Διεθνή

Ερντογάν: Ζήτησε να γίνει τζαμί στην… Αθήνα – «Η Αγιά Σοφιά έγινε τζαμί ως δικαίωμα της Άλωσης»

Ερντογάν: Ζήτησε να γίνει τζαμί στην… Αθήνα – «Η Αγιά Σοφιά έγινε τζαμί ως δικαίωμα της Άλωσης»
Ερντογάν: «Κοιτάξτε σήμερα στην Αθήνα δεν έχουμε ένα δικό μας τζαμί. Όλα έγιναν ένα με το έδαφος.Όμως εμείς στην Κωνσταντινούπολη δεν κάναμε κάτι τέτοιο. Μόνο με την εικόνα αυτή βλέπουμε το μεγαλείο των προγόνων μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερντογάν:  Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν προζώρησε σε νέο παραλήρημα το βράδυ της Παρασκευής με προκλητικές δηλώσεις. Με αφορμή την προσευχή στην Αγιά Σοφιά, στο πλαίσιο των “εορτασμών” για την 567η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης σε ομιλία του σε εγκαίνια νοσοκομείου, ο πρόεδρος της Τουρκίας απάντησε στις αντιδράσεις τις ελληνικής κυβέρνησης και μάλιστα εξέφρασε το αίτημα του για τζαμί στην Αθήνα.

“O Mωάμεθ Β’ ο Πορθητής όταν μπήκε στην Πόλη δεν τον υποδέχθηκαν ως κατακτητή, αλλά ως σωτήρα, που τον περίμεναν. Η Αγία Σοφία αντί να κατεδαφιστεί με ένα θρησκευτικό μίσος, καλλωπίστηκε περισσότερο και ως δικαίωμα Άλωσης προσφέρθηκε στους Μουσουλμάνους. Δεν άγγιξαν άλλα θρησκευτικά μνημεία και αφέθηκαν να υπάρχουν αναποκρινόμενα στις ανάγκες. Όμως σε σημεία που αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε πριν από έναν αιώνα, τα θρησκευτικά μας μνημεία και σύμβολα μας εξαφανίστηκαν. Κοιτάξτε σήμερα στην Αθήνα δεν έχουμε ένα δικό μας τζαμί. Όλα έγιναν ένα με το έδαφος.Όμως εμείς στην Κωνσταντινούπολη δεν κάναμε κάτι τέτοιο. Μόνο με την εικόνα αυτή βλέπουμε το μεγαλείο των προγόνων μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Χαμένος» ο Ερντογάν στις εκλογές σε περίπτωση που διεξάγονταν τώρα

Ωστόσο, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει πως ο Εκρέμ Ιμάμογλου προτιμάται για τη θέση του προέδρου σε σχέση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εφόσον διεξάγονταν κοινοβουλευτικές εκλογές σήμερα στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Eurasia Research, η οποία πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε δείγμα 2.460 ατόμων σε όλη την Τουρκία από 20 μέχρι και 23 Μαΐου, στην περίπτωση που διεξάγονταν κοινοβουλευτικές εκλογές σήμερα στην εν λόγω χώρα, μόνο τέσσερα πολιτικά κόμματα θα ξεπερνούσαν το εκλογικό όριο του 10% και πρόεδρος θα ήταν ο Εκρέμ Ιμάμογλου με 45,5%. Μάλιστα, στην ερώτηση αν ο λαός θα ψήφιζε ξανά τον νυν πρόεδρο, το 46,9% των ερωτηθέντων απάντησε «όχι»!

Για πρώτη φορά ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης έρχεται πρώτος στις προτιμήσεις των Τούρκων για πρόεδρος της χώρας ενώ ο Ερντογάν δεύτερος, με τα αποτελέσματα να είναι ανατρεπτικά. Παρόλο που η κυβέρνηση επιμένει ότι οι πρόωρες εκλογές δεν βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη μέχρι τις επόμενες προγραμματισμένες κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές το 2023, αναλυτές στην Τουρκία επισημαίνουν ότι λόγω της κλιμακούμενης οικονομικής ύφεσης, αυξάνεται η πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments