Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: Φόβοι για δεκάδες κρούσματα σε Οίκο Ευγηρίας, Οικισμό Ρομά και Νοσοκομείο

Κορωνοϊός Ελλάδα: Φόβοι για δεκάδες κρούσματα σε Οίκο Ευγηρίας, Οικισμό Ρομά και Νοσοκομείο
Κορωνοϊός Ελλάδα: Τρεις εστίες διασποράς εντοπίστηκαν εντός 24ωρου - "Συναγερμός" στις υγειονομικές υπηρεσίες.

Κορωνοϊός Ελλάδα: Οίκος Ευγηρίας της Νέας Μάκρης τέθηκε σε καραντίνα, μετά από πολλαπλά κρούσματα της νόσου COVID-19. Εκφράζονται φόβοι για ανεξέλεγκτη διασπορά, καθώς στη συγκεκριμένη δομή διαμένουν 122 άτομα, φιλοξενούμενοι και προσωπικό, την ώρα που πολλοί ηλικιωμένοι -που αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για τον κορωνοϊό– εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου. 

Σε οικισμό Ρομά στην Ξάνθη, επιβεβαιώθηκε ότι βρέφος 15 μηνών νόσησε από τον ιό και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Για το λόγο αυτό έχει ξεκινήσει και εκεί ιχνηλάτηση δεκάδων περιστατικών. Γίνεται λεπτομερής ιχνηλάτηση σε συγγενείς του βρέφους και δεκάδες κατοίκους του οικισμού από συνεργείο του ΕΟΔΥ.

Την ίδια στιγμή, στο Νοσοκομείο Ξάνθης τρία κρούσματα του ιού που νοσηλεύονταν σε διαφορετικές κλινικές του νοσοκομείου, έγιναν αφορμή να κλείσουν για απολύμανση τρεις παθολογικές κλινικές και να βγουν σε καραντίνα 50 εργαζόμενοι. Σήμερα Μεγάλη Δευτέρα αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων και από τις τρεις νέες εστίες του ιού, τα οποία θα καθορίσουν τα περαιτέρω μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης που θα λάβουν οι αρμόδιες αρχές.

Οίκος Ευγηρίας “Ευ Ζην”: Φόβοι για δεκάδες κρούσματα

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η ΕΛΑΣ έθεσαν σε καραντίνα τον Οίκο Ευγηρίας “Ευ ζην” στη Νέα Μάκρη λόγω “επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου”, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση. Λόγω της έκτακτης ανάγκης, καθώς η διασπορά του κορωνοϊού εντοπίζεται για πρώτη φορά στη χώρα σε χώρο φιλοξενίας ηλικιωμένων, μετέβη επιτόπου το βράδυ της Κυριακής, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Το πρωί της Κυριακής βρέθηκε στο Ζούμπερι της Νέας Μάκρης ειδικό συνεργείο του ΕΟΔΥ και έλαβε δείγματα  ρινοφαρυγγικού επίχρίσματος από τους ηλικιωμένους και τους εργαζόμενους. Έως το βράδυ της Κυριακής είχαν επιβεβαιωθεί 10 θετικά κρούσματα του ιού, ανάμεσα σε 90 δείγματα που εξετάστηκαν συνολικά. Οι αρμόδιοι διαχειριστές της κρίσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα έχουν θορυβηθεί ιδιαιτέρως, καθώς σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όπως π.χ στην Ιταλία, μεγάλη διασπορά στον πληθυσμό προκλήθηκε από κρούσματα που διέφυγαν από Οίκους Ευγηρίας και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Οικισμός Ρομά: Κίνδυνος διασποράς του ιού στην Ξάνθη

Βρέφος 15 μηνών θετικό στον ιό και με βαριά συμπτώματα έθεσε σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές του ΕΟΔΥ. Ο κίνδυνος σοβαρής διασποράς του ιού στον οικισμό Ρομά της περιοχής Δροσερό Ξάνθης, όπου διέμενε το βρέφος με την οικογένειά του, ανάγκασε τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, να μεταβεί εκτάκτως στην Ξάνθη το πρωί της Κυριακής.

Τα συνεργεία του ΕΟΔΥ έλαβαν δείγματα βιολογικού υλικού από δεκάδες κατοίκους του οικισμού, οι οποίοι -όπως προέκυψε από την ιχνηλάτηση- ήταν ύποπτες επαφές των συγγενών του βρέφους. Στο μεταξύ, το μόλις 15 μηνών μωράκι μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται διασωληνωμένο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Το βρέφος πάσχει από υποκείμενα νοσήματα και η κατάστασή του έχει χαρακτηριστεί από τους γιατρούς κρίσιμη.

Παρεμπιπτόντως, στο ίδιο νοσοκομείο μέσα σε λίγες ώρες μεταφέρθηκαν ακόμη δύο βρέφη θετικά στον κορωνοϊό, ηλικίας 3,5 και 9 μηνών. Τα βρέφη είχαν προηγουμένως διακομιστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, «Γ. Γεννηματάς».

Νοσοκομείο Ξάνθης: Φόβους για διασπορά εκφράζει το προσωπικό

Τρεις ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονταν αρχικά σε απλές κλινικές (όχι κλινικές με μέτρα προστασία κρουσμάτων COVID-19), έσπειραν τον πανικό μετά τη διάγνωσή τους. Κι έγιναν αφορμή να μπουν σε κατ’ οίκον περιορισμό 50 άτομα από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Ο πρώτος ασθενής νοσηλευόταν επί μέρες στην καρδιολογική κλινική, καθώς το πρώτο τεστ για κορωνοϊό που είχε υποβληθεί ήταν αρνητικός. Σε επαναληπτικό τεστ, όμως, αποδείχθηκε ότι ήταν θετικός στον ιό. Ο δεύτερος ασθενής διακομίστηκε στην Ξάνθη μετά από νευροχειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο Καβάλας. Τις πρώτες ημέρες της νοσηλείας του στη χειρουργική κλινική του νοσοκομείου Ξάνθης ήταν ασυμπτωματικός. Λίγο πριν μεταφερθεί σε Κέντρο Αποκατάστασης, όμως, υποβλήθηκε σε υποχρεωτικό τεστ το οποίο αποδείχθηκε θετικό. Ο τρίτος ασθενής νοσηλευόταν, επίσης, ασυμπτωματικός επί μέρες στην παθολογική κλινική και μετά από τεστ βρέθηκε θετικός.

Και οι τρεις ασθενείς με COVID-19 μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στο νοσοκομείο αναφοράς Αλεξανδρούπολης. Από τον ΕΟΔΥ γίνεται ιχνηλάτηση των περιστατικών ανάμεσα σε εργαζόμενους και ασθενείς που ήρθαν σε επαφή με τα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού. Οι τρεις κλινικές έκλεισαν για απολύμανση, ενώ μέχρι την Κυριακή το βράδυ άνοιξε μόνο η μία από τις τρεις κλινικές και συγκεκριμένα η χειρουργική.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ζητούν να εξοπλιστεί άμεσα το νοσοκομείο με εργαστηριακά μηχανήματα, ώστε να μπορούν να διεξάγονται επιτόπου τα τεστ και να μην περιμένουν επί μέρες τα αποτελέσματα των εξετάσεων. “Το νοσοκομείο Ξάνθης εξελίσσεται σε νοσοκομείο Καστοριάς. Η καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων διασπείρει τον ιό και οι εργαζόμενοι τρέχουν μεσάνυχτα να κάνουν διακομιδές για εξετάσεις”, αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΔΗΝ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments