Οικονομία

“Χαστούκι” στον Ερντογάν – Η τουρκική λίρα “αποβάλλεται από πλατφόρμες διεθνών συναλλαγών

“Χαστούκι” στον Ερντογάν – Η τουρκική λίρα “αποβάλλεται από πλατφόρμες διεθνών συναλλαγών
Η Clearstream Banking και η Euroclear Bank αποφάσισαν από κοινού να αναστείλουν τις συναλλαγές σε τουρκικές λίρες στην κοινή ηλεκτρονική τους πλατφόρμα.

Η κατρακύλα της τουρκικής λίρας και της οικονομίας γενικότερα στη γειτονική χώρα δεν έχει τελειωμό. Και μπορεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην θέλει να το παραδεχτεί και συνεχίζει να προκαλεί την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά η πραγματικότητα της τουρκικής οικονομίας δείχνουν το λεπτό σχοινί πάνω στο οποίο ταλαντεύεται ο κ. Ερντογάν. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg η Clearstream Banking και η Euroclear Bank αποφάσισαν από κοινού να αναστείλουν τις συναλλαγές σε τουρκικές λίρες στην κοινή ηλεκτρονική τους πλατφόρμα. Η έξωση της λίρας από την πλατφόρμα θα ισχύσει από τις 18 Μαΐου, σύμφωνα με δήλωση στον ιστότοπο της Clearstream.

Η απόφαση για προσωρινή αναστολή των συναλλαγών λίρας στην πλατφόρμα Bridge ελήφθη λόγω των περιορισμών ρευστότητας στη λίρα που έχει εισάγει η οικονομική πολιτική του Τούρκου προέδρου κ.  Ερντογάν σε μια προσπάθεια να σταματήσει την κατρακύλα της.

«Λόγω περιορισμών στη ρευστότητα της τουρκικής λίρας, οι συναλλαγές σε αυτό το νόμισμα δεν μπορούν πλέον να εκτελεστούν στην πλατφόρμα Bridge με ικανοποιητικές συνθήκες», αναφέρει η Clearstream σε ανακοίνωση. «Η Clearstream Banking, μαζί με την Euroclear Bank, έλαβαν από κοινού την απόφαση για προσωρινή αναστολή αυτής της υπηρεσίας.»

Η απόφαση, «ίσως ακούσια, αλλά η απόφαση φαίνεται ότι κάνει τη δουλειά των Τούρκων αξιωματούχων, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους ξένους να συναλλάσσονται στη λίρα», δήλωσε ο Μαρκ Τσάντλερ, διευθύνων σύμβουλος της Bannockburn Global Forex. Δεδομένης της σταθεροποίησης της λίρας την περασμένη εβδομάδα, «είχε αρχίσει να εκδηλώνεται μια πίεση στους επενδυτές short, που θα μπορούσε να ενταθεί», είπε.

Η τουρκική λίρα ενισχύθηκε κέρδισε από τις 7 Μαΐου όταν υποχώρησε σε χαμηλό όλων των εποχών στις 7,2690 λίρες για ένα δολάριο. Η ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα έκλεισε στα 6,9013 ανά δολάριο την Παρασκευή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments