Ελλάδα

Αρνί κατσίκι: Θερμίδες και θρεπτική αξία

Αρνί κατσίκι: Θερμίδες και θρεπτική αξία
Αρνί κατσίκι: Θερμίδες και θρεπτική αξία σε αρνί και κατσίκι. Ποιος είναι ο νικητής της διατροφής;

Αρνί κατσίκι: Αρνί ή κατσίκι για το Πάσχα; Ποιο έχει τις περισσότερες θερμίδες και τη μεγαλύτερη διατροφική αξία; Αυτά είναι κυρίως τα βασικά «διλήμματα» για το Πάσχα, τα οποία λύνονται μέσω της παράδοσης που έχει κάθε περιοχή ή σπίτι. Ωστόσο, ορισμένες φορές η διατροφική αξία του κόκκινου κρέατος ενδέχεται να επηρεάσει την απόφαση. Ποιο λοιπόν από τα δύο υπερτερεί διατροφικά;

  • Το προφίλ του αρνιού:

Το κρέας του αρνιού έχει γεμάτη γεύση, μέρος της οποίας αποδίδεται στη μεγάλη περιεκτικότητά του σε λίπος. Στα 100γρ. κρέατος, ποσότητα που αντιστοιχεί στο μέγεθος της «παλάμης», βρίσκονται περίπου 280 θερμίδες. Την ίδια στιγμή, το αρνίσιο κρέας είναι καλή πηγή βιταμίνης Β12, που χρειάζεται για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, ξεχωρίζει για την περιεκτικότητά του σε ψευδάργυρο και σελήνιο, με ανοσοενισχυτική και αντιοξειδωτική δράση αντίστοιχα. Τι είναι όμως εκείνο που κάνει το αρνίσιο κρέας επιβαρυντικό για την υγεία; Φυσικά το λίπος το οποίο περιέχει. Στα 100γρ. κρέατος αντιστοιχούν 20γρ. λίπους, από τα οποία τα 8γρ. ανήκουν στα επιζήμια κορεσμένα λιπαρά.

  • Το προφίλ του κατσικίσιου κρέατος:

Ίσως αποτελεί το πλέον υγιεινό κόκκινο κρέας, λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητάς του σε λίπος. Ωστόσο, όσο μεγαλύτερο σε ηλικία είναι το κατσίκι, τόσο λιγότερο λίπος περιέχει. Στα 100γρ. υπάρχουν 150 θερμίδες και μόλις 3γρ. λίπους, εκ των οποίων 1γρ. κορεσμένα λιπαρά. Όπως σχεδόν κάθε κόκκινο κρέας, θεωρείται καλή πηγή όλων των βιταμινών του συμπλέγματος Β και ιδιαιτέρως της ριβοφλαβίνης. Η τελευταία είναι γνωστή και ως βιταμίνη Β2, και κατέχει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των λιπαρών, αλλά και στην πρόληψη των ημικρανιών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments