Διεθνή

Samsung: Ένταλμα σύλληψης για τον ζάμπλουτο αντιπρόεδρο της εταιρείας

Samsung: Ένταλμα σύλληψης για τον ζάμπλουτο αντιπρόεδρο της εταιρείας
Samsung: Ένταλμα σύλληψης βγήκε για τον δισεκατομμυριούχο αντιπρόεδρο της εταιρείας, Τζέι Γ. Λι.

Να πάει στη φυλακή για 12 χρόνια κινδυνεύει ο ζάμπλουτος αντιπρόεδρος της Samsung, Τζέι Γ. Λι. Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, που σήμερα είναι 51 ετών, κινδυνεύει να φυλακιστεί μετά από την έκδοση εντάλματος σύλληψης από την τοπική υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος της Σεούλ στη Νότια Κορέα.

Ο πανίσχυρος επιχειρηματίας ήταν φίλος του Στιβ Τζομπς της Apple και διαθέτει προσωπική περιουσία 6,3 δισ. δολαρίων. Ο Τζέι Γ. Λι είναι αντιπρόεδρος της Samsung, επί της ουσίας όμως είναι ο άνθρωπος που διοικεί τον νοτιοκορεατικό κολοσσό, καθώς από το 2014 αντικαθιστά τον ασθενή πατέρα του και πρόεδρο της εταιρείας, Λι Κουν-χι.

Η τοπική υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Λι, ως ύποπτο για απάτη. Το ποινικό μητρώο του γνωστού επιχειρηματία δεν είναι λευκό, καθώς το 2017 είχε καταδικαστεί σε 5ετή φυλάκιση, ως ένοχος για δωροδοκία, ψευδορκία και υπεξαίρεση. Τελικά, εξέτισε μόνο το μισό της ποινής του, όμως οι Νοτιοκορεάτες εισαγγελείς δεν έκλεισαν ποτέ τον σχετικό φάκελο. Η υπόθεση αφορά σε μια συγχώνευση στην οποία προχώρησε ο όμιλος Samsung το 2015 και, όπως αποδείχθηκε, βασίστηκε σε ένα περιποιημένο λογιστικό «μαγείρεμα». Ο Τζέι Γ. Λι κατηγορείται ότι σχεδίασε την απάτη έτσι ώστε να εξασφαλίσει ότι θα είναι αυτός ο διάδοχος του πατέρα του στη θέση του επικεφαλής της Samsung.

Τι έκανε ο Λι

Ο Λι φέρεται να ενορχήστρωσε την υπερδιόγκωση της αξίας -κατά 3,7 δισ. δολάρια- της φαρμακοβιομηχανίας Samsung Biologics, η οποία ενσωματώθηκε ως θυγατρική στον όμιλο. Όμως, όταν έγινε η εξαγορά και η μετονομασία της, η αμέσως ωφελούμενη ήταν η ιδιοκτήτριά της, μια άλλη εταιρεία με την ονομασία η Cheil Industries. Σε αυτήν ο κυριότερος μέτοχος είναι ο Τζέι Γ. Λι.

Εμπλέκεται και ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Κορέας

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Λι δωροδόκησε πολιτικά στελέχη προκειμένου να εξασφαλίσει την συγκατάθεση της κυβέρνησης στη συγχώνευση δύο από τους πιο προσοδοφόρους κλάδους του γκρουπ Samsung, του κατασκευαστικού και του εμπορικού, με τη δική του εταιρεία, τη Cheil Industries. Συμμετοχή στην όλη υπόθεση -και το ενδεχόμενο σκάνδαλο διαφθοράς- φέρεται να έχει ακόμη και ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν-χάι.

Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, ο δραστήριος και, όπως φαίνεται, άπληστος Τζέι Γ. Λι είναι η κυρίαρχη προσωπικότητα της τρίτης γενιάς μιας νοτιοκορεατικής δυναστείας, η οποία ξεκίνησε το 1938 από ένα ταπεινό εμπορικό για να καταλήξει στο σημερινό πολυεθνικό μαμούθ της Samsung. Ο πατέρας του κατηγορούμενου, ο Λι Κουν-χι είναι γιος του αρχικού ιδρυτή του σημερινού βιομηχανικού γίγαντα, όμως από το 2014 όταν και υπέστη καρδιακό επεισόδιο, νοσηλεύεται υπό άκρα μυστικότητα.

Το 2010, όταν ο Λι Κουν-χι απαίτησε από το γιο του να επιστρέψει στη Νότια Κορέα για να τον βοηθήσει στη διοίκηση της αχανούς οικογενειακής αυτοκρατορίας, ο Τζέι Γ. Λι ήταν φοιτητής στο τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων του Χάρβαρντ. Αφού εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Σεούλ, παντρεύτηκε και, πριν από το διαζύγιό του, έγινε πατέρας δύο παιδιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments