Ελλάδα

Άρειος Πάγος γάτα: Επικύρωσε ποινή για θανάτωση και για φόλες

Άρειος Πάγος γάτα: Επικύρωσε ποινή για θανάτωση και για φόλες
Άρειος Πάγος γάτα: Επικυρώθηκε η καταδίκη για άτομο που είχε σκοτώσει γάτα με αεροβόλο και έριχνε φόλες για να μειώσει τον πληθυσμό τους.

Άρειος Πάγος γάτα: Σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου, ο δράστης κατοικούσε κοντά σε γυναίκα που φρόντιζε γάτες και είχε στην κατοχή του ένα αεροβόλο. Το όπλο αυτό κατά το παρελθόν το χρησιμοποιούσε για εκφοβισμό των πουλιών που πλησίαζαν το σπίτι του. Όπως αναφέρουν οι δικαστές ο δράστης είχε συνεχείς προστριβές και φιλονικούσε με την γυναίκα που είχε τα τετράποδα, ενώ ταυτόχρονα «μειωνόταν ο αριθμός των γατών, λόγω δηλητηρίασής τους».

Καταδικάστηκε κατά πλειοψηφία σε φυλάκιση 15 μηνών με τριετή αναστολή για κακοποίηση ζώου και οπλοχρησία, ενώ παράλληλα του επιβλήθηκε και πρόστιμο 5.000 ευρώ. Οι δικαστές έκριναν ότι «θανάτωσε δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς και ειδικότερα γάτα ιδιοκτησίας πυροβολώντας αυτήν στην άνω αριστερή κοιλιακή χώρα με αεροβόλο όπλο, το οποίο κατείχε» και προσθέτουν: «Με πρόθεση παρέβη τη διάταξη του άρθρου 16 στοιχ. α’ του ν. 4039/2012, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατά οποιουδήποτε είδους ζώου».

Ακόμα, αναφέρεται ότι «σαφώς αποδεικνύεται ότι ο θανάσιμος τραυματισμός της οικόσιτης γάτας προήλθε από τη χρήση του αεροβόλου πιστολιού που είχε στην κατοχή του ο κατηγορούμενος, ο οποίος είχε σκοπό τη μείωση – εξαφάνιση των γατών». Έτσι, ο δράστης διέπραξε πλημμέλημα με δόλο και συγκεκριμένα, «στον αύλειο χώρο της οικίας του και διέπραξε το πλημμέλημα της κακοποίησης ζώου συντροφιάς». Ο προεδρεύων του δικαστηρίου, είχε αντίθετη γνώμη και υποστήριξε ότι ο δράστης «έπρεπε να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών, διότι ουδείς αυτόπτης είδε αυτόν να πυροβολεί το ζώο» και διατύπωσε την άποψη ότι ο δράστης έπρεπε «να κηρυχθεί αθώος».

Στην συνέχεια ο δράστης -καταδικαστείς, ζήτησε να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση, λόγω έλλειψης ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας. Ο Άρειος Πάγος αποφάνθηκε ότι η εφετειακή απόφαση έχει την απαιτούμενη από Σύνταγμα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, αφού εκθέτει, με σαφήνεια, πληρότητα και χωρίς αντιφάσεις ή λογικά κενά, τα πραγματικά περιστατικά, τα οποία αποδείχθηκαν από την ακροαματική διαδικασία. Κατόπιν αυτού, οι αρεοπαγίτες απέρριψαν ως αβάσιμη την αίτηση αναίρεσης και του επιδίκασαν δικαστικά έξοδα 250 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments