Ελλάδα

Με εναέρια μέσα και ζώνες πυρασφάλειας η μάχη των πυροσβεστών για αυτό το καλοκαίρι

Με εναέρια μέσα και ζώνες πυρασφάλειας η μάχη των πυροσβεστών για αυτό το καλοκαίρι
Φέτος ήδη έχουν κλείσει συμφωνίες για την ενοικίαση συνολικά 20 ελικοπτέρων (οκτώ βαρέος και 12 μεσαίου τύπου) ενώ θα είναι διαθέσιμα συνολικά 15 πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Έντονη είναι η ανησυχία για καταστροφικές πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της χώρας αυτό το καλοκαίρι, στους υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής αλλά και στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και αυτό γιατί σύμφωνα με στοιχεία από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία το μικρό ποσοστό χιονιού που έπεσε φέτος σε συνδυασμό με τις πολλές βροχές, αύξησαν τη βλάστηση γεγονός που εντείνει την ανησυχία ότι ένα ξηρό και θερμό καλοκαίρι που είναι προ των πυλών ίσως σταθεί εύφορο για καταστροφικές και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές.

Για το λόγο αυτό η Πυροσβεστική σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία διαμορφώνει το σχέδιο της πυρασφάλειας για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε τραγωδία όπως είχε γίνει τον Ιούλιο του 2018 στο Μάτι, ή παλαιότερα το 2007 στην Ηλεία. Και όπως επισημαίνουν στελέχη της Πυροσβεστικής φέτος ο μηχανισμός είναι πιο έτοιμος από κάθε άλλη φορά.

Εκείνο που θεωρείται ενθαρρυντικό όπως είχε αναφέρει και η εφημερίδα Βήμα είναι ότι αυτή τη χρονιά  έχουν κλείσει συμφωνίες για την ενοικίαση συνολικά 20 ελικοπτέρων (οκτώ βαρέος και 12 μεσαίου τύπου) ενώ θα είναι διαθέσιμα συνολικά 15 πυροσβεστικά αεροπλάνα, πολλά από τα οποία συντηρήθηκαν στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, ενώ υπήρξαν και επισκευές σε κινητήρες σε νέα αμερικανική εταιρεία. Επιπλέον θα υπάρξει ενίσχυση  της Πυροσβεστικής με την πρόσληψη 1.300 εποχικών πυροσβεστών.

Συνολικά και όπως φαίνεται και στο μοναδικό infographic του pagenews.gr,  η διαθεσιμότητα του εναέριου στόλου για την εφετινή αντιπυρική περίοδο έχει ως εξής: 9 αεροσκάφη τύπου Canadair CL215 της Πολεμικής Αεροπορίας, 5 αεροσκάφη τύπου Canadair CL415 της Π.Α., 19 αεροσκάφη τύπου PZL της Π.Α., 2 ελικόπτερα Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος, 3 ελικόπτερα B/K του Π.Σ., 3 ελικόπτερα τύπου CΗ47 (Chinook) του Στρατού Ξηράς, καθώς και 8 βαρέος τύπου και 12 μεσαίου τύπου μισθωμένα ελικόπτερα, όπως προαναφέραμε.

Επίσης, 126 νέα πυροσβεστικά οχήματα μπαίνουν στον μηχανισμό δασοπυρόσβεσης, ενώ ήδη τα 83 οχήματα έχουν παραληφθεί και αναμένονται έως τον Ιούνιο να έχουν παραληφθεί τα υπόλοιπα. Παράλληλα σε συνεργασία με τους δήμους και τις περιφέρειες σχεδιάζονται και νέες αντιπυρικές ζώνες, ενώ θα ελέγχονται και οι υπάρχουσες ώστε να καθαριστούν για να είναι έτοιμες σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς έχει τονίσει στους αρμόδιους φορείς πως οποιαδήποτε πυρκαγιά ξεσπάσει θα πρέπει να υπάρχει άμεση επέμβαση και άμεση κατάσβεση χωρίς να κινδυνέψουν ζωές και περιουσίες. Άλλωστε από πέρυσι ο κ. Χαρδαλιάς είχε δείξει την ετοιμότητά του και το πόσο γρήγορα ενεργούσε όταν σε κάθε πυρκαγιά από την πιο μικρή εως τις πιο επικίνδυνες βρισκόταν στον τόπο εκδήλωσής τους και ενημερωνόταν αλλά και συμμετείχε στο σχεδιασμό κατάσβεσής τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments