Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: 10 νέα κρούσματα σήμερα – 2.245 συνολικά – 116 νεκροί [infographic]

Κορωνοϊός Ελλάδα: 10 νέα κρούσματα σήμερα – 2.245 συνολικά – 116 νεκροί [infographic]
Κορωνοϊός Ελλάδα: Ακόμη 6 άτομα θρηνεί η χώρα μας λόγω του κορωνοϊού - Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 10 - 2.245 πολίτες έχουν προσβληθεί συνολικά από τον ιό.

Κορωνοϊός Ελλάδα: Οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν για ακόμη μια μέρα τους νεκρούς και τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας. Σύμφωνα με την ενημέρωση από το λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, τα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο είναι 10, και πλέον τα κρούσματα στο σύνολο τους στην Ελλάδα είναι 2.245. Όπως θα δείτε και στο παρακάτω infographic, οι θάνατοι έφτασαν τους 116, αφού σήμερα πέθαναν άλλοι 6 συμπολίτες μας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.245. Από αυτά, 570 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 950 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα, ενώ συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Στους 116 ο συνολικός αριθμός των νεκρών

Μεγάλωσε περισσότερο η λίστα με τα θύματα του ιού στην Ελλάδα. Ένας 66χρονος από τις Σέρρες έχασε τη ζωή του και έγινε το 116ο θύμα του κορωνοϊού. Ο άτυχος άνδρας νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπίας στο Νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη. Θυμίζουμε ότι νωρίτερα μέσα στη μέρα σημειώθηκαν άλλοι δυο θάνατοι.

Ο πρώτος θάνατος ήταν μια η 68χρονη γυναίκα από την Καστοριά που νοσηλευόταν στην ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης και είχε υποκείμενο νόσημα. Λίγο αργότερα ακολούθησε άλλος ένας θάνατος. Πρόκειται για έναν 74χρονο που άφησε την τελευταία του πνοή το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στο οποίο νοσηλευόταν. Σύμφωνα με πληροφορίες ο 74χρονος δεν έπασχε από υποκείμενο νόσημα.

Θετική στον κορωνοϊό βρεφονηπιοκόμος στο «Μητέρα»

Η μαζική εξέταση για την ανίχνευση νέων περιστατικών της νόσου COVID-19 στο προσωπικό και τους φιλοξενούμενους των προνοιακών δομών της χώρας, έφερε στην επιφάνεια ένα ακόμη κρούσμα του ιού ανάμεσα σε ευαίσθητο πληθυσμό. Βρεφονηπιoκόμος του κέντρου βρεφών «Η Μητέρα» βρέθηκε θετική στον ιό, γεγονός το οποίο σήμανε συναγερμό στη δομή, στην οποία φιλοξενούνται μωρά και νήπια, η επιμέλεια των οποίων έχει αφαιρεθεί από τους γονείς τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποίησε άμεσα τεστ σε όλα τα βρέφη της πτέρυγας στην οποία εργαζόταν η βρεφονηπιοκόμος και τα τεστ βρέθηκαν αρνητικά. Θα επαναληφθούν, ωστόσο, μετά από λίγες ημέρες. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η βρεφοκόμος τηρούσε τα μέτρα προστασίας ώστε να μην μεταδώσει τον ιό, ενώ τα μέχρι τώρα τεστ που έχουν γίνει σε όλους τους εργαζόμενους των προνοιακών δομών, είναι αρνητικά.

Θετική στον ιό έγκυος σε ξενοδοχείο με μετανάστες

Παράλληλα, αναστάτωση επικρατεί στη δομή φιλοξενίας μεταναστών στο Κρανίδι μετά την ανακοίνωση ότι μια 28χρονη έγκυος από τη Σομαλία βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό. Κατά πληροφορίες μετανάστες υποστηρίζουν ότι για το κρούσμα ευθύνεται μια καθαρίστρια, η οποία τις προηγούμενες ημέρες είχε βρεθεί θετική στον κορωνοϊό και δεν είχε προσέλθει στην εργασία της εδώ και 12 ημέρες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου η 28χρονη βρέθηκε θετική μετά από τεστ στο οποίο υποβλήθηκε στις 19 Απριλίου στο νοσοκομείο Ναυπλίου στο οποίο προσήλθε για άλλη αιτία η οποία δεν σχετίζεται με συμπτώματα κορωνοϊού. «Από τα αποτελέσματα των εξετάσεων που διενεργήθηκαν χθες στο Ινστιτούτο Παστέρ στην Αθήνα, προέκυψε ότι είναι θετική στον Covid 19. Η εγκυμονούσα διαμένει χωρίς συμπτώματα και σε πλήρη υγειονομική απομόνωση στο δωμάτιο της, στην δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι» προστίθεται στην ανακοίνωση.

279 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις – 106 για εκτός τόπου κατοικίας

Στη βεβαίωση 106 παραβάσεων για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας προχώρησε η ΕΛΑΣ, χθες, Κυριακή του Πάσχα 19 Απριλίου, σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ, οι συγκεκριμένες παραβάσεις σημειώθηκαν στις εξής περιοχές:

  • 54 στην Αττική,
  • 19 στη Θεσσαλονίκη,
  • 13 στην Κρήτη,
  • 5 στην Κεντρική Μακεδονία,
  • 3 στη Δυτική Ελλάδα,
  • 3 στη Θεσσαλία,
  • 3 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  • 2 στην Ηπειρο,
  • 2 στη Δυτική Μακεδονία,
  • 1 στην Πελοπόννησο
  • και 1 στο Νότιο Αιγαίο.
elegxos-4-1200x800

Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 95 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες. Από την έναρξη του μέτρου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 835 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα πρόστιμα, ενώ σε 515 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.Παράλληλα, για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν 279 παραβάσεις σε όλη τη χώρα και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα 150 ευρώ, ως εξής:

  • 115 στην Αττική,
  • 37 στη Θεσσαλονίκη,
  • 27 στην Κρήτη,
  • 19 στην Κεντρική Μακεδονία,
  • 16 στο Νότιο Αιγαίο,
  • 13 στην Πελοπόννησο,
  • 12 στο Βόρειο Αιγαίο,
  • 11 στη Στερεά Ελλάδα,
  • 11 στη Θεσσαλία,
  • 9 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  • 3 στη Δυτική Ελλάδα,
  • 3 στην Ηπειρο,
  • 2 στα Ιόνια Νησιά
  • και 1 στη Δυτική Μακεδονία.
elegxos-2-1-1200x800

Από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί 46.420 παραβάσεις σε όλη την Ελλάδα και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα. Σημειώνεται, ότι για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λ.π), παρά την σχετική απαγόρευση, δεν βεβαιώθηκαν παραβάσεις χθες και δεν συνελήφθησαν άτομα.

Από την έναρξη του συγκεκριμένου μέτρου, την Πέμπτη 12 Μαρτίου, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί σε όλη τη χώρα 482 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 463 άτομα. Όπως επισημαίνει η ΕΛΑΣ, οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Πότε καταργείται το sms για μετακινήσεις

Για τους Έλληνες ο χρόνος για την πορεία εξόδου από το πεδίο των περιορισμών έχει ήδη να μετράει αντίστροφα, σύμφωνα με όσα σχεδιάζει το κυβερνητικό επιτελείο, που είδε ότι αυτές τις ημέρες του Πάσχα, οι πολίτες έδειξαν υπευθυνότητα και πειθάρχησαν στην πλειοψηφία τους στα μέτρα και κυρίως στο μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας που μπήκε στη ζωή μας από την Δευτέρα 23 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επόμενες δυο εβδομάδες είναι κρίσιμες καθώς θα αποτυπώσουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων μέσα στον Απρίλιο. Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες θα παρακολουθούν την κατάσταση που διαμορφώνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως σε Ισπανία, Δανία και Αυστρία οι οποίες θα έχουν συμπληρώσει ένα ικανό χρονικό διάστημα άρσης κάποιων μέτρων και θα μπορούν να μελετήσουν τα νέα δεδομένα επηρέασαν το επιδημιολογικό τους φορτίο.apagoreysi

Τα αριθμητικά δεδομένα που καταγράφουν σταθερά μείωση των ασθενών και των θανάτων καθώς και εκείνα που μετρούν τη μειωμένη μεταδοτικότητα της λοίμωξης είναι ικανοποιητικά και έτσι οι κυβέρνηση με τους επιστήμονες σχεδιάζει την σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων.

Τη δυσκολία ωστόσο στην στρατηγική εξόδου από τα μέτρα είχε περιγράψει την περασμένη εβδομάδα ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας λέγοντας: «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια μαγική συνταγή. Σε κάποιες χώρες η άρση αφορά τομείς της οικονομίας όπως οι κατασκευές, σε άλλες όπως η Δανία, ανοίγουν σταδιακά τα σχολεία και ειδικά αυτά που φιλοξενούν μικρότερα παιδιά, αλλά με πάρα πολύ αυστηρούς κανόνες.tsiodras2

Στη Γερμανία, στις 20 Απριλίου ανοίγουν καταστήματα μεγαλύτερα των 800 τετραγωνικών μέτρων. Πάλι με αυστηρό αριθμό εισερχομένων, αυστηρούς κανόνες υγιεινής. Παντού δυσκολίες, παντού αποστάσεις, παντού υγιεινή, αυτό θα είναι ο κοινός παρονομαστής».

Σύμφωνα με πληροφορίες αν η επιδημιολογική εικόνα μετά το Πάσχα είναι καλή, τα μέτρα μπορεί να αρθούν ακόμη και από τις 4 Μαΐου που πλέον θεωρείται ημερομηνία ορόσημο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εκείνη την ημέρα αναμένεται να καταργηθεί το περιοριστικό κομμάτι που αφορά τις μετακινήσεις και το απαραίτητο SMS στο 13033. Σε αυτή την πρώτη φάση οι Έλληνες θα μπορούν να μετακινούνται δίχως να χρειάζεται αιτιολόγηση μετακίνησης.13033-1

Αυτή είναι και η εισήγηση που υπάρχει σήμερα στο πρωθυπουργικό γραφείο μετά τις τελευταίες συζητήσεις με τους αρμόδιους, δηλαδή επιστήμονες και υπουργούς.

Παράλληλα, από τις 4 Μαΐου θα ανοίξουν πύλες κάποια εμπορικά καταστήματα, αυτά με μικρό και μεσαίο όγκο επιφάνειας. Ιδιαίτερα πρέπει να επισημανθεί ότι παράλληλα με το σταδιακό άνοιγμα θα διατηρηθεί και αυστηροποιηθεί ο έλεγχος για τον συνωστισμό καθώς από κει και πέρα θα φέρει και την ευθύνη του κάθε καταστηματάρχη.

Δηλαδή, θα υπάρξει πρόστιμο εάν σε μικρό κατάστημα αντί για τα άτομα που θα προβλέπεται να έχει μέσα, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι. Η τήρηση των αποστάσεων και η αποφυγή, μεγάλου τουλάχιστον συνωστισμού θα απαγορεύεται καθ’ όλη την διάρκεια χαλάρωσης των μέτρων.1508431666964_sxoleia

Σχολεία

Για τα σχολεία υπάρχει στο τραπέζι ένα ειδικό πλάνο το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με αυτό, μπορούν να λειτουργήσουν πρώτα τα δημοτικά σχολεία, που έχουν παιδιά ηλικίας έως 12 ετών στο διάστημα μεταξύ 11 – 18 Μαΐου με την πρώτη επιλογή την πιο σταθερή σήμερα. Στο επόμενο δεκαήμερο μετά τα δημοτικά και φυσικά πάντα υπό την παρακολούθηση της επιδημιολογικής καμπύλης αναμένεται να συνεχίσουν τα γυμνάσια.

Για τα Λύκεια ενδέχεται να υπάρξει ειδική μέριμνα και να επιστρέψει στα θρανία μόνο η Γ Λυκείου λόγω εξετάσεων, ίσως μαζί με τα δημοτικά σχολεία. Επίσης στο τραπέζι είναι και η παράταση της σχολικής χρονιάς για να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος όπως και το άνοιγμα των σχολείων νωρίτερα το φθινόπωρο.

Κομμωτήρια

Ιδιαίτερη κουβέντα έγινε για τα κομμωτήρια αλλά και άλλα καταστήματα που αναμένεται, λόγω της φύσης των υπηρεσιών τους, να παρατηρηθεί συνωστισμός. Εκτιμήθηκε οτι δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από την τήρηση των ραντεβού και την αποφυγή συνωστισμού στους χώρους αυτούς πέρα από τα προβλεπόμενα άτομα που θα πρέπει να έχουν.xenodoxeia222

Ξενοδοχεία – Καταλύμματα

Η απόφαση είναι να ανοίξουν στο διάστημα από 15 Ιουνίου ως 15 Ιουλίου τα δωδεκάμηνης διάρκειας και από 1η Ιουλίου τα υπόλοιπα καταλύματα.

Η απόφαση αυτή όμως δεν είναι εύκολη. Θα πρέπει να προηγηθεί συμφωνία εντός της ΕΕ για το πως θα πραγματοποιούνται απο δω και πέρα οι πτήσεις που είναι φυσικά ο καθοριστικός παράγοντας αφού έτσι έρχονται οι τουρίστες.

Καφετέριες – μπαρ

Θα είναι τα τελευταία καταστήματα που θα ανοίξουν. Υπάρχουν δύο σενάρια. Το πρώτο να ανοίξουν όσα έχουν εξωτερικούς χώρους, στο διάστημα 11 – 18 Μαΐου μειώνοντας τα τραπέζια τους και τηρώντας την απόσταση 1 μέτρου, και το δεύτερο να ανοίξουν τον Ιούνιο. Όλα θα κριθούν από τις συσκέψεις της ερχόμενης εβδομάδαςkinisi111

Μετακίνηση εκτός νομού

Η κίνηση εκτός νομού κύριας κατοικίας δεν θα γίνει από την αρχή. Η απαγόρευση αυτή θα ισχύει τουλάχιστον μέχρι τις 11 Μαΐου και έως τότε θα έχει επανεξεταστεί η κατάσταση. Επισημαίνεται πάντως και θα πρέπει οι πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό, ότι θα υπάρχουν και διαφορετικά μέτρα για κάθε νομό ανάλογα με την »επιδημιολογική συμπεριφορά» του στην κρίση του κορονοιού. Δηλαδή, δεν θα είναι για παράδειγμα, ίδια τα μέτρα για την Καστοριά σε σχέση με άλλες περιοχές. Ακόμα θα πρέπει να προστατευτούν και περιοχές που έχουν εμφανίσει είτε καθόλου, είτε ελάχιστα κρούσματα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments