Οικονομία

Μητσοτάκης στο Bloomberg: «Δύσκολος ο χειμώνας» χωρίς ευρωπαϊκή ευελιξία για τα καύσιμα

Μητσοτάκης στο Bloomberg: «Δύσκολος ο χειμώνας» χωρίς ευρωπαϊκή ευελιξία για τα καύσιμα

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Μητσοτάκης στο Bloomberg: «Δύσκολος ο χειμώνας» χωρίς ευρωπαϊκή ευελιξία για τα καύσιμα

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Ο πρωθυπουργός ανοίγει τη συζήτηση για προσωρινή μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, συνδέοντάς την με περισσότερο δημοσιονομικό χώρο. Η κρίσιμη διάκριση: η Αθήνα ζητά ευελιξία για το κόστος του μέτρου, όχι άδεια από την ΕΕ για κάθε φορολογική μείωση.

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη συνέντευξή του στο Bloomberg είχε σαφή αποδέκτη: τις Βρυξέλλες. Με το ενεργειακό κόστος να πιέζει τα νοικοκυριά, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία για να στηρίξει τα εισοδήματα. «Διαφορετικά θα είναι δύσκολος ο χειμώνας», προειδοποίησε.

Η πιο αιχμηρή αναφορά του αφορούσε τα καύσιμα. Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι η φορολογία τους παραμένει υψηλή και συνέδεσε μια πιθανή μείωση με ευρωπαϊκή εξαίρεση. Παράλληλα, επικαλέστηκε την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και την αξιοπιστία που, όπως είπε, έχει ανακτήσει η Ελλάδα, ώστε να διεκδικήσει περιθώριο παρέμβασης.

Τι σημαίνει η «εξαίρεση» για την αντλία

Εδώ βρίσκεται και η ουσία της συζήτησης. Οι ευρωπαϊκοί κανόνες θέτουν ελάχιστους συντελεστές ειδικού φόρου στα ενεργειακά προϊόντα. Δεν απαγορεύουν γενικά σε ένα κράτος να μειώσει υψηλότερη εθνική φορολογία, εφόσον τηρεί αυτά τα ελάχιστα όρια. Το ζήτημα που θέτει η κυβέρνηση είναι πώς θα καλυφθεί δημοσιονομικά η απώλεια εσόδων από μια ευρύτερη μείωση.

Ο πρωθυπουργός είχε ήδη περιγράψει το ενδεχόμενο μιας προσωρινής μείωσης, εάν η ΕΕ επιτρέψει έκτακτα εθνικά μέτρα εκτός των ορίων δαπανών. Πρόκειται, προς το παρόν, για διεκδίκηση και όχι για ανακοινωμένη αλλαγή στην τιμή της βενζίνης ή του ντίζελ.

Η αξιοπιστία δοκιμάζεται στο κόστος ζωής

Στη συνέντευξη, ο κ. Μητσοτάκης έφερε ως επιχείρημα και την πορεία του ελληνικού δανεισμού, υποστηρίζοντας ότι η χώρα μπορεί πλέον να δανείζεται φθηνότερα από τέσσερα μέλη της G7. Το πολιτικό του επιχείρημα είναι πως η δημοσιονομική πρόοδος δίνει στην Αθήνα ισχυρότερη φωνή στην Ευρώπη.

Για τον οδηγό που γεμίζει το ρεζερβουάρ, όμως, η αξιοπιστία θα μετρηθεί και στην αντλία. Η κυβέρνηση καλείται να μετατρέψει το αίτημα προς τις Βρυξέλλες σε συγκεκριμένη πρόταση: πόσο θα διαρκεί η ελάφρυνση, ποιο θα είναι το κόστος της και πόσο από το όφελος θα φτάσει πράγματι στον καταναλωτή. Αυτή είναι η επόμενη κρίσιμη απάντηση μετά τη συνέντευξη στο Bloomberg.

Πηγή: pagenews.gr

Κώστας Καλλιαντέρης
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Κώστας Καλλιαντέρης Οικονομικός Συντάκτης
Εξειδικεύεται στην κάλυψη θεμάτων οικονομίας, επιχειρηματικότητας, ενέργειας, μεταφορών, κατασκευών και αγορών. Παρακολουθεί τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναλύοντας τις επιπτώσεις τους στην επιχειρηματική δραστηριότητα και την πραγματική οικονομία. Διαθέτει εμπειρία στη δημοσιογραφική κάλυψη οικονομικού και πολιτικού ρεπορτάζ, καθώς και στη σύνταξη αναλυτικών άρθρων για την αγορά, τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο