Διεθνή

Κορωνοϊός τώρα: “Κόκκινος συναγερμός” σε ΗΠΑ και Γαλλία – Οι μισές χώρες της γης ζήτησαν βοήθεια από το ΔΝΤ

Κορωνοϊός τώρα: “Κόκκινος συναγερμός” σε ΗΠΑ και Γαλλία – Οι μισές χώρες της γης ζήτησαν βοήθεια από το ΔΝΤ
Κορωνοϊός τώρα: Ο κορωνοϊός συνεχίζει να «χτυπά» αλύπητα Ηνωμένες Πολιτείες και Γαλλία. Αισιόδοξα μηνύματα από την Ιταλία. Όχι όμως και από την οικονομία καθώς σχεδόν οι μισές χώρες του πλανήτη έχουν ζητήσει τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ποια η κατάσταση στην Ελλάδα.

Κορωνοϊός τώρα: Η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση είναι τόσο σοβαρή που ήδη ο μισός πλανήτης ζήτησε βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. «Αυτή είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Δεν οφείλεται σε κακές κυβερνήσεις ή λάθη», ανέφερε η κ. Γκεοργκίεβα στο CNBC και πρόσθεσε ότι:

«Για αυτόν τον λόγο, παρέχουμε πολύ γρήγορα τη χρηματοδότηση».

«Ζητάμε μόνο ένα πράγμα: Παρακαλώ πληρώστε τους γιατρούς και τις νοσοκόμες σας, βεβαιωθείτε ότι τα συστήματα της υγειονομικής περίθαλψης λειτουργούν και ότι προστατεύονται τα ευάλωτα άτομα αλλά και οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση του ιού», δήλωσε η επικεφαλής. Οι σημερινές δηλώσεις της κ. Γκεοργκίεβα ακολουθούν τις χθεσινές ανακοινώσεις του Ταμείου ότι αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% φέτος, σε μια ύφεση συγκρίσιμη με εκείνη της δεκαετίας του 1930 και ενώ το Ταμείο προέβλεπε τον Ιανουάριο οικονομική ανάπτυξη κατά 3,3% για το 2020.

Ο επικεφαλής σημείωσε επίσης ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να επεκταθεί κατά 5,8% το 2021 εάν περιοριστεί η εξάπλωση του ιού και τα νέα κρούσματα αρχίσουν να μειώνονται. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η συνολική παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα είναι μικρότερη από εκείνη του 2019, ακόμη και με αυτή την αύξηση.

Η οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να πληγεί εάν ο ιός επανεμφανιστεί σε ένα δεύτερο κύμα. «Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ΔΝΤ που οι επιδημιολόγοι είναι εξίσου σημαντικοί με τους οικονομολόγους για τις προβλέψεις μας», δήλωσε. «Ελπίζουμε πραγματικά ότι οι επιστήμονες μας δεν θα μας απογοητεύσουν» κατέληξε.

Όλα αυτά, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια παγκοσμίως, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Συγκεκριμένα, 2.007.232 είναι τα κρούσματα, 128.893 οι νεκροί ενώ 502.089 άτομα έχουν ιαθεί. Ηνωμένες Πολιτείες και Γαλλία αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αισιοδοξία στην Ιταλία, η οποία βλέπει τους αριθμούς των νοσούντων και των θυμάτων να μειώνονται μέρα με την μέρα. 

Μιλώντας στην καθιερωμένη ημερήσια συνέντευξη Τύπου, ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης δήλωσε πως από χθες μέχρι σήμερα, καταγράφηκαν 752 νέοι θάνατοι εξαιτίας του θανατηφόρου ιού. Χθες ο ημερήσιος αριθμός των νεκρών ανερχόταν σε 778. Όπως ανέφερε ο Κουόμο, η Νέα Υόρκη έχει πραγματοποιήσει πάνω από 500.000 τεστ του ιού, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη Πολιτεία.

Στη Γαλλία συνολικά 1.438 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε ένα μόλις εικοσιτετράωρο, εξαιτίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας. Όπως μετέδωσε το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France24 και σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο γενικός Διευθυντής Υγείας, Ζερόμ Σαλομόν, οι νεκροί στη χώρα ξεπερνούν πλέον τους 17.167.

Ο κ. Σαλομόν ανέφερε ότι 10.643 ασθενείς με Covid-19 κατέληξαν στο νοσοκομείο, ενώ 6.524 είναι οι νεκροί που καταγράφονται στους οίκους ευγηρίας της χώρας. Το France24 ανέφερε πως η απότομη αύξηση επί του αριθμού των νεκρών οφείλεται σε μη καταγεγραμμένους θανάτους ανθρώπων, οι οποίοι κατέληξαν κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, οπότε και εορτάστηκε το Πάσχα των Καθολικών στη Γαλλία. Υπολογίζεται πως από την έναρξης της πανδημίας, περισσότερα από 74.030 άτομα οδηγήθηκαν για νοσηλεία σε νοσοκομεία αναφοράς της Γαλλίας. Από αυτούς 31.779 παραμένουν νοσηλευόμενοι.

Θετικά νέα από την Ιταλία:

Αισιόδοξα μηνύματα από τη γειτονική χώρα καθώς μειώνονται αισθητά τα κρούσματα και περιορίζεται ο αριθμός των νεκρών κορωνοϊού, ενώ λιγότερες είναι και οι εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για δωδέκατη συνεχή ημέρα. Τις τελευταίες 24 ώρες 578 άνθρωποι πέθαναν από τον φονικό ιό στη χώρα, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 21.645. 

Παράλληλα, 38.092 άνθρωποι έχουν ιαθεί, ενώ χθες το σύνολο κρουσμάτων ήταν 162.488 και είχαν χάσει την ζωή τους 21.067 άνθρωποι με 37.130 να έχουν θεραπευθεί. Το τελευταίο 24ωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 578 ασθενείς και καταγράφηκαν 2.667 νέα κρούσματα, 962 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών είναι 165.155.

Στους 103 οι νεκροί στην Ελλάδα:

Τελευταίο θύμα στη χώρα μας είναι μια 57χρονη γυναίκα, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, στο οποίο νοσηλευόταν. Έτσι ο συνολικός αριθμός των πολιτών που έχουν ηττηθεί από τον ιό ανέρχεται πλέον σε 103. Σύμφωνα με πληροφορίες η άτυχη γυναίκα φέρεται να έπασχε από υποκείμενο νόσημα και συγκεκριμένα σακχαρώδη διαβήτη.

Νωρίτερα, κατά την ημερήσια ενημέρωση για τον κορvνοϊό ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου ΥγείαςΣωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε πως υπάρχουν 22 νέα κρούσματα στην Ελλάδα και συνολικά πλέον 2.192, με το 56,4% να είναι άνδρες. Επίσης, τόνισε πως καταγράφηκε ακόμη ένας θάνατος, με την λίστα των νεκρών στην Ελλάδα να αριθμεί πια 102 ονόματα (πλέον 103).

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως 559 κρούσματα είναι σχετιζόμενα με ταξίδι και 899 με επαφές γνωστού κρούσματος. Ακόμη 72 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με μέση ηλικία τα 68 έτη, 15 είναι γυναίκες και όλοι οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 82% έχει υποκείμενο νόσημα ή ηλικία άνω των 70 ετών. Τέλος, 29 άτομα έχουν βγει από τα νοσοκομεία.

«Xρειάζεται επαγρύπνηση για τα δυο επόμενα χρόνια»

Όσον αφορά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού,  o κ. Τσιόδρας είπε πως αυτό ακόμα αργεί ωστόσο σημείωσε πως ένα εμβόλιο από τα 70 που δοκιμάζονται είναι στη φάση 2.  Συνέχισε λέγοντας πως είναι πρόωρο να μιλάμε για τη στρατηγική μετάβαση στην επόμενη φάση. «Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για μετάβαση στην επόμενη φάση. Απαιτούνται αυστηρές αποφάσεις, όπως η τήρηση των αποστάσεων. Παντού δυσκολίες, παντού αποφάσεις, παντού υγιεινή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments