Διεθνή

Ντόναλντ Τραμπ: Σταματά τις εμπορικές εξαιρέσεις με το Χονγκ Κονγκ

Ντόναλντ Τραμπ: Σταματά τις εμπορικές εξαιρέσεις με το Χονγκ Κονγκ
Ντόναλντ Τραμπ: Τέλος στις εμπορικές εξαιρέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα βάζει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ντόναλντ Τραμπ: Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως ξεκινούν τη διαδικασία τερματισμού των ειδικών εμπορικών εξαιρέσεων που απολάμβανε το Χονγκ Κονγκ από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εντολή του Αμερικανού προέδρου στην κυβέρνησή του, έρχεται σε απάντηση στο σχέδιο της Κίνας να εφαρμόσει έναν νέο νόμο για την ασφάλεια στην πόλη του Χονγκ Κονγκ, το οποίο και έχει προκαλέσει φόβους στη Δύση για περιορισμό των ελευθεριών.

Ο Τραμπ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο, υποστήριξε ότι η Κίνα «δεν τήρησε τον λόγο της» σε ό,τι αφορά την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ.

Χαρακτήρισε μάλιστα «τραγωδία» για τον λαό του Χονγκ Κονγκ, την Κίνα και τον κόσμο όλο τον νέο νόμο, ο οποίος έχει βγάλει και πάλι διαδηλωτές στους δρόμους της πόλης. «Το Χονγκ Κονγκ δεν είναι πλέον αρκετά αυτόνομο για να δικαιολογείται το ειδικό καθεστώς που του είχαμε επιφυλάξει» μετά την επιστροφή του εδάφους αυτού στην Κίνα, σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Η κατάργηση αυτών των εξαιρέσεων θα επηρεάσει το σύνολο των συμφωνιών με το Χονγκ Κονγκ, από εκείνην που αφορά την έκδοση υπόπτων μέχρι τον έλεγχο των εξαγωγών τεχνολογίας διπλής χρήσης, διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν «ελάχιστες εξαιρέσεις».

Τι είναι οι εμπορικές εξαιρέσεις στο Χονκ Κονγκ που αίρει ο Ντόναλντ Τραμπ:

Παρότι το Χονκ Κονγκ αποτελεί μέρος της Κίνας, οι ΗΠΑ την αντιμετωπίζουν σαν μια ξεχωριστή οντότητα, σε ό, τι αφορά τις οικονομικές σχέσεις, εφαρμόζοντας έτσι διαφορετικούς κανονισμούς σε σύγκριση με την υπόλοιπη κινεζική επικράτεια. Οι εξαιρέσεις αυτές, οι οποίες και αίρονται πλέον με εντολή Ντόναλντ Τραμπ, αφορούσαν στους ελέγχους εξαγωγών και το καθεστώς μετανάστευσης.

Οι εξαιρέσεις αυτές προβλέπεται πως ισχύουν μόνο για όσο διάστημα το Χονγκ Κονγκ διαφοροποιείται από την Κίνα, στη βάση της αρχής «μια χώρα, δύο συστήματα», όπως προβλεπόταν και στη συμφωνία ένταξης της πόλης στην χώρα. Ανάμεσα στις διαφοροποιήσεις προβλέπεται η ανεξάρτητη δικαιοσύνη, οι ελευθερίες του Τύπου και του λόγου κα. Το Χονγκ Κονγκ διατηρεί διακριτή σημαία, ολυμπιακή ομάδα και θέση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Ανησυχία σε αμερικανικές επιχειρήσεις από την απόφαση Ντόναλντ Τραμπ:

Ωστόσο, αμερικανικές επιχειρήσεις φαίνεται πως δεν θα υποδεχτούν με θέρμη την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς σχεδόν 300 από αυτές έχουν τη βάση τους στο Χονκ Κονγκ και περισσότερες από 1.300 δραστηριοποιούνται στην κινεζική πόλη. Υπολογίζεται πως περίπου 85.000 Αμερικανοί πολίτες ζουν αυτή τη στιγμή στο Χονκ Κονγκ. Ο Τραμπ γνωστοποίησε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα Κινέζων πολιτών που συνιστούν δυνητικό «κίνδυνο» για την ασφάλεια της χώρας. Η ολομέτωπη επίθεση Ντόναλντ Τραμπ στην Κίνα ξεκίνησε με την ανακοίνωση της απόφασης να αποσυρθεί οριστικά η χώρα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον οποίο κατηγόρησε πως παραπλάνησε τον κόσμο, υπό τις υποδείξεις του Πεκίνου αναφορικά με τον κορωνοϊό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments