Ελλάδα

Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Τι αλλάζει σε μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές

Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Τι αλλάζει σε μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές
Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Αλλαγές έρχονται σε μισθούς, ωράριο και ασφαλιστικές εισφορές με τον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» να τίθεται σε λειτουργία για πέντε μήνες, από 15 Ιουνίου έως 15 Οκτωβρίου.

Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Για πέντε μήνες από 15 Ιουνίου έως 15 Οκτωβρίου τίθεται σε λειτουργία ο μηχανισμός «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», με τον οποίο τίθεται σε εφαρμογή η δυνατότητα του εργοδότη να εφαρμόζει εκ περιτροπής εργασία με επιδότηση μέρους του μισθού από το κράτος.

Η εκ περιτροπής εργασία

Με τη ρύθμιση που κατατέθηκε την Παρασκευή (29/5) στη Βουλή, μέσω της εκ περιτροπής εργασίας ο εργοδότης (που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ) θα μπορεί να μειώνει το χρόνο εργασίας κατά 50% είτε για μέρος είτε για το σύνολο του προσωπικού της επιχείρησης, καταβάλλοντας το 50% του μισθού.

Από το υπόλοιπο 50% του μισθού το κράτος θα καταβάλλει στον εργαζόμενο το 60%, γεγονός που οδηγεί σε μείωση του συνολικού κατά 20% σε σχέση με την αμοιβή που δικαιούνταν ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση πριν από την πανδημία. Εάν ο μισθός υπολείπεται του κατώτατου, το κράτος θα αναπληρώνει τη διαφορά, ώστε στην τσέπη του εργαζόμενου να φθάνουν τα 650 ευρώ μεικτά.

Τι αλλάζει στις ασφαλιστικές εισφορές;

Σε ό,τι αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων αυτές θα καλύπτονται εξ’ ολοκλήρου από τον εργοδότη, επί του ονομαστικού μισθού των εργαζομένων.

Μάλιστα, από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου, καταργείται η δυνατότητα του εργοδότη να θέτει με διευθυντικό δικαίωμα το προσωπικό του στη διαδικασία ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης (αναστολή σύμβασης), καθώς κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε ως αντικίνητρο για την εφαρμογή του μηχανισμού.

Είναι άξιο αναφοράς πως η μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό, για το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις-εργοδότες κάνουν χρήση του μέτρου. Η ρύθμιση θα εφαρμόζεται μόνο σε εργαζομένους που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης.

Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής;

Δικαίωμα συμμετοχής στον πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έχουν όλες οι επιχειρήσεις, συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), υπό τις εξής προϋποθέσεις:

(α) Επιχειρήσεις – εργοδότες που υποχρεούνται σε υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ πρέπει να παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών ΦΠΑ (κωδικός 312 περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ), σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς, ανάλογα με τον μήνα ένταξής τους στη ρύθμιση και το είδος των φορολογικών βιβλίων.

β) Οι επιχειρήσεις – εργοδότες, που δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ ή απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, πρέπει να παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον των ακαθάριστων εσόδων (κωδικός 047 δήλωσης Ε3), σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς, ανάλογα με τον μήνα ένταξης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments