Ελλάδα

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Οι επιβάτες επιστρέφουν στα ΜΜΜ

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Οι επιβάτες επιστρέφουν στα ΜΜΜ
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Το άνοιγμα όλο και περισσότερων επιχειρήσεων έφερε και αύξηση στο στην κίνηση των ΜΜΜ.

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:  Αύξηση της τάξεως του 13,94% σημειώθηκε στην επιβατική κίνηση των μέσων μαζικής μεταφοράς την περασμένη Δευτέρα 1 Ιουνίου, πέμπτη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων για την πρόληψη του κορονοϊού, σε σχέση με την Δευτέρα 25 Μαΐου 2020. Οι επικυρώσεις εισιτηρίων έφτασαν τις 931.876 σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΑ, το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης προχθές Τρίτη 2 Ιουνίου στις επικυρώσεις εισιτηρίων σε όλα τα συγκοινωνιακά μέσα του ΟΑΣΑ σε σχέση με την Τρίτη της περασμένης εβδομάδας 26 Μαΐου, κινήθηκε στα επίπεδα του 28%. Πιο αναλυτικά, συγκρίνοντας τα στοιχεία των επικυρώσεων της Δευτέρας 1ης Ιουνίου με τις επικυρώσεις της Δευτέρας 4ης Μαΐου (πρώτη ημέρα άρσης των περιοριστικών μέτρων) το ποσοστό αύξησης ανέρχεται σε 104%. Ωστόσο, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019 οι επικυρώσεις εισιτηρίων παραμένουν μειωμένες σχεδόν κατά 50%.

Αναλυτικά, την Δευτέρα 1 Ιουνίου οι επικυρώσεις σε όλα τα μέσα μεταφοράς του ΟΑΣΑ ήταν 931.876, αντίστοιχα την Δευτέρα 25 Μαΐου οι επικυρώσεις σε όλα τα μέσα μεταφοράς του ΟΑΣΑ ήταν 817.900. Την Τρίτη 2 Ιουνίου οι επικυρώσεις σε όλα τα μέσα μεταφοράς του ΟΑΣΑ ήταν 997.061, ενώ την Τρίτη 26 Μαΐου οι επικυρώσεις σε όλα τα μέσα μεταφοράς του ΟΑΣΑ ήταν 776.915. Τέλος, την Δευτέρα 4 Μαΐου οι επικυρώσεις σε όλα τα μέσα μεταφοράς του ΟΑΣΑ έφτασαν τις 457.574.

Η μείωση του ΦΠΑ έφερε φέρνει φτηνότερο εισιτήριο

Σήμερα, ένα εισιτήριο αστικών συγκοινωνιών κοστίζει 1,40 ευρώ και επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24%. Με τη μετάταξη σε ΦΠΑ 13%, η τιμή του θα πρέπει να πέσει στα 1,28 ευρώ κι αυτό σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος που χρησιμοποιεί π.χ. το μετρό για 25 ημέρες το μήνα, γλιτώνει συνολικά 6 ευρώ για τη διαδρομή σπίτι- εργασία. Είναι προφανές ότι οι διαδρομές είναι περισσότερες, το όφελος είναι μεγαλύτερο.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα για τα υπόλοιπα μεταφορικά μέσα, που «ακουμπάνε» στο τουριστικό «πακέτο»:

  • Ένα εισιτήριο λεωφορείου για Θεσσαλονίκη κοστίζει 59 ευρώ, μετ’ επιστροφής και 39 ευρώ για απλή μετάβαση. Με το μειωμένο ΦΠΑ, οι τιμές θα πρέπει να διαμορφωθούν στα 54 ευρώ και 36 ευρώ αντιστοίχως. Αν πάλι επιθυμεί κανείς να ταξιδέψει με τρένο προς τη Θεσσαλονίκη, το κόστος σήμερα είναι 55 ευρώ και θα πρέπει να μειωθεί στα 50 ευρώ.
  • Για μια απλή μετάβαση οδικώς στην Πάτρα, το εισιτήριο κοστίζει 20,70 ευρώ και με το μειωμένο ΦΠΑ θα πρέπει να περιοριστεί στα 18,86 ευρώ.
  • Για να μεταβεί κανείς στις Σπέτσες με πλοίο κλειστού τύπου, θα πρέπει να πληρώσει 42,50 ευρώ. Με το μειωμένο ΦΠΑ, η τιμή θα πρέπει να περιοριστεί στα 38,73 ευρώ
  • Για το ακτοπλοϊκό ταξίδι προς Μυτιλήνη, με θέση αεροπορικού τύπου, το εισιτήριο κοστίζει 54 ευρώ. Από την 1η Ιουνίου θα πρέπει να πέσει στα 49,20 ευρώ
  • Αν θελήσει κάποιος να μεταβεί αεροπορικώς στο Ηράκλειο και να επιστρέψει με τον ίδιο τρόπο, η τιμή του εισιτηρίου διαμορφώνεται στα 123 ευρώ (αν και οι τιμές «παίζουν» ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και το χρόνο της κράτησης). Από τον επόμενο μήνα, το ίδιο εισιτήριο θα πρέπει να κοστίζει 112 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments