Πολιτική

Τσίπρας συνέντευξη Alpha: «Η συζήτηση για πρόωρες εκλογές φανερώνει κυνισμό και τυχοδιωκτισμό»

Τσίπρας συνέντευξη Alpha: «Η συζήτηση για πρόωρες εκλογές φανερώνει κυνισμό και τυχοδιωκτισμό»
Τσίπρας συνέντευξη Alpha: Στα σενάρια των πρόωρων εκλογών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha. Τι είπε για τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις και τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.

Τσίπρας συνέντευξη Alpha: Την πρώτη του συνέντευξη σε τηλεοπτικό στούντιο μετά την καραντίνα, παραχώρησε σήμερα, Πέμπτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. «Ας ελπίσουμε ότι θα κάνω καλό ποδαρικό στη νέα εποχή και δεν θα χρειαστεί να ξαναγυρίσουμε στα Skype» είπε αστειευόμενος στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Αντώνη Σρόιτερ και κάλεσε τον κόσμο να παραμένει σε επιφυλακή με τον κορωνοϊό, τονίζοντας ότι ο ιός δεν μας έχει ξεχάσει.

«Βλέπω ότι έχουμε αρχίσει να ξεθαρεύουμε. Ο ιός δεν μας έχει ξεχάσει. Ο ιός είναι παρών δεν πρέπει να ξεχνιόμαστε. Αν ξεχαστούμε θα χαλάσουμε όσα κερδίσαμε με πολύ κόπο» τόνισε.

Μιλώντας για την αντιμετώπιση του ιού, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για επιτυχία της χώρας. «Είναι επιτυχία της χώρας. Δεν θέλω να είμαι μίζερος. Όταν υπάρχει επιτυχία της χώρας, την πιστώνεται η κυβέρνηση, αλλά οφείλεται στην υπεύθυνη στάση των πολιτών και της αντιπολίτευσης» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η αντιπολίτευση «προέταξε το κοινωνικό καλό». «Είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά θα ήθελα να μην βιαστούμε να πανηγυρίσουμε πριν δούμε το τελικό αποτέλεσμα» συμπλήρωσε.

Μιλώντας για το ευρωπαϊκό πακέτο ενισχύσεων, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι είναι θετικό.

«Οι σκληροτράχηλοι του Βερολίνου συνειδητοποίησαν ότι εάν δεν αλλάξουν στρατηγική, η Ιταλία θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση της Ευρωζώνης» είπε ο κ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για «τεράστιο οικονομικό κίνδυνο» από τη διόγκωση του χρέους της Ιταλίας, αλλά και πολιτικό κίνδυνο «από την ανάδειξη της ακροδεξίας του Σαλβίνι». Καταλήγοντας, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε να δούμε «με ποιους όρους θα εκταμιευτούν τα κονδύλια και ποια θα είναι η χρονική διάρκεια εκταμίευσης».

Στον αντίποδα, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε επικριτικός για τα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

«Πρέπει να στηρίξουμε σήμερα τη μικρομεσαία επιχείρηση, να αντέξει από την κρίση, (σ.σ. να προστατεύσουμε) τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς. Η κυβέρνηση επιδοτεί την αναστολή της εργασίας, με λίγα χρήματα. Έρχεται πολύ αργά και με ένα μικρό πακέτο να αντιμετωπίσει μια κρίση που απειλεί να μας οδηγήσει σε μια βαθιά ύφεση μέσα στο 2020. Η ύφεση είναι αυτό που ζήσαμε στη χώρα μας το ’12, το ’13, το ’14 με εκτόξευση της ανεργίας».

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι «δάνειο» που μάλιστα «δεν δίνεται και απλόχερα» στις επιχειρήσεις». «Εμείς λέμε ότι υπάρχει η ανάγκη για αυτές τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές, ενώ οι λογαριασμοί συνέχιζαν να τρέχουν, να υπάρχει ένα κεφάλαιο κίνησης. Να μην είναι σαν δάνειο, αλλά με τη μορφή επιδότησης» υπογράμμισε.

Ζήτησε, παράλληλα, ένα πλαίσιο για δανειοδοτοτήσεις με αξιοποίηση της αναπτυξιακής τράπεζας που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτησε κάτι ανάλογο του προγράμματος «Ηρακλής» (σ.σ. για τις τράπεζες), «αλλά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Κάλεσε, επίσης, να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% και να παρθούν επιπλέον μέτρα ώστε «να μην αυξηθεί η ύφεση« γιατί «τότε θα διακινδυνεύσει η οικονομία και η οικονομική σταθερότητα».

Παράλληλα, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, για τις προβλέψεις αναφορικά με την ύφεση.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ύφεση «θα υπερβεί το 10%, αλλά αν παρέμβουμε όπως προτείνουμε, μπορούμε να τη μειώσουμε στο μισό και ακόμη παρακάτω». Επιπλέον, αμφισβήτησε το ύψος των κυβερνητικών παρεμβάσεων, εκτιμώντας ότι είναι ύψους 8,5 δις ευρώ τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να δοθεί ένα επίδομα έκτακτης ανάγκης συνολικού ύψους 800 ευρώ για τις οικογένειες διότι διαφορετικά, όπως είπε, «θα βρεθούμε μπροστά σε μια κατάσταση απελπισίας».

«Η συζήτηση για πρόωρες εκλογές φανερώνει κυνισμό και τυχοδιωκτισμό»

Ερωτηθείς για τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «κυνισμό και τυχοδιωκτισμό» και «μόνο που υπάρχει αυτή η συζήτηση». Είναι «παράλογο, αδιανόητο κυνικό να μας ενδιαφέρει πρωτίστως εάν κερδίσαμε ή χάσαμε. Αυτή η συζήτηση που ξεκίνησε από το εσωτερικό της κυβέρνησης, φανερώνει κυνισμό και τυχοδιωκτισμό» υπογράμμισε. Έσπευσε, ωστόσο, να συμπληρώσει ότι «αν πάει σε εκλογές εμείς εδώ είμαστε».

Ανησυχία για τις σχέσεις με Τουρκία:

Για τις εξελίξεις με την Τουρκία, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε ανησυχία. «Είμαι ανήσυχος διότι βλέπω μια αναβάθμιση του επιπέδου της τουρκικής προκλητικότητας. Πάντοτε υπήρχαν προκλήσεις. Τώρα βλέπουμε ποιοτική αναβάθμιση. Είχαμε παραβάσεις πάνω από ελληνικά νησιά και υπερπτήσεις πάνω από χερσαίο έδαφος» ανέφερε. Ζήτησε επειγόντως να υπάρξει μια εθνική γραμμή «κι όχι η αμηχανία που βλέπω». «Θέλουμε τις σχέσεις καλές γειτονίας, αλλά αυτό περνάει από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου» πρόσθεσε.

Για τα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο, ο κ. Τσίπρας επέκρινε τον χειρισμό της κυβέρνησης: «Να κάνεις διάβημα και την ίδια ώρα να το κρύβεις και να μεταφέρεις το φράχτη λίγο πιο ‘δω, δεν πιστεύω ότι είναι η ορθή στρατηγική. Η εθνική γραμμή χρειάζεται συμφωνία στρατηγική και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών» υπογράμμισε.

Αναλυτικά όσα είπε:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments