΣ, οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments