Ελλάδα

Ταξίδια κορωνοϊός: “Δε θα είναι ένα καλοκαίρι όπως τα προηγούμενα” αναφέρει η Ε.Ε – Το πλάνο για τον τουρισμό

Ταξίδια κορωνοϊός: “Δε θα είναι ένα καλοκαίρι όπως τα προηγούμενα” αναφέρει η Ε.Ε – Το πλάνο για τον τουρισμό
Ταξίδια κορωνοϊός: Τις κατευθυντήριες γραμμές έδωσε η Κόμισιον αναφέροντας μεταξύ άλλων τι θα ισχύσει τη φετινή τουριστική περίοδο. Αναλυτικά τι θα ισχύσει γενικά για τους ταξιδιώτες, τις μετακινήσεις, το προσωπικό.

Ταξίδια κορωνοϊός: Μια πρωτόγνωρη τουριστική περίοδο θα βιώσει ολόκληρη η ανθρωπότητα με την Ευρωπαική Επιτροπή να παίρνει αποφάσεις σχετικά με τη φετινή τουριστική περίοδο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει μια σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση η οποία ξεκινά με την άρση των περιορισμών μεταξύ περιοχών ή κρατών μελών που βρίσκονται σε παρόμοια επιδημιολογική κατάσταση, μέσα από διακριτικές συμφωνίες. Έτσι, για την  Ελλάδα οι πρώτες χώρες με τις οποίες προχωρά σε διακρατικές συμφωνίες είναι η Βουλγαρία, το Ισραήλ, η Κύπρος και η Βουλγαρία, ενώ δε θα πρέπει να αποκλειστούν και άλλες αγορές όπως η Τσεχία, η Νορβηγία, η Δανία.

«Δε θα είναι ένα καλοκαίρι όπως τα προηγούμενα αλλά ελπίζουμε να είναι το τελευταίο που θα ζήσουμε με αυτές τις συνθήκες».

Aυτό επεσήμαναν χθές οι επιτελείς της Ε.Ε. από τις Βρυξέλλες, όπου δόθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα ανοίξει ο τουρισμός και οι μετακινήσεις εντός της Ε.Ε. Παράλληλα οι φυσικές αποστάσεις πρέπει να διασφαλίζονται κατά τους ελέγχους ασφαλείας και την παράδοση και παραλαβή αποσκευών, ενώ θα πρέπει να προβλεφθούν διάδρομοι για να διαχωρίζουν την ροή των επιβατών στα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, τους σταθμούς λεωφορείων, τις αποβάθρες πλοίων και τους σταθμούς δημοσίων αστικών μέσων μεταφοράς.

«Επιπρόσθετα με τα άλλα μέτρα που στοχεύουν στο να μειώσουν τον κίνδυνο της επέκτασης του ιού, μπορεί να γίνεται ανίχνευση επαφών και να προειδοποιούνται οι χρήστες, για παράδειγμα, με εφαρμογές (apps) σε κινητά, ωστόσο αυτή θα πρέπει να γίνεται σε εθελοντική βάση από τους επιβάτες, για τον εντοπισμό πιθανής λοίμωξης και τη μείωση του κινδύνου περαιτέρω μετάδοσης, από την στιγμή που εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι μετάδοσης. Η πρόσβαση από τους πολίτες σε μεταφορικές υπηρεσίες δεν θα πρέπει να συναρτώνται με την υποχρέωση για χρήση εφαρμογών ανίχνευσης επαφών», επισημαίνει η Κομισιόν για τις μεταφορές.

Τι θα ισχύσει γενικά για τους ταξιδιώτες, τις μετακινήσεις

  • Οι ταξιδιώτες ενθαρρύνονται να αγοράζουν εισιτήρια, να κάνουν κρατήσεις και check in online.
  • Οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν προστατευτικές μάσκες, ειδικά όταν δεν θα μπορούν να εφαρμόζονται πλήρως και πάντοτε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
  • Οι φυσικές αποστάσεις πρέπει να διασφαλίζονται κατά τους ελέγχους ασφαλείας και την παράδοση και παραλαβή αποσκευών.
  • Διάδρομοι θα πρέπει να προβλεφθούν για να διαχωρίζουν την ροή των επιβατών στα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, τους σταθμούς λεωφορείων, τις αποβάθρες πλοίων και τους σταθμούς δημοσίων αστικών μέσων μεταφοράς.
  • Από τους επιβατικούς σταθμούς θα πρέπει να απομακρυνθούν οι πάγκοι, τα τραπέζια και κάθε είδους εξοπλισμός που ευνοεί τον συνωστισμό ή να αναδιαταχθούν κατά τρόπο που θα εξασφαλίζει την αποστασιοποίηση.
  • Θα πρέπει να επιτρέπεται η επιβίβαση μικρότερου αριθμού επιβατών σε λεωφορεία, τρένα και φέρι μπόουτ και επιβάτες που δεν ανήκουν στην ίδια οικογένεια θα πρέπει να κάθονται χωριστά.
  • Το προσωπικό των μέσων μεταφοράς θα πρέπει να φορά προστατευτικό εξοπλισμό. Αντισηπτικά διαλύματα πρέπει να είναι διαθέσιμα και τα μέσα μεταφοράς πρέπει να απολυμαίνονται συστηματικά.
  • Τρόφιμα, ποτά και άλλα προϊόντα δεν πρέπει να είναι διαθέσιμα προς πώλησιν επί των μέσων μεταφοράς.
  • Τα καταστήματα duty-free και άλλα ταξιδιωτικά καταστήματα θα πρέπει να ελέγχουν τις κινήσεις των επιβατών με τον ορισμό σημείων στάσης επί του δαπέδου και να περιορίζουν τον αριθμό των πελατών, να ενισχύσουν τα μέτρα καθαριότητας και να εγκαταστήσουν φραγμούς για την τήρηση αποστάσεων στα ταμεία, μεταξύ άλλων μέτρων.
  • Υπηρεσίες ιχνηλάτησης και προειδοποιητικά μηνύματα μπορούν να χρησιμοποιούνται μέσω εφαρμογών κινητών τηλεφώνων σε εθελοντική βάση. Αυτές οι εφαρμογές θα λειτουργούν διασυνοριακά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments