Ελλάδα

Τσιόδρας σήμερα ανακοίνωση για νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Τσιόδρας σήμερα ανακοίνωση για νέα κρούσματα στην Ελλάδα
Τσιόδρας σήμερα ανακοίνωση για νέα κρούσματα στην Ελλάδα: Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, μας ενημερώνει για θέματα που αφορούν την πανδημία στη χώρα μας, αλλά και για τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα.

Τσιόδρας σήμερα ανακοίνωση για νέα κρούσματα στην Ελλάδα: Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για θέματα που αφορούν την πανδημία, Σωτήρης Τσιόδρας, συνεπής στο ραντεβού με το ελληνικό κοινό στις 6 κάθε απόγευμα, μας ενημερώνει και σήμερα για τα νέα κρούσματα του ιού στην Ελλάδα.  Δίπλα στον καθηγητή όπως πάντα  είναι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιας, ο οποίος με τη σειρά του θα αναφέρει τα μέτρα που θα πρέπει να τηρούνται στη χώρα μας για να περιοριστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του φονικού ιού. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή ενημέρωση τα νέα κρούσματα στη χώρα μας ήταν 6, ενώ ο συνολικός αριθμός ανήλθε σε 2.632 και οι νεκροί σε 146.

Αισιόδοξος ο Σωτήρης Τσιόδρας – «Πολύ κάτω του 0,5 ο δείκτης “RO” στην Ελλάδα»

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή ενημέρωση ο κ. Τσιόδρας εμφανίστηκε διπλά αισιόδοξος καθώς έκανε ειδική αναφορά στις εξελίξεις που υπάρχουν γύρω από τις μελέτες για το εμβόλιο κατά του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι μελέτες αυτές, όπως επισήμανε ο κ. Τσιόδρας, βρίσκονται στο προσκήνιο αυτήν την περίοδο με περισσότερες από 100 ομάδες σε όλο τον κόσμο να έχουν ξεκινήσει έρευνες. «Κάποιες από αυτές τις προσπάθειες θα οδηγήσουν σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίου μέχρι το τέλος του έτους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Τσιόδρας.

«Γίνεται προσπάθεια για συνένωση της προσπάθειας όλων των ερευνητικών ομάδων. Μέχρι το τέλος του έτους μπορεί να έχουμε ένα ικανό αριθμό δόσεων εμβολίων που θα καλύψουν όμως σε πρώτη προτεραιότητα τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποιο θα είναι το ασφαλέστερο εμβόλιο, ωστόσο παλεύουμε για το καλύτερο», δήλωσε σχετικά.

Η δεύτερη πηγή αισιοδοξίας

Εν τω μεταξύ, την αποκάλυψη ότι ο δείκτης «RO» στην Ελλάδα, κατά μεγάλη βεβαιότητα, είναι αρκετά κάτω του 0,5 έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της ίδιας ενημέρωσης για την πανδημία. «Δεν θα σας πω πόσο ακριβώς είναι, αλλά είναι αρκετά κάτω του 0,5» δήλωσε, χαρακτηριστικά, και έκανε λόγο για «αισιοδοξία», την οποία «πρέπει να εκμεταλλευτούμε». «Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία και να συνεχίσουμε να είμαστε υπερήφανοι. Να έχουμε μια στρατηγική που περιορίζει όσο το δυνατόν περισσότερο την πανδημία» συνέχισε και εκτίμησε ότι «μπορούμε να το καταφέρουμε».

Ο καθηγητής επικαλέστηκε μελέτες στη Νότια Κορέα, τονίζοντας ότι «κομμάτια του ιού μπορούν να ανιχνεύονται με PCR ακόμα και δύο μήνες μετά. Ο ιός δεν προκαλεί υποτροπή της νόσου ή χρόνια λοίμωξη». Ο συγκεκριμένος δείκτης, όπως είχε εξηγήσει σε παλαιότερη ενημέρωση ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, δείχνει τον ρυθμό που μπορεί να μεταδοθεί ο ιός στον πληθυσμό, βάσει του αριθμού των κρουσμάτων και αυτό γιατί «αποτυπώνει» το πόσοι μπορεί να κολλήσουν από έναν φορέα του ιού.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης μετάδοσης, γνωστός και ως πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής της νόσου, υπολογίζει σε πόσους ανθρώπους μεταδίδει κατά μέσο όρο τον ιό ένα μολυσμένο άτομο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε προηγούμενη ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό ανέφερε πως παρακολουθεί με αγωνία τον δείκτη R0 στη Γερμανία, η οποία έχει ξεκινήσει την έξοδο από το lockdown πριν από μερικές ημέρες και μετά την μερική άρση των μέτρων ο δείκτης σημείωσε άνοδο, αλλά διατηρείται κάτω του 1.

Έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό έρευνες για το εμβόλιο παγκοσμίως, από περισσότερες από 100 ομάδες

 Οι μελέτες αυτές, όπως επισήμανε ο κ. Τσιόδρας, βρίσκονται στο προσκήνιο αυτή την περίοδο με περισσότερες από 100 ομάδες σε όλο τον κόσμο να έχουν ξεκινήσει έρευνες. «Κάποιες από αυτές τις προσπάθειες θα οδηγήσουν σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίου μέχρι το τέλος του έτους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Τσιόδρας.

«Γίνεται προσπάθεια για συνένωση της προσπάθειας όλων των ερευνητικών ομάδων. Μέχρι το τέλος του έτους μπορεί να έχουμε ένα ικανό αριθμό δόσεων εμβολίων που θα καλύψουν όμως σε πρώτη προτεραιότητα τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποιο θα είναι το ασφαλέστερο εμβόλιο, ωστόσο παλεύουμε για το καλύτερο», δήλωσε σχετικά.

Οι 3 φάσεις γύρω από το εμβόλιο

Την ίδια στιγμή, ανέλυσε τις τρεις φάσεις γύρω από το εμβόλιο που ξεκινούν με λίγους εθελοντές και την έρευνα για αντισώματα και πιθανές παρενέργειες και στην συνέχεια οδηγούμαστε σε μεγαλύτερο δείγμα του πληθυσμού, όπου η χορήγηση θα γίνεται σε πραγματικές συνθήκες με τον ιό να υπάρχει στην κοινότητα. Τελειώνοντας την ενημέρωση, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως «σήμερα ξεκίνησε μία νέα φάση. Όλοι πρέπει να προστατευτούμε και να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση. Σε αυτή την κοινή προσπάθεια πρέπει να συμβάλλουμε όλοι για να εμποδίσουμε τη διασπορά του κορωνοϊού».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments