Αθλητισμός

Γιώργος Πρίντεζης: Ένα παιδί μετράει τα άστρα

Γιώργος Πρίντεζης: Ένα παιδί μετράει τα άστρα
Γιώργος Πρίντεζης: Στην καλύτερη ομάδα της δεκαετίας στην Ευρωλίγκα και το pagenews.gr θυμίζει στιγμές της καριέρας του.

Γιώργος Πρίντεζης: Έχοντας δώσει το παρών σε τέσσερις τελικούς και έχοντας κατακτήσει δυο τίτλους και μάλιστα back to back ο φόργουορντ του Ολυμπιακού Γιώργος Πρίντεζης κέρδισε επάξια τη θέση του στην All Decade team της Euroleague.  Με πάνω από 2500 πόντους και περισσότερα από 1000 ριμπάουντ έχει μείνει στη μνήμη των φιλάθλων τόσο για το περίφημο “πεταχτάρι” που χάρισε το κύπελλο στον τελικό του 2012 στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ Ολυμπιακού και ΤΣΣΚΑ, όσο και για το ήθος του εκτός παρκέ.

Δυο λέξεις σημάδεψαν τον Γιώργο Πρίντεζη από τότε που στις 22 Φεβρουαρίου του 1985 άνοιξε για πρώτη φορά τα μάτιατου. Το μπάσκετ και ο Ολυμπιακός. Ποτέ του δεν κρύφτηκε για τα ερυθρόλευκα αισθήματά του και αυτός είναι και ένας λόγος που έχει κερδίσει τον σεβασμό και την εκτίμηση όλων των φιλάθλων ανεξαρτήτου ομάδας.

Αναζητώντας πληροφορίες για το ιερό τοτέμ της κόκκινης αρμάδας του Πειραιά στο διαδίκτυο οι αναζητήσεις φθάνουν τις 320.000 και μεταξύ των κειμένων που εχουν γραφτεί για εκείνον ξεχωρίζει ένα του 2017 το οποίο αναφέρει ότι ο Γιώργος Πρίντεζης από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Με το πρώτο του άθλημα να είναι το τένις, ενώ ακολούθησε το ποδόσφαιρο όπου λόγω ύψους έπαιζε τερματοφύλακας.

Κι όμως το όνειρο του μικρού Γιώργου που πέρασε κάποια χρόνια της ζωής του στην όμορφη Σύρο, πριν αγκυροβολήσει στον Πειραιά ήταν να παίξει μπάσκετ. Το βράδυ του 1997 βλέποντας τον Ντέιβιντ Ρίβερς με το νούμερο 15 στην πλάτη να σηκώνει το πρώτο ευρωπαϊκό κύπελλο των ερυθρόλευκων, όταν ξάπλωσε στο κρεβάτι αποφάσισε τι ήθελε να κάνει. Να παίξει μπάσκετ στον Ολυμπιακό φορώντας το νούμερο 15 στην πλάτη.

Τον Οκτώβριο του 2000 παρουσιάστηκε από τον Ολυμπιακό σε ηλικία 15 ετών μαζί με τους Νίκο Μπουντούρη, Πάτρικ Φέμερλινγκ και Ντέιβιντ Ρίβερς στην δεύτερη θητεία του ιδίου στους “ερυθρόλευκους”. Ναι, αυτόν που παρακολουθούσε το 1997 από την τηλεόραση να σηκώνει το τρόπαιο του πρωταθλητή Ευρωλίγκας με την φανέλα των Πειραιωτών.

Τα χρόνια κατα τα οποία ο Πρίντεζης ήταν μικρό παιδί, ο Ολυμπιακός σάρωνε τα κύπελλα και τους αναρίθμητους τίτλους. Έτσι ο μικρός Γιώργος ονειρευόταν να μπορούσε να συμμετάσχει σε αυτή την μεγάλη επιτυχία της αγαπημένης του ομάδας.

Ονειρευόταν να παίζει στον Ολυμπιακό φορόντας την ερυθρόλευκη φανέλα με το όνομά του και να κερδίζει νίκες στην αγαπημένη του ομάδα παίζοντας για αυτήν. Τι και αν στην οικογένειά του οι θείοι του και τα ξαδέλφια του να υποστηρίζουν τον Παναθηναϊκό.

Παρ’όλα αυτά ο μικρός Γιώργος ερωτεύτηκε τον Ολυμπιακό. Τα τελευταία χρόνια έχει ερωτηθεί αρκετές φορές τον τρόπο με τον οποίο ήρθε κοντά στην ομάδα του Ολυμπιακού απο μικρό παιδί, αλλά δυστυχώς η αγάπη του για τον Ολυμπιακό είναι τόσο παλιά, που ούτε ο ίδιος μπορεί να θυμηθεί την αρχή της μεγάλης του αυτής αγάπης.

Το μόνο που, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να θυμηθεί με σιγουριά, είναι τα πειράγματα που άλλοτε δεχόταν απο την οικογένειά του και άλλοτε έκανε ο ίδιος σε φίλους και μέλη οικογένειάς του ως φίλαθλοι δύο αντιπάλων ομάδων.

Το 2001 κάνει το ντεμπούτο του στο ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ στις 9 Οκτωβρίου του 2002 παίζει για πρώτη φορά και στην Ευρωλιγκα στον εκτός έδρας αγώνα με αντίπαλο την Ίντεα Σλασκ. Το 2006 δίνεται δανεικός στην Ολύμπια Λάρισας του Γιώργου Μπαρτζώκα για να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και να… ψηθεί ώστε να επιστρέψει στους Πειραιώτες με περισσότερες εμπειρίες.

Το “πείραμα” στέφθηκε με επιτυχία, καθώς ο Έλληνας πάουερ φόργουορντ ανακηρύσσεται καλύτερος νέος παίκτης της Α1, την ώρα που κατέκτησε και τον διαγωνισμό καρφωμάτων στο All star weekend εκείνης της σεζόν.

Μετά από αυτή την επιτυχία, επέστρεψε στον Ολυμπιακό. Το καλοκαίρι του 2007 επελέγη στο νούμερο 58 του NBA Ντραφτ από τους Σαν Αντόνιο Σπερς, από τους οποίους έγινε αλλαγή για τους Τορόντο Ράπτορς, ωστόσο δεν αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα.

Το καλοκαίρι του 2009 αποφασίζει να γυρίσει σελίδα στην καριέρα του και αποχωρεί για την Μάλαγα με ένα πολύ καλό συμβόλαιο. Εκεί παρέμεινε για ενάμιση χρόνο, αρχικά ως ένας εκ των σημαντικότερων παικτών της ισπανικής ομάδας, κάτι που άλλαξε κυρίως λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού του που λίγο έλειψε να του στερήσει το μπάσκετ. Το 2011 επιστρέφει για δεύτερη φορά στον Ολυμπιακό.

Η λέξη δουλειά γίνεται συνώνυμο του ονόματός του. Το 2012 έρχεται η μεγάλη στιγμή. Με το γνωστό στον κόσμο όλο “πεταχτάρι” χαρίζει τον δεύτερο ευρωπαϊκό τίτλο στην ομάδα του Πειραιά στην Κωνσταντινούπολη, απέναντι στην ΤΣΣΚΑ. Είναι το βράδυ εκείνο που τις λίγες ώρες που ο Γιώργος αποκοιμήθηκε ονειρέυτηκε την εικόνα που τον έκανε να ασχοληθεί με το μπάσκετ.

Το νούμερο 15 στην εμφάνιση του Ντέιβιντ Ρίβερς που σήκωνε το πρώτο ευρωπαϊκό. Τώρα ήταν η δική του σειρά να σηκώσει τον δεύτερο τίτλο. Επίσης κατέκτησε και το πρωτάθλημα Ελλάδας, τίτλο που ο Ολυμπιακός είχε να κερδίσει από το 1997.

Με κεκτημένη ταχύτητα από το 2012 ο Ολυμπιακός στέφεται και πάλι πρωταθλητής στην Ευρωλίγκα νικώντας στον τελικό τη Ρεάλ Μαδρίτης 100-88, με τον Πρίντεζη να έχει 5 πόντους, 3 ριμπάουντ και 1 ασίστ.Το καλοκαίρι του 2014, ανανέωσε με τον Ολυμπιακό μέχρι το 2017.

Το 2015, έφτασε μέχρι τον τελικό της Ευρωλίγκας για τρίτη φορά στη σταδιοδρομία του, στον οποίο ο Ολυμπιακός έχασε από την Ρεάλ Μαδρίτης με 78-59. Κατέκτησε όμως το πρωτάθλημα Ελλάδας για δεύτερη φορά στη σταδιοδρομία του, μπαίνοντας στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης.

Το 2016, κέρδισε για δεύτερη συνεχόμενη φορά το πρωτάθλημα Ελλάδας με τον Ολυμπιακό, πραγματοποιώντας πολύ καλή απόδοση στους τελικούς, μπαίνοντας παράλληλα στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης, για τέταρτη φορά. Είναι όμως μια δύσκολη χρονιά.

Έχοντας περάσει ένα πολύ δύσκολο διάστημα 6 μηνών μετά απο την απώλεια του πατέρα του, ο Πρίντεζης κατάφερε να καταθέσει την ψυχή του σε δύο τελικούς αγώνες και να δώσει όσα περισσότερα μπορεί να δώσει ένας παίκτης στην αγαπημένη του ομάδα. Ο πόνος της απώλειας ενός τόσο αγαπημένου του προσώπου δέν ήταν αρκετός για να καταφέρει να λυγίσει τον Γιώργο Πρίντεζη και να ρίξει την απόδοσή του μέσα στο γήπεδο.

Ο λόγος είναι πρώτον οτι για τον ίδιο ο Ολυμπιακός είναι σαν δέυτερο σπίτι του και παίζοντας με την αγαπημένη του ομάδα ο Γιώργος αισθανόταν οτι περνούσε χρόνο με την οικογένειά του και οχι ώς ένας απλώς επαγκελματίας παίκτης του μπάσκετ. Ο δέυτερος λόγος είναι οτι ο πατέρας του του δίδαξε απο μικρή κιόλας ηλικία να είναι δυνατός και να αντιμετωπίζει με τόλμη τις μεγάλες δυσκολίες της ζωής, ορθώνοντας το ανάστημά του.

Του έμαθε πως οι αναποδιές είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στην ζωή και πως η μόνο σωστή απάντηση σε αυτές είναι το να πατάει κανείς γερά στα πόδια του. Αυτή ακριβώς ήταν και η στάση του Γιώργου Πρίντεζη στους δύο τελικούς που συμμετείχε την περίοδο της μεγάλης του απώλειας.

Στο τέλος της σεζόν ανανέωσε το συμβόλαιο του με τον Ολυμπιακό για τρία ακόμη χρόνια.Το 2017, έφτασε μέχρι τον τελικό της Ευρωλίγκα, όπου ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από την Φενέρμπαχτσε με 80-64. Το 2018 έφτασε μέχρι τα προημιτελικά της Ευρωλίγκα όπου και αποκλείστηκε από την Ζαλγκίρις Κάουνας.

Στις 22 Οκτωβρίου 2019, ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για την καλύτερη ομάδα της δεκαετίας 2010-2020 στην Ευρωλίγκα. Στις 16 Νοεμβρίου 2019, έγινε ο τρίτος παίκτης με τουλάχιστον 3.000 πόντους στην ιστορία της Ευρωλίγκα. Και μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι αποτελεί μέρος της καλύτερης ομάδας παικτών της Ευρωλίγκα για την δεκαετία 2010-2020.

Ο Πρίντεζης με την Εθνική

Ο Γιώργος Πρίντεζης τιμά – και μάλιστα με το παραπάνω – και την Εθνική Ελλάδος, της οποίας μέλος έγινε το 2008, όταν και πήρε το βάπτισμα του πυρός στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.Αρχικά είχε παίξει με την Εθνική Νέων Ελλάδος, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U16 και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U20 το 2004 και το 2005, αντίστοιχα.

Με την Εθνική Ανδρών Ελλάδος, συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο, στο Ευρωμπάσκετ του 2009, όπου και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2010.

Είναι επίσης μέλος της εθνικής ομάδας που έπαιξε στο Προολυμπιακό τουρνουά του 2012, στο Ευρωμπάσκετ του ​​2013 στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στην Ισπανία, στο Ευρωμπάσκετ του 2015, στο Ευρωμπάσκετ του 2017 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2019.

Με το εθνόσημο ανδρών έχει αγωνιστεί σε 126 αγώνες με συνολικά 1.120 πόντους (μ.ο: 8,89), ενώ με τους νέους σε 29 αγώνες με συνολικά 212 πόντους (μ.ο: 7,31).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments