Διεθνή

Μινεάπολις: Συνελήφθη ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον Τζορτζ Φλόιντ

Μινεάπολις: Συνελήφθη ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον Τζορτζ Φλόιντ
Μινεάπολις: Μετά από την κατακραυγή στη Μινεάπολις και σε δεκάδες ακόμα πόλεις των ΗΠΑ, ο Ντέρεκ Σοβίν, ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον Τζορτζ Φλόιντ, συνελήφθη.

Μινεάπολις: Χρειάστηκε να καεί -σχεδόν κυριολεκτικά- η Μινεάπολις για να συλληφθεί ο δολοφόνος αστυνομικός του Τζορτζ Φλόιντ, Ντέρεκ Σόβιν. Μέχρι τώρα, οι τέσσερις αστυνομικοί που ήταν παρόντες στη δολοφονία του Φλόιντ είχαν μόνο εκδιωχθεί από την υπηρεσία τους, αλλά δεν τους έχουν κατηγορήσει για τον θάνατό του.

Θυμίζουμε ότι σε βίντεο που έκανε τον γύρο του κόσμου, ο Σόβιν πατούσε για ώρα με το γόνατό του στον λαιμό τον άτυχο Φλόιντ μέχρι που εκείνος δεν άντεξε. Οι γιατροί έδωσαν μάχη να τον επαναφέρουν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Ο Σόβιν, οπαδός του Ντόναλντ Τραμπ και της «λευκής ανωτερότητας», έγινε γνωστό ότι καταγγέλθηκε 18 φορές στο παρελθόν για υπερβολική αστυνομική βία, αλλά μόνο τις δύο από αυτές του είχαν επιβληθεί πειθαρχικά μέτρα.

Σύμφωνα με τα βίντεο – ντοκουμέντο που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, η χρήση αστυνομικής βίας ήταν αδικαιολόγητη, καθώς ο Φλόιντ δεν προέβαλε καμία αντίσταση. Μάλιστα, φώναζε και διαμαρτυρόταν ότι «δεν μπορώ να αναπνεύσω». Το «Ι can’t breathe» είναι το σύνθημα που φωνάζουν οι χιλιάδες διαδηλωτές που συγκρούονται εδώ και δύο νύχτες με την Αστυνομία με αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη και να σταματήσουν οι ρατσιστικές δολοφονίες από τη μεριά των αστυνομικών.

«Λάδι στη φωτιά» από τον Τραμπ

Το βράδυ της Πέμπτης οι διαδηλωτές στη Μινεάπολις εισέβαλαν σε αστυνομικό τμήμα με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών, προσπαθώντας να περιορίσουν τους εξαγριωμένους πολίτες που εισέβαλαν στο κτίριο, έσπασαν τα παράθυρα και κάποιοι προσπάθησαν να το πυρπολήσουν. O πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter αργά το βράδυ της Πέμπτης (ώρα ΗΠΑ) ανέφερε ότι οι διαδηλωτές στη Μινεάπολις είναι «εγκληματίες», προσθέτοντας ότι «αμαυρώνουν τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ» και κατηγόρησε τον δήμαρχο της πόλης για έλλειψη ηγεσίας.

Μάλιστα, στο δεύτερο tweet του απείλησε ότι «όταν αρχίζουν οι λεηλασίες αρχίζουν και οι πυροβολισμοί», φράση που ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις. Σε σημερινό του μήνυμα ανέφερε ότι: «Η Εθνοφρουρά βρίσκεται στο σημείο. Είναι στη Μινεάπολις, πλήρως προετοιμασμένοι. Ο Τζορτζ Φλόιντ δεν πέθανε μάταια. Σεβαστείτε τη μνήμη του».

Συνέλαβαν τον μαύρο ρεπόρτερ του CNN, Ομάρ Χιμένες

Νωρίτερα σήμερα θυμίζουμε ότι πάνοπλοι αστυνομικοί συνέλαβαν τον μαύρο ρεπόρτερ, Ομάρ Χιμένες που μετέδιδε ζωντανά για το CNN τα γεγονότα στην πόλη που έχει ξεσηκωθεί μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Την ώρα της μετάδοσης, ήδη ένας πάνοπλος αστυνομικός τον κρατάει από το ένα χέρι. Στη μέση της μετάδοσης ο άλλος αστυνομικός που στέκεται δίπλα του τον ενημερώνει ότι συλλαμβάνεται. Και τέλος, η σύλληψη του μαύρου δημοσιογράφου από έξι λευκούς αστυνομικούς μεταδίδεται live!

Ο δημοσιογράφος του CNN κάλυπτε τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει στη Μινεάπολις μετά τη δολοφονία του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ κατά τη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς. Η Αστυνομία δεν δικαιολόγησε τη σύλληψη και απομάκρυνε από το σημείο, αφού έβαλε χειροπέδες, τον ρεπόρτερ Ομάρ Χιμένες καθώς και τρία μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου. Ο Αφροαμερικανός ρεπόρτερ μόλις είχε δείξει στην κάμερα τη σύλληψη ενός διαδηλωτή όταν περίπου έξι λευκοί αστυνομικοί τον περικύκλωσαν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments