Τσαβδαρίδης: Σχέδιο ενίσχυσης της ελληνικής βιομηχανίας – Στο τραπέζι κίνητρα για τα γεωργικά μηχανήματα
Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Τσαβδαρίδης: Σχέδιο ενίσχυσης της ελληνικής βιομηχανίας – Στο τραπέζι κίνητρα για τα γεωργικά μηχανήματα
Την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας και την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής έθεσε στο επίκεντρο ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για τη Βιομηχανία, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, κατά τη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε με αντιπροσωπεία της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ).
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2026, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας, κ. Κρητικού, και εκπροσώπων του παραγωγικού κλάδου.
Στο τραπέζι βρέθηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής κατασκευής γεωργικών μηχανημάτων, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και οι δυνατότητες αξιοποίησης εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων για παραγωγικές επενδύσεις.
Το ενδιαφέρον της συζήτησης δεν περιορίζεται στον συγκεκριμένο κλάδο. Αγγίζει ένα ευρύτερο ζήτημα της ελληνικής οικονομίας: πώς μπορεί η χώρα να ενισχύσει την εγχώρια βιομηχανική παραγωγή, να δημιουργήσει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και να περιορίσει την εξάρτησή της από εισαγόμενα προϊόντα και εξοπλισμό.
Τσαβδαρίδης: Προτεραιότητα η ελληνική βιομηχανία και μεταποίηση
Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης επεσήμανε ότι η ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας και της μεταποίησης αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της αναπτυξιακής πολιτικής του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Η κατεύθυνση αυτή εντάσσεται στον σχεδιασμό του υπουργείου υπό τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, με έμφαση στις παραγωγικές επενδύσεις, στην ανταγωνιστικότητα και στην ενδυνάμωση της παραγωγικής βάσης της χώρας.
Το πολιτικό ζητούμενο είναι η ελληνική οικονομία να στηρίζεται περισσότερο σε δραστηριότητες που παράγουν προϊόντα, τεχνογνωσία και εξειδικευμένες θέσεις εργασίας.
Η κατασκευή γεωργικών μηχανημάτων αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα βιομηχανικής δραστηριότητας που συνδέει τη μεταποίηση με τον πρωτογενή τομέα.
Από τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν οι αγρότες έως τις τεχνολογικές λύσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας, ο συγκεκριμένος κλάδος μπορεί να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωργίας.
Ελληνικά γεωργικά μηχανήματα: Η μάχη για περισσότερη εγχώρια παραγωγή
Ένα από τα βασικά θέματα της συνάντησης ήταν οι δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγικής βάσης.
Η ελληνική κατασκευή γεωργικών μηχανημάτων δραστηριοποιείται σε μια αγορά όπου η τεχνολογική εξέλιξη, το κόστος παραγωγής και ο διεθνής ανταγωνισμός δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις.
Για τις ελληνικές επιχειρήσεις, η δυνατότητα επένδυσης σε σύγχρονο εξοπλισμό, νέες παραγωγικές διαδικασίες και καινοτόμα προϊόντα μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα ανάπτυξης.
Ταυτόχρονα, η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετες ευκαιρίες για προμηθευτές, τεχνικές ειδικότητες και μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις.
Η συζήτηση στο Υπουργείο Ανάπτυξης επικεντρώθηκε ακριβώς στη διαμόρφωση συνθηκών που θα επιτρέψουν στον κλάδο να αξιοποιήσει αποτελεσματικότερα τις παραγωγικές του δυνατότητες.
Χρηματοδοτήσεις και επενδυτικά κίνητρα στο τραπέζι
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην αξιοποίηση των εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.
Στόχος είναι οι διαθέσιμοι πόροι να μπορούν, μέσα στο πλαίσιο του εθνικού και ενωσιακού δικαίου, να συμβάλλουν στην ενίσχυση της ελληνικής και ευρωπαϊκής παραγωγής.
Η συζήτηση αφορά ένα κρίσιμο ζήτημα για τη βιομηχανία: την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση που μπορεί να στηρίξει τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση της παραγωγής τους.
Οι εκπρόσωποι της ΕΚΑΓΕΜ παρουσίασαν προτάσεις για επενδυτικά κίνητρα και θεσμικές παρεμβάσεις.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου, οι προτάσεις αυτές αποσκοπούν στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και στη δημιουργία νέων ευκαιριών για τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου.
Δεν ανακοινώθηκε, πάντως, συγκεκριμένο νέο πρόγραμμα επιδότησης ή οριστικό πακέτο κινήτρων. Οι προτάσεις θα εξεταστούν στο πλαίσιο της συνέχισης του θεσμικού διαλόγου.
Οι προτάσεις της ΕΚΑΓΕΜ και το μήνυμα προς την κυβέρνηση
Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά της ΕΚΑΓΕΜ η πρόεδρος, κ. Εμμανουηλίδου, η Α΄ αντιπρόεδρος, κ. Γεωργαντή, καθώς και τα μέλη κ. Μανουηλίδου και κ. Αυσαρίδης.
Οι εκπρόσωποι της Ένωσης ανέδειξαν τις ανάγκες των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή γεωργικών μηχανημάτων.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν η ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας, η αξιοποίηση χρηματοδοτικών δυνατοτήτων και οι θεσμικές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να διευκολύνουν τις επιχειρηματικές επενδύσεις.
Η συζήτηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η ελληνική βιομηχανία καλείται να ανταποκριθεί σε ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, με αυξημένες απαιτήσεις για τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και αποδοτικότερη παραγωγή.
Για τον κλάδο των γεωργικών μηχανημάτων, η ανάπτυξη νέων προϊόντων και η ενίσχυση της παραγωγής μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά προς τις ανάγκες εκσυγχρονισμού της ελληνικής αγροτικής οικονομίας.
Από το εργοστάσιο στο χωράφι: Γιατί η συμφωνία στόχων έχει σημασία
Η σχέση βιομηχανίας και πρωτογενούς τομέα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.
Η αύξηση της παραγωγικότητας στη γεωργία εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από την πρόσβαση σε κατάλληλα μηχανήματα και σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις.
Αντίστοιχα, η ελληνική βιομηχανία χρειάζεται επενδύσεις, εξειδικευμένο προσωπικό και δυνατότητα πρόσβασης σε νέες αγορές.
Η ανάπτυξη της εγχώριας κατασκευής γεωργικών μηχανημάτων θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ισχυρότερη σύνδεση ανάμεσα στους δύο τομείς.
Για την ελληνική οικονομία, μια τέτοια προοπτική αφορά όχι μόνο την παραγωγή περισσότερων προϊόντων, αλλά και τη διατήρηση μεγαλύτερου μέρους της οικονομικής αξίας μέσα στη χώρα.
Αυτή είναι και η ευρύτερη αναπτυξιακή διάσταση των παρεμβάσεων που συζητήθηκαν.
Το πολιτικό στοίχημα Θεοδωρικάκου – Τσαβδαρίδη
Η συνάντηση εντάσσεται στην πολιτική προτεραιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης για την ενίσχυση της βιομηχανίας και της μεταποίησης.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός Λάζαρος Τσαβδαρίδης καλούνται να συνδέσουν τα διαθέσιμα επενδυτικά εργαλεία με τις πραγματικές ανάγκες των παραγωγικών επιχειρήσεων.
Η συγκεκριμένη προσέγγιση δίνει έμφαση στη δημιουργία παραγωγικών δυνατοτήτων και όχι αποκλειστικά στην τόνωση της κατανάλωσης.
Για να έχει μετρήσιμα αποτελέσματα, θα απαιτηθούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις, σαφείς όροι χρηματοδότησης και αποτελεσματική εφαρμογή.
Η πολιτική σημασία της συνάντησης βρίσκεται στο ότι οι εκπρόσωποι ενός εξειδικευμένου μεταποιητικού κλάδου παρουσίασαν απευθείας τις προτάσεις τους στην πολιτική ηγεσία που είναι αρμόδια για τη βιομηχανία.
Ποιοτικές θέσεις εργασίας και ισχυρότερη ανταγωνιστικότητα
Η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας αποτέλεσε επίσης βασικό αντικείμενο της συζήτησης.
Η βιομηχανική παραγωγή συνδέεται με την απασχόληση τεχνικών, μηχανικών, εξειδικευμένων εργαζομένων και στελεχών που δραστηριοποιούνται στην έρευνα, στην παραγωγή και στην εμπορική ανάπτυξη.
Η ενίσχυση των επενδύσεων μπορεί να δημιουργήσει νέες ανάγκες για εξειδικευμένο προσωπικό, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να επεκτείνουν ουσιαστικά τη δραστηριότητά τους.
Η ανταγωνιστικότητα δεν αφορά μόνο την τιμή των προϊόντων.
Συνδέεται επίσης με την ποιότητα, την τεχνολογική εξέλιξη, την αξιοπιστία και τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς.
Η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων με παραγωγικό προσανατολισμό μπορεί να συμβάλει σε αυτούς τους στόχους, εφόσον συνοδευτεί από κατάλληλο σχεδιασμό και αξιολόγηση.
Συνεχίζεται ο διάλογος – Τι αναμένεται από εδώ και πέρα
Στο τέλος της συνάντησης συμφωνήθηκε η συνέχιση του θεσμικού διαλόγου ανάμεσα στο Υπουργείο Ανάπτυξης και την ΕΚΑΓΕΜ.
Στόχος είναι να εξεταστούν οι προτάσεις που κατατέθηκαν και να αναζητηθούν εφαρμόσιμες λύσεις για την ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής.
Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μιας διαδικασίας περαιτέρω επεξεργασίας των αιτημάτων του κλάδου, χωρίς να προεξοφλεί συγκεκριμένες κυβερνητικές αποφάσεις.
Το επόμενο βήμα θα είναι να αποσαφηνιστεί ποιες παρεμβάσεις μπορούν να υλοποιηθούν, με ποια χρηματοδοτικά εργαλεία και σε ποιο χρονικό πλαίσιο.
Για τον Λάζαρο Τσαβδαρίδη, η συνάντηση με τους κατασκευαστές γεωργικών μηχανημάτων αναδεικνύει μια βασική προτεραιότητα του χαρτοφυλακίου του: τη σύνδεση της αναπτυξιακής πολιτικής με την πραγματική ελληνική παραγωγή.
Το ζητούμενο πλέον είναι ο θεσμικός διάλογος να οδηγήσει σε συγκεκριμένες λύσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα, τις επενδύσεις και την απασχόληση.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο