Πολιτική

Άρση μέτρων Χαρδαλιάς: Όλες οι διευκρινίσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας

Άρση μέτρων Χαρδαλιάς: Όλες οι διευκρινίσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας
Άρση μέτρων Χαρδαλιάς: Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς έκανε πολλές διευκρινίσεις σε σχέση με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού.

Άρση μέτρων Χαρδαλιάς: Με προσεκτικά βήματα συνεχίζουμε την άρση των μέτρων, είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς ο κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ. Από τις 18 Μαΐου απελευθερώνονται οι μετακινήσεις στους νομούς της ηπειρωτικής Ελλάδας και την Κρήτη, επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Η μετακίνηση στα νησιά, αν όλα πάνε καλά, θα απελευθερωθεί στις 25 Μαΐου. Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται και οι Λευκάδα και Ελαφόνησος, τόνισε ο υφυπουργός στη σημερινή ενημέρωση.

Για τις εκκλησίες είπε ότι από την Κυριακή επιτρέπεται η τέλεση μυστηρίων και λειτουργιών και μέσα στο ναό θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 10 τ.μ. Θύμισε επίσης ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας. Επίσης, από το Σάββατο ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες, 515 τον αριθμό σε όλη την χώρα. Οι πλαζ ανοίγουν στις 8 το πρωί.

Προειδοποίηση για πρόστιμα

Αυστηρά είναι τα πρόστιμα για όσους δεν τηρήσουν τους κανόνες στο άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών. Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, τα πρόστιμα θα φτάνουν από 5.000 – 20.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 30 ημέρες. Σε δεύτερη παράβαση τριπλάσια πρόστιμα και αναστολή για 90 ημέρες. «Η άρση των μέτρων είναι η πιο δύσκολη φάση της προσπάθειάς μας» τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ότι όποιος δεν είναι έτοιμος να ακολουθήσει τους κανόνες καλύτερο είναι να μην ανοίξει.

Καταγραφή

Στις οργανωμένες παραλίες που έχουν ελεγχόμενη είσοδο είναι υποχρεωτική η καταγραφή των λουομένων. Σε αυτές τις παραλίες ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ. Επίσης, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών. Ανά ομπρέλα μπορούν να υπάρχουν μέχρι 2 ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.

Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο. Τα κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ θα λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο (take away).

Τα προϊόντα τους θα πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στον χώρο. Απαγορεύεται, επίσης, η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών όπως και το delivery. Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον χώρο του καταστήματος, ενώ η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο. Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους.

Απολύμανση

Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες και τις καρέκλες μετά από κάθε πελάτη. Επίσης, υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής (WC, αποδυτήρια, ντους), αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου. Στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουομένου. Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.

Οι διευκρινίσεις του Νίκου Χαρδαλιά για τη σταδιακή άρση των μέτρων

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments