Εκρέμ Ιμάμογλου

Εκρέμ Ιμάμογλου
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου είναι Τούρκος πολιτικός και εκλεγμένος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, μετά την υποστήριξη του CHP στις τουρκικές δημοτικές εκλογές του 2019.

Ο Ιμάμογλου γεννήθηκε το 1970 στην πόλη Πλάτανα (σημερινό Ακτσααμπάτ) του νομού Τραπεζούντας της Τουρκίας. Αποφοίτησε από το λύκειο της πόλης και από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, από όπου έλαβε πτυχίο στην διοίκηση επιχειρήσεων και μεταπτυχιακό στην διαχείριση ανθρώπινων πόρων. Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε στην οικογενειακή κατασκευαστική εταιρεία, ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.

Ως μαθητής, έπαιζε ποδόσφαιρο σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Εργάστηκε ως μάνατζερ στην ποδοσφαιρική ομάδα αλλά και στην ομάδα μπάσκετ της Τραπεζούντας. Το 2008 έγινε μέλος στο ρεπουμπλικανικό κόμμα. Συγκέντρωσε το 50.44% των ψήφων στις τουρκικές δημοτικές εκλογές του 2014 και εξελέγη δήμαρχος του Μπεϊλικντουζού.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου υπήρξε υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές στον δήμο της Κωνσταντινούπολης στις 31 Μαρτίου του 2019, όπου και επικράτησε με 4.169.765 ψήφους έναντι 4.156.036 που έλαβε ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, διαφορά μόλις 13.729 ψήφων. Μετά από επανακαταμέτρηση των ψήφων από το αίτημα του κόμματος του Ερντογάν AKP.

Στις 19 Απριλίου του 2019, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK) αποφάσισε να επαναληφθούν οι εκλογές με παρότρυνση του κυβερνώντος κόμματος AKP. Οι επαναληπτικές εκλογές έγιναν στις 23 Ιουνίου του 2019. Το κόμμα της αντιπολίτευσης CHP κατήγγειλε την απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) να διεξαχθούν νέες δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, κατόπιν αιτήματος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «Ξεκάθαρη δικτατορία».

Εκλογές Ιουνίου 2019

  • Στις 23 Ιουνίου 2019 έλαβαν χώρα οι επαναληπτικές εκλογές για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, όπου ο Ε. Ιμάμογλου επικράτησε για δεύτερη φορά με ποσοστό 54,03% των ψήφων.
  • Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν, ηττάται για δεύτερη φορά στην ψηφοφορία με ποσοστό 45,09%. Η διαφορά ψήφων ανήλθε σε 777.000.
  • Ο Εκρέμ Ιμάμογλου εμφανίζεται νικητής σε 28 από τις 39 γειτονιές της Κωνσταντινούπολης. Στα τέλη Μαρτίου, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης αναδεικνυόταν νικητής σε 16 από αυτές. Αντίστοιχα, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ έχασε 13 περιφέρειες σε σύγκριση με τις εκλογές του Μαρτίου.

Στην Μπεσίκτας, ο Ιμάμογλου εξασφάλισε ποσοστό 83%, ενώ κατέγραψε ποσοστά 81% και 79% σε δύο ακόμη γειτονιές της Κωνσταντινούπολης. Είναι ενδεικτικό πως ενώ ο Μπιναλί Γιλντιρίμ έχασε τουλάχιστον 230.000 ψήφους, σε σύγκριση με την εκλογική αναμέτρηση του Μαρτίου, ο Εκρέμ Ιμάμογλου κέρδισε περίπου 630.000, αυξάνοντας το ποσοστό του κατά κατά 5,2%.

Εκρέμ Ιμάμογλου σχετικές ειδήσεις: