Ελλάδα

Τουρκία: Ετοιμάζει έρευνες πετρελαίου κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη

Τουρκία: Ετοιμάζει έρευνες πετρελαίου κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη
Τουρκία: Ετοιμάζει έρευνες πετρελαίου στα έξι μίλια κοντά σε ελληνικά νησιά.

Τουρκία: Οι προκλήσεις δεν έχουν τέλος, με τη γειτονική χώρα να ετοιμάζει έρευνες πετρελαίου κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας της τουρκικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, δημοσιεύτηκαν επτά αιτήματα τουρκικής εταιρείας πετρελαίου προς τη γενική διεύθυνση μεταλλίων και πετρελαίου της Τουρκίας, αιτούμενη να πραγματοποιήσει έρευνες πετρελαίου κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη.

Κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη οι έρευνες

Η τουρκική εταιρεία κατέθεσε αίτημα στο τουρκικό κράτος για να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται, σύμφωνα με την Τουρκία, εντός της υφαλοκρηπίδας της, αλλά… δεν είναι. Οι περιοχές αυτές είναι βορειανατολικά της Ρόδου, ανατολικά της Ρόδου, ανατολικά της Καρπάθου, νοτιοανατολικά της Καρπάθου, ανατολικά της Κρήτης και νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ που μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης, με αυτή τη κίνηση δεν αναγνωρίζει καμιά ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά είναι σημαντικό πως προς το παρόν δεν έχει δοθεί σχετική άδεια. Η λεπτομέρεια στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι πως η εταιρεία ζητά να φτάσει να κάνει έρευνες μέχρι και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 μίλια.

Σημειώνεται πως ο χάρτης που παρουσιάζεται δεν έχει καμία σχέση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, του οποίου τα σημεία δεν περιλαμβάνονται.

Οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες

Οι επιπτώσεις του τουρκολιβυκού μνημονίου παίρνουν «σάρκα και οστά» πλέον και η ελληνική κυριαρχία δέχεται άμεσες απειλές από την περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου μέχρι και νότια της Κρήτης. Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προκαλεί με τέτοιες κινήσεις που αφορούν στα ελληνικά εδάφη.

Όμως, η γειτονική χώρα πυροδοτεί εκ νέου ένταση με την Αθήνα, αυτή τη φορά, με αφορμή έρευνες πετρελαίου κοντά σε ελληνικά νησιά. Οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες, σύμφωνα με το pentapostagma, καθώς οι προκλήσεις της Τουρκίας θα ενταθούν. Η προσοχή της στρατιωτικής ηγεσίας βρίσκεται ανάμεσα σε Κρήτη και Λιβύη, καθώς η Άγκυρα εντείνει τη βοήθεια προς την Τρίπολη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments