Οικονομία

Συντάξεις ημερομηνία καταβολής: Άλλαξαν οι μέρες για να μην υπάρξει συνωστισμός

Συντάξεις ημερομηνία καταβολής: Άλλαξαν οι μέρες για να μην υπάρξει συνωστισμός
Συντάξεις ημερομηνία καταβολής: Άλλαξαν οι μέρες καταβολής των συντάξεων για να μην υπάρξει συνωστισμός.

Συντάξεις ημερομηνία καταβολής: Άλλαξαν οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων του Ιουνίου για να μην υπάρχει συνωστισμός στις τράπεζες.  Αυτό αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) για την ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

Οι συντάξεις των μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τ. ΕΤΑΤ, τράπεζες και ΟΤΕ, θα καταβληθούν:

  • Στις 22 Μαΐου 2020, ημέρα Παρασκευή, για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
  • Στις 25 Μαΐου 2020, ημέρα Δευτέρα, για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Οι συντάξεις των μη μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, θα καταβληθούν στις 27 Μαΐου 2020, ημέρα Τετάρτη. Οι συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, του τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ, θα καταβληθούν στις 29 Μαΐου 2020, ημέρα Παρασκευή.

Έτσι θα φορολογηθούν 70.000 συνταξιούχοι

Περίπου 70.000 συνταξιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν στην Εφορία διορθωτική φορολογική δήλωση για τα αδήλωτα αναδρομικά, μέχρι και το τέλος Ιουλίου. Σημειώνεται πως η προθεσμία έληγε στο τέλος του Μαΐου, ωστόσο εντός ημερών θα έρθει νέα διορθωτική ρύθμιση η οποία  θα κατευνάσει τα πνεύματα μετά την αναστάτωση που προκάλεσε στους συνταξιούχους η παραλαβή των επιστολών με τα αδήλωτα αναδρομικά ποσά για την περίοδο 2010 – 2013. Παράλληλα με τη ρύθμιση αυτή για τα αναδρομικά, θα διαγράφονται οι φόροι για τους συνταξιούχους οι οποίοι  ήδη είχαν πληρώσει και τους καταλογίστηκαν από λάθος, θα επιμερίζονται κατά έτος τα ποσά για όσους δεν πλήρωσαν και θα σβήνονται πρόστιμα και προσαυξήσεις.

suntaxeis111

Η νέα ρύθμιση από τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος θα προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής παρακάτω:

  • Παράταση της προθεσμίας υποβολής των διορθωτικών δηλώσεων μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020, ενώ κανονικά έληγε στις 31 Μαΐου.
  • Η τροποποιητική δήλωση θα υποβάλλεται στην Εφορία για την φορολόγηση των αναδρομικών στο έτος που ανάγονται.
  • Θα προβλέπεται επιμερισμός των αναδρομικών ποσών σε περισσότερα χρόνια και έτσι θα μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση των συνταξιούχων.
  • Θα γίνεται νέα εκκαθάριση μετά την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων και θα εκδίδονται νέα εκκαθαριστικά για τους συνταξιούχους.
  • Θα διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις που καταλογίστηκαν για τη μη δήλωση των αναδρομικών ποσών με τη φορολογική δήλωση που υπέβαλαν το 2014.

Σημειώνεται ότι με την παρούσα ρύθμιση ικανοποιείται εν μέρει σχετικό αίτημα των συνταξιούχων. Ειδικότερα, για το θέμα της φορολόγησης των αναδρομικών το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έχει αποστείλει επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα με την οποία ζητάει να υπάρξει παράταση της  καταληκτικής ημερομηνίας τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο αλλά και μέριμνα για τους συνταξιούχους που έχουν ήδη εξοφλήσει τα εκκαθαριστικά ή έχουν ρυθμίσει τα ποσά των φόρων για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων που τους έχουν καταλογιστεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments