Διεθνή

Κινεζική έρευνα κορωνοϊός: Το 40% των ασθενών δεν παρουσιάζουν συμπτώματα

Κινεζική έρευνα κορωνοϊός: Το 40% των ασθενών δεν παρουσιάζουν συμπτώματα
Κινεζική έρευνα κορωνοϊός: Το 40% των ασθενών που είναι ασυμπτωματικοί είναι κυρίως γυναίκες και νεότερης ηλικίας άνθρωποι.

Κινεζική έρευνα κορωνοϊός: Μία ακόμη επιστημονική έρευνα ήρθε στο φως της δημοσιότητας, τα πορίσματα της οποίας δείχνουν ότι  ένα μεγάλο ποσοστό, γύρω στο 40%, των ασθενών που πάσχουν από κορωνοιό είναι ασυμπτωματικοί, κυρίως γυναίκες και νεότερης ηλικίας άνθρωποι. Εκτίμηση της μελέτης είναι ότι ότι οι ασθενείς με καθόλου ή πολύ ήπια συμπτώματα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό SARS-CoV-2, αλλά για λιγότερο χρόνο σε σχέση με όσους έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα. Οι ερευνητές του Νοσοκομείου Τσονγκνάν του Πανεπιστημίου της Γουχάν, του επικέντρου της πανδημίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», ανέλυσαν δεδομένα από 78 -επιβεβαιωμένα με μοριακά τεστ- περιστατικά Covid-19, από τα οποία τα 33 (το 42%) ήταν πλήρως ασυμπτωματικά.

Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς ήταν νεότερης ηλικίας (κατά μέσο όρο 37 ετών) σε σχέση με όσους είχαν συμπτώματα (μέση ηλικία 56 ετών), ενώ τα δύο τρίτα των ασυμπτωματικών ήταν γυναίκες (67%).

Παράλληλα οι ασυμπτωματικοί ασθενείς όπως έδειξαν οι ιατρικές εξετάσεις- ανέκαμψαν ταχύτερα, εμφανίζοντας κατά μέσο όρο βελτίωση των πνευμόνων σε εννέα ημέρες έναντι 15 ημερών όσων είχαν συμπτώματα. Ακόμη, οι ασυμπτωματικοί ασθενείς ήταν μεταδοτικοί (έκχυση του ιού στο περιβάλλον) για οκτώ μέρες, διάστημα πολύ μικρότερο από τις 19 μέρες των ασθενών με συμπτώματα.

Τέλος, είχαν μικρότερα επίπεδα λεμφοκυττάρων CD4+T, πράγμα που αποτελεί ένδειξη ότι στους ασυμπτωματικούς η βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημά τους είναι μικρότερη. Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε άλλες που αναδεικνύουν τη σημασία της διενέργειας δειγματοληπτικών τεστ όχι μόνο σε ανθρώπους με συμπτώματα, αλλά επίσης σε ασυμπτωματικά άτομα του πληθυσμού, έτσι ώστε να απομονώνονται σε περίπτωση λοίμωξης όσο το δυνατό πιο έγκαιρα, προτού πιθανώς εξελιχθούν σε εστίες υπερμετάδοσης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ξεκίνησε τη λειτουργία ιδρύματος για τη συγκέντρωση ιδιωτικών κεφαλαίων από πολίτες σε όλο τον κόσμο.

Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς, ανέφερε ωστόσο πως δεν επιθυμεί να αντικαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αυτό το ίδρυμα, εξηγώντας ότι ο Οργανισμός εργάζεται σε αυτό το σχέδιο από το 2018. Το σχέδιο «δεν έχει καμία σχέση με τα πρόσφατα προβλήματα χρηματοδότησης», είπε στην καθημερινή διαδικτυακή συνέντευξη τύπου από τα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ στη Γενεύη.

Σημειώνεται, πως στα μέσα Απριλίου, οι ΗΠΑ ανέστειλαν τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απειλεί τώρα να παγώσει επ ‘αόριστον την αμερικανική οικονομική συνεισφορά, κατηγορώντας την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών ότι αγνόησε τις αναφορές της Ταϊβάν για την εμφάνιση του ιού και πως είναι πολύ επιεικής με τις κινεζικές αρχές στη διαχείριση της πανδημίας Covid-19. Ο Τέντρος εξήγησε ότι ο νέος φορέας – που ονομάστηκε «Ίδρυμα ΠΟΥ» – θα καταστήσει δυνατή τη συγκέντρωση περισσότερων κεφαλαίων, ενώ παράλληλα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στον Οργανισμό όσον αφορά τη χρηματοδότηση προγραμμάτων υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments