Ελλάδα

Αρνί, πρόβατο, κατσίκι: Διαφορές και πως το ξεχωρίζω

Αρνί, πρόβατο, κατσίκι: Διαφορές και πως το ξεχωρίζω
Αρνί, πρόβατο, κατσίκι: Το Πάσχα έφτασε, το ίδιο και το σούβλισμα. Ποιες είναι οι διαφορές τους; Ποια είναι διαφορετικά ζώα;

Αρνί, πρόβατο, κατσίκι: Tα κατσίκια είναι πιο ψηλά, λεπτότερα και με ίσιο τρίχωμα που τα συναντάμε κυρίως σε δύσβατα ορεινά και απόκρημνα, άγονα πολλές φορές μέρη. Τα πρόβατα είναι πιο κοντά σε ύψος και πιο παχουλά, με μπουκλωτό και αφράτο μαλλί που τα συναντάμε σε καταπράσινες πεδιάδες ή πλαγιές να απολαμβάνουν αργά και νωχελικά το γρασίδι τους. Τα κατσίκια περιέχουν λιγότερο λίπος από τα πρόβατα που για αυτό τον λόγο έχουν πιο έντονη και βαριά γεύση. Τι είναι, τέλος, το αρνί; Το μικρό πρόβατο.

Για να μην χαθείτε σημειώστε:

  • Γάλακτος: Αρνί και κατσίκι μέχρι 5 εβδομάδων
  • Αρνί: Πρόβατο μέχρι 8 μηνών
  • Ζυγούρι: Πρόβατο 8-14 μηνών, δεν έχει τεκνοποιήσει ακόμα
  • Πρόβατο: Από 1 έτους και πάνω
  • Κατσίκι: Γίδι μέχρι 7 μηνών
  • Γίδα: Γίδι από 1 έτους και πάνω

Αρνί ή κατσίκι γάλακτος και τι εννοούμε όταν λέμε γάλακτος;

Γάλακτος δεν ονομάζονται μόνο τα ζώα που τρέφονται αποκλειστικά με γάλα αλλά και αυτά που είναι μέχρι 3 μηνών περίπου και μαζί με το μητρικό γάλα τρέφονται και με άλλες τροφές. Αρνιά αποκλειστικά γάλακτος είναι το πολύ μέχρι 5 εβδομάδων σε ηλικία και 6-8 κιλά το μέγιστο. Τα υπόλοιπα από 8-15 κιλά και μέχρι 3 μηνών χαρακτηρίζονται γάλακτος αλλά τρέφονται και με άλλες τροφές παράλληλα. Αντίστοιχα για τα κατσίκια αποκλειστικά γάλακτος είναι 4,5 -8 κιλά και αυτά που τρέφονται και με άλλες τροφές 8-15 κιλά.

Αν πάλι όμως σας πείσουν ότι το αρνάκι – κατσικάκι είναι αποκλειστικά γάλακτος αλλά καλοθρεμμένο υπάρχει τρόπος να το διαπιστώσετε κοιτώντας τα εντεράκια του ζώου. Αν στα εντεράκια του υπάρχει μόνο ένα υποκίτρινο υγρό σαν κομμένο γάλα, τότε ναι έχει τραφεί αποκλειστικά με γάλα. Αν το χρώμα τους είναι και λίγο πράσινο το έχουν φάει το χορταράκι τους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments