ALPHA

ALPHA
Ο ALPHA είναι ένας από τους μεγαλύτερους ελληνικούς ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.

Το κανάλι ξεκίνησε να λειτουργεί ως ΣΚΑΪ χωρίς να λάβει άδεια λειτουργίας στις 21 Σεπτεμβρίου του 1993. Άρχισε να εκπέμπει, με μεγάλη έμφαση στην ενημέρωση και τον αθλητισμό. Τον επόμενο χρόνο άρχισε να προβάλλει και ελληνικές τηλεοπτικές σειρές. Σταδιακά πάντως ο σταθμός έκανε στροφή στην ενημέρωση, λανσάροντας τις πολύωρες ειδήσεις με τα τηλεπαράθυρα. Στα τέλη του 1998, λόγω οικονομικών προβλημάτων, ο σταθμός πωλήθηκε και μετονομάστηκε σε Skai και στις 27 Σεπτεμβρίου 1999 σε Alpha Sky για να καταλήξει στις 25 Οκτωβρίου του ίδιου έτους σε Alpha.

Το 2001 ξεκίνησε η πανελλαδική διανομή αποκωδικοποιητών της ομότιτλης ψηφιακής δορυφορικής πλατφόρμας Alpha Digital που φιλοδοξούσε να ξεπεράσει την Nova δίνοντας μεγάλο βάρος στις αθλητικές μεταδόσεις και προσφέροντας μεγάλα ποσά σε ομάδες προκειμένου να αποχωρήσουν από αυτήν και να αποκτήσει τα δικαιώματα προβολής των αγώνων τους. Ωστόσο η Alpha Digital χρεοκόπησε και έκλεισε έναν χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2002.

Στις 11 Οκτωβρίου 2005, οι παλιές εγκαταστάσεις του σταθμού στην οδό Παύλου Μελά 26 στην περιοχή του Ρέντη στον Πειραιά, καταστράφηκαν από μια πυρκαγιά, μαζί με αρκετό αρχειακό υλικό. Το 2008 ο Alpha TV και ο Alpha 98.9 πωλήθηκαν στον όμιλο RTL. Το 2012 ο όμιλος RTL πούλησε το μερίδιό του στον Δημήτρη Κοντομηνά ο οποίος έχει τον πλήρη έλεγχο του τηλεοπτικού καναλιού και του ραδιοφωνικού σταθμού.

Ο σταθμός διεκδίκησε τηλεοπτική άδεια κατά τη διαδικασία του 2016. Το τελικό ποσό που πρόσφερε ο σταθμός για να αποκτήσει μία άδεια ήταν 61 εκατ. ευρώ χωρίς ωστόσο να το καταφέρει. Στις 30 Οκτωβρίου 2018, ανακοινώθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η αγορά του 50,1% των μετοχών του καναλιού από τον Όμιλο Βαρδινογιάννη (Motor Oil) ο οποίος έχει τον πλήρη έλεγχο του τηλεοπτικού καναλιού και του ραδιοφωνικού σταθμού Alpha.

  • Αντίθετα ο Δημήτρης Κοντομηνάς, κατέχει πλέον το 49,9% του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού.
  • Επίσης η εταιρεία παραγωγής προγραμμάτων του σταθμού, είναι από τότε, η ίδια με του Star Channel (Green Pixel).
  • Στις 29 Νοεμβρίου 2019, η Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη απέκτησε εξ ολοκλήρου τον ραδιοτηλεοπτικό Alpha και τον ομότιτλο ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης έχοντας το 100% των τριών μέσων.

ALPHA σχετικές ειδήσεις:

ΣΕΛΙΔΑ 1 ΑΠΟ 46