Άποψη

Ο Ερντογάν καθορίζει τις εξελίξεις;

Ο Ερντογάν καθορίζει τις εξελίξεις;
Την στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητας σχολιάζει ο Σπύρος Γκουτζάνης μέσω του προσωπικού του blog στο pagenews.gr.

Η πολιτική του κατευνασμού που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση έναντι της Τουρκίας δεν είχε αποτέλεσμα, όπως πολλοί είχαν προβλέψει αλλά όχι το επιτελικό κράτος, ούτε τον κατευνασμό, ούτε την αποτροπή. Αντιθέτως το μόνο βέβαιο είναι ότι η Τουρκία έχει αποθρασυνθεί, η απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων είναι στον Ερντογάν, ο οποίος μπορεί να καθορίσει ακόμη και τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο.

Η Τουρκία είχε επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα των έξι μιλίων, αλλά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τις οποίες με το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης επιχειρεί να αρπάξει. Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε τώρα, μετά την δημοσιοποίηση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης της αίτησης της κρατικής εταιρείας πετρελαίων ΤΡΑΟ προς το αρμόδιο υπουργείο για σεισμικές έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο Ερντογάν μπορεί να στείλει το Ούρουτς Ρεις ή το Μπαρμπαρός για να κάνουν σεισμικές έρευνες πέρα από τα έξι ναυτικά μίλια, αλλά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και φυσικά δεν θα τα στείλει μόνα τους για να τα πάρει ο άνεμος αλλά συνοδευόμενα από μερικές φρεγάτες. Έχει προετοιμαστεί, έχει κάνει την Συμφωνία με την Λιβύη, έχει προειδοποιήσει την Ελλάδα και την διεθνή κοινότητα.

Όπως ανέφερε μέσα στην απειρία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, “έχουμε κάποιους, αρκετούς θα έλεγα συμμάχους”, μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων. Άρα κάποιοι, ίσως λιγότεροι δεν έχουν πεισθεί για το ελληνικό δίκαιο και προφανώς λένε το πάγιο: βρείτε τα με την Τουρκία. Τι θα κάνει σε αυτή την περίπτωση που δυστυχώς δεν είναι πλέον ένα ενδεχόμενο αλλά μία βάσιμη πιθανότητα η ελληνική κυβέρνηση; Θα προκαλέσει θερμό επεισόδιο; Κατ αρχήν θα προειδοποιήσει, θα προκαλέσει παρέμβαση των καλοθελητών “συμμάχων” και θα αναγκαστεί για να αποφύγει την πολεμική αναμέτρηση να συμφωνήσει σε εφ όλης της ύλης διάλογο με την Τουρκία ή παραπομπή στην Χάγη με βάση την τουρκική ατζέντα. Εφόσον ο Ερντογάν θελήσει να παίξει το δικό του παιχνίδι μέχρι τα άκρα, η εξέλιξη είναι μοιραία. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν το αντέχει καμία ελληνική κυβέρνηση γιατί θα οδηγήσει σε εγκατάλειψη κυριαρχικών δικαιώματα της χώρας. Και πολύ περισσότερο δεν το αντέχει η “πατριωτική δεξιά” της ΝΔ όσο κι αν απλώς παρακολουθούν τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών να κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο χωρίς να μιλάνε για να μην δώσουν πόντους στην αντιπολίτευση.

Μέχρι πριν από λίγο καιρό η ελληνική κυβέρνηση είχε διάφορες επιλογές που της είχαν προτείνει αναλυτές και αρθρογράφοι ακόμη και βουλευτές της: να ανακηρύξει την δική μας ΑΟΖ, να κάνει κινήσεις στην Λιβύη κλπ. Είναι αμφίβολο εάν τώρα μπορούν να αποδώσουν. Είναι η ώρα να προειδοποιήσει ότι έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα συνιστούν casus belli. Σε λίγο είναι αμφίβολο εάν ακόμη και αυτό θα είναι αποτελεσματικό. Στην δύσκολη θέση που βρίσκεται η χώρα, οικονομικά αποδυναμωμένη και εσωτερικά διχασμένη (γιατί δεν μπορεί επί σειρά ετών να στρέφεσαι ενάντια στην μισή κοινωνία με το πρόσχημα του ΣΥΡΙΖΑ και να νομίζεις ότι έχεις ενότητα), κινδυνεύει η κυβέρνηση να υποχωρήσει από τα κυριαρχικά δικαιώματα δίχως να πέσει τουφεκιά…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments